Hızlı dia sunumları

Hazırladığınız sunumlarla dinleyicilerinizi etkilemek için çok pahalı araçlara ihtiyacınız yok! Ücretsiz olarak dağıtılan Movie Maker yetiyor da artıyor bile.

Hızlı dia sunumları

Movie Maker, video işleme için ücretsiz olarak dağıtılan bir program olarak biliniyor. Ancak pek az kişinin bu aracın geçiş efektleri ve müzik ile donatılmış etkileyici slayt gösterileri hazırlayabileceğinden haberi var. Böylece, örneğin dijital fotoğraf makinenizdeki JPEG’lerden oluşan bir sunumu rahatlıkla hazırlayabilirsiniz. Bunun için ihtiyacınız olan tek şey ise Movie Maker 2.0 programı. Şayet bilgisayarınızda hala eski sürümü bulunuyorsa 2.0 sürümünü www.microsoft.com/downloads adresinden indirebilirsiniz. Bu durumda normalde ücretsiz olarak dağıtılan programın maliyeti sadece 12 Megabyte’lık bir download olacaktır.

Kurduktan sonra Başlat / Tüm Programlar menüsünü kullanarak Movie Maker’i çalıştırın. Artık dijital resimlerinizi adım adım ekleyebilirsiniz:

1- Tüm komutlar program ana penceresinin solundaki görev çubuğunda görünürler. Resim al veya Ses veya müzik al komutlarını kullanarak gereken malzemeleri bir araya getirebilirsiniz. Bunların tamamını normalde açık olan Video Yakala başlığı altında bulabilirsiniz.

2- Eklediğiniz resimleri, pencerenin altında bulunan film şeridine istediğiniz sırada yerleştirin.

3- Şimdi yukarıdaki Koleksiyonlar açılır listesinden Video Geçişleri öğesini etkinleştirin. Ardından Açılarak, Aşağı veya Açılarak, Dışarı gibi geçiş efektlerinden istediklerinizi resimlerin arasına taşıyın. Daha sonra Video Efektleri’ni etkinleştirin ve resimler için istediğiniz efektleri uygulayın.

4- Film şeridinin üzerinde bulunan Zaman Çizelgesini Göster düğmesine tıklayın. Ardından buradaki bir resmin üzerine tıklayın ve fare imlecinin sağ kenarına taşıyın. İmleç kırmızı renkli çift taraşı oka dönüşünce resmin görünme süresini istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.

5- Şimdi, örneğin MP3 türünde bir müzik dosyası ekleyebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken tek şey şarkıyı ses izine taşımak. Şayet ses izi sunumdan daha uzun olursa ses izinin sonundaki oku kullanarak kısaltabilirsiniz. Ardından üzerine farenin sağ tuşuyla tıklayın ve ekrana gelen kısayol menüsündeki Azalarak Çık komutunu kullanarak, şarkının sesi alçalarak bitmesini sağlayabilirsiniz.

6- Şimdi Film Düzenle altından, dia sunumunun başında görüntülenmesini istediğiniz başlığı hazırlayın. Eğer isterseniz sonuna jenerik de ekleyebilirsiniz.

7- Sunumu hazırladıktan sonra Filmi Bitir baş- lığı altındaki Bilgisayarıma kaydet komutunu çalıştırın ve çıktı biçimini seçin. Tür olarak DV-AVI (PAL) seçildiğinde program, hemen tüm bilgisayarlarda çalıştırılabilecek olan bir AVI dosyası oluşturur. Ancak bunun sonucunda oluşturulan dosya çok büyük olacaktır. Ancak isterseniz bunu, TMPGEnc gibi istediğiniz bir türe dönüştürebilirsiniz. Microsoft’un WMV biçimi de oldukça az yer kaplıyor.

Bilgi için: www.microsoft.com/downloads

Okuyucu Yorumları