Lazerler hakkında bildiklerinizi unutun!

Lazerler hakkında bildiklerinizi unutun!. Bu lazer ısıtmak yerine soğutuyor...

Bu lazer farklı!

Lazerler hakkında bildiğiniz her şeyi baştan düşünmeye hazır olun. University of Washington'dan bir grup bilim adamı, kızılötesi lazer kullanarak su soğutmayı başardılar. Bu durumun önemi de, suyun ışık altında ısınma eğiliminden kaynaklı olarak bu işlemin gerçekleştirilebileceğinden emin olunmamasıydı.

Ancak kızılötesi lazer ve nanotkristal kullanımı ile bu işlem Dünya'da bir ilk olarak başarıldı. Bilim adamı ekibi, sıvı suyu 20 santigrat derece soğutmayı başardılar. Kristal, ışığın fotonlarını emmekteydi ve bu fotonlar tekrar serbest bırakıldıklarında, ilk girdikleri ana göre daha yüksek bir enerjiye sahip oluyorlardı. Bu fotonlar etrafa yayılarak ısıyı da yanlarında taşıdılar ve çevrelerindeki suyu soğuttular.

Bu buluşun çeşitli bilimsel süreçlerde kullanılması mümkün gözüküyor. Örneğin hücre bölünmesi ve enzim çalışması gibi araştırmalarda bütün süreç hücreler öldürülmeden soğutularak yavaşlatılabilmekte. Bu buluşun ticari alanda da kullanılması mümkün. Yaratılacak olan güçlü üretim lazerlerinin normalde fazla ısınarak erimeleri gerekirken, bu sistem sayesinde soğuk bir şekilde çalışmaya devam etmeleri sağlanabilir...

Okuyucu Yorumları