Gizemli yıldızlararası ziyaretçimiz Oumuamua, gerçekten uzaylılara mı ait?

Gizemli yıldızlararası ziyaretçimiz 'Oumuamua'nın garip hareketleri için bir cevap bulundu...

Gizemli yıldızlararası ziyaretçimiz Oumuamua, gerçekten uzaylılara mı ait?

Güneş sistemimiz, 2017 yılında ilk yıldızlararası ziyaretçisini konuk etti ve böylece “Oumuamua” adlı bilinmeyen bir nesne ile tanışmış olduk. Devasa ziyaretçinin 90 metreden uzun olduğunu düşünülüyordu ve bu cisim, bilim insanları için şaşırtıcıydı. Bu devasa kaya hızlanıyordu ancak kuyruklu yıldız izine dair hiçbir işaret tespit edilemedi. Bu durum, bazılarının “’Oumuamua'nın doğası gereği uzaylı olabileceğine” inanmasına neden oldu. Ancak yeni bir çalışma, tüm bu inançları kesin olarak ortadan kaldırabilir.

Araştırmacıların Nature'da yayınladığı yeni çalışma, gökbilimcilerin ‘Oumuamua'da gözlemledikleri garip hareketlerin, nesne üzerindeki su buzu içinde hapsolmuş hidrojen rezervlerinin salınmasından kaynaklanmış olabileceğini" öneriyor.

Özellikle Oumuamua'nın bazılarının inandığı gibi bir uzaylı sondası olma olasılığının yanında, bunun oldukça mantıklı bir açıklama olduğu söylenebilir. Gökbilimcilerin gözlemlediği garip hızlanma dışında, nesnenin bir uzaylı uygarlığa ait olduğunu önerebilecek başka bir işaret söz konusu değil. Bu kozmik nesne, garip hızlanması dışında, insanlığın gözlemlediği diğer herhangi bir kuyruklu yıldız gibi davranıyor.

Oumuamua cisminin bir uzaylı aracı olma önerisi heyecan verici olsa da, pek çok bilim insanı cisme gerçekçi yaklaşmaya çalıştı. Birçok bilim insanı, cismin çoğunlukla hidrojen buzundan yapılmış olabileceğini öne sürdü. Bu teoriye göre, Güneşimize yaklaştıkça cisim ısınmaya başlıyor, içindeki hapsolmuş hidrojen serbest kalıyor ve bu da yörüngesinde hızlanmasına sebep oluyor.

Oumuamua neden hızlanıyor?

Yeni çalışmayı gerçekleştiren araştırmacılar, teoriyi test etmek için içinde hapsolmuş hidrojen bulunan su buzunun radyasyonla ısınmaya nasıl tepki verdiğini inceledi. Bilim insanları, Oumuamua'nın gözlemlenen hızlanma için yeterli hidrojeni tutacak kadar büyük olup olmadığını ve bu hapsolmuş hidrojenin su-buzunun erimesi yoluyla salınmasının görülen hareketleri açıklayıp açıklamayacağını araştırdı.

Araştırmacılar, nesnenin yalnızca su buzu içinde hapsolmuş bu kadar hidrojeni tutacak kadar büyük olduğunu değil, aynı zamanda söz konusu hidrojenin salınmasının Oumuamua'nın Güneş sistemimiz boyunca hızlanmasına da neden olabileceğini buldular.

Cismin hapsolmuş hidrojeni serbest bırakmasının astronomlar tarafından fark edilmemesinin sebebi ise, böyle bir hidrojen gazı çıkışı aramıyor olmalarından kaynaklanıyor. Ayrıca bu çalışma, bir hidrojen çıkışı aransa bile, bu tür bir salınımla ilişkili seviyelerin Dünya merkezli gözlemevlerinden tespit edilemeyeceğini belirtiyor.