Opera, Win 7 tarayıcı seçimini yine beğenmedi

MS'in Windows 7 için önerdiği tarayıcı seçme ekranına bir itiraz daha geldi: Tabii ki Opera'dan...

Opera IE8'e fena taktı!

Windows işletim sistemi ile birlikte dağıtılan Internet Explorer tarayıcısı Microsoft'un başını ağrıtmaya devam ediyor. Microsoft son olarak Avrupa Birliği'nin tekelcilik suçlamalarına karşı iyi niyet göstergesi olarak, her hangi bir yaptırım uygulanmadan önce yeni işletim sistemi Windows 7'nin Avrupa Birliği ülkelerinde satılacak olan sürümünde farklı bir uygulamaya gitmeyi önermiş ve kurulum esnasında kullanıcıya farklı tarayıcı seçenekleri sunarak, tercih ettiğini yüklemesini sağlamayı hedeflemişti. Üstelik bu öneri ilk başlarda hem AB, hem de Opera ve Firefox gibi devler tarafından memnuniyetle karşılanmıştı.

Ama ne olduysa oldu ve tartışma son günlerde bir kez daha alevlendi. Bu teklif, ilk olarak Avrupa Birliği tarafından "fazla kafa karıştırıcı" olabileceği düşüncesi ile tekrar tartışmaya açıldı. AB'nin bu açıklamasının hemen ardındansa, tüm bu davanın en başından beri Internet Explorer'a muhalif olan, Opera'nın başını çektiği ECIS adlı gruptan da benzer yönde bir yorum geldi.

Peki Firefox cephesi ne diyor?

Peki Firefox cephesi ne diyor?
Opera yine itiraz etti...

Bünyesinde Adobe, IBM ve Oracle gibi dev firmaların da bulunduğu grubun avukatı, Microsoft'un aslında Avrupa Birliği Komisyonu'nun önerdiği tarayıcı seçme imkanını uyguladığını fakat bunu son derece kafa karıştırıcı bir şekilde uyguladığı için sorunu çözmeye yönelik hiçbir faydası olmayacağını iddia etti. Ancak tarayıcı seçim ekranının neden karışık bulunduğu konusunda net bir açıklama yapılmadı.

Diğer yandan Firefox cephesi, genel olarak bu uygulamayı desteklediklerini fakat yöntem konusunda bazı ufak düzeltmelerin daha faydalı olacağını düşündüklerini belirtti. Başka bir deyişle Mozilla, Microsoft'un önerisini, ufak rötuşlar sonrasında uygulanabilir buldu.

Her şeye rağmen, eğer bir son dakika gelişmesi olmazsa, Microsoft Windows 7'yi Avrupa'da bahsi geçen tarayıcı seçim penceresi ile birlikte sunacak. Ama Windows 7 piyasa sürüldükten sonra da bu tartışma sona ermezse şaşırmayın...

Okuyucu Yorumları