PlayStation 3 Slim: CHIP Online inceledi

PlayStation 3 Slim'i satın almadan önce bilmeniz gerekenler burada: İşte CHIP Online testi...

PS3 Slim mercek altında

Daha hafif, daha ufak ve selefinden daha az elektrik harcıyor: Bugün Türkiye'de de satışa sunulacak olan Sony'nin yeni PlayStation 3 Slim'i ilk modele yapılan eleştirilerden ders alıyor ve sadece avantajlar sunmakla kalmıyor.

Sony PlayStation 3 2007'de piyasaya çıktığında rakiplerinde olmayan fonksiyonlarla ikna etmeyi başarmıştı. O zamanlar başka hiçbir cihaz Blu-ray çaları, oyun konsolunu ve eğlence merkezini şık bir kasanın içinde birleştirmeyi başaramamıştı. Fakat üst düzey teknoloji kutusu beraberinde devasa elektrik tüketimini de getirdiği için çok eleştiri aldı. 2007'nin sonuna doğru Sony, 40 GB'lık model ile bu eleştirilere yanıt verdi ve bir dereceye kadar daha az enerji tüketen ve daha sessiz olan bir konsol sürümü sundu. Fakat bu adımla tüketiciler PlayStation 2 oyunlarıyla olan geri uyumdan, kart okuyucudan ve iki USB girişinden feragat etmek zorunda kalmıştı.

PS3 Slim'e herkesten önce sahip olmak için tıklayın!

Daha daz elektrik, daha az gürültü

Daha daz elektrik, daha az gürültü
Yeni PlayStation çok daha sessiz çalışıyor.

Eylül ayının başından bu yana "Slim" modeli raflarda yerini almaya başladı. Sony'nin vaatleri: Yeni konsol belirgin derecede daha ufak, daha sessiz olacak ve daha az elektrik tüketecek. Bu vaatleri yerine getirmek için Sony, "Slim" modelinde de yüksek performanslı Cell işlemcisini kullanmaya devam diyor. Fakat işlemci, yeni model için 65-nm değil, ilk kez 45-nm üretim tekniğine göre üretiliyor. Yeni işlemci bu sayede daha az enerjiye ihtiyaç duyuyor, daha az ısı yayıyor ve fanlar daha az çalışmak zorunda kalıyor.

Testlerimiz bunu doğruladı: Normal çalışma modunda konsol 80 Watt'lık elektrik tüketimiyle yetiniyor. Blu-ray / DVD oynatımı ve oyun oynama esnasında 100 Watt'ın üzerine bile çıkmıyor. Karşılaştırmak gerekirse; ilk PS3 modeli yük altında 200 Watt'a kadar çıkabiliyordu. Yani neredeyse yüzde 50 daha az enerji tüketiyor. Bunu günlük kullanım saatine vurduğunuzda bayağı tasarruf etmiş olacaksınız. Daha az enerji açığa çıkması sonucu azalan ısı miktarı, fanların daha az çalışmasını sağlıyor ve bu da kulak sağlınızı açısından önemli bir adım oluyor. Boştayken cihaz 0,2 Sone ile son derece sessiz; ama Blu-ray oynatımında da sesi belirgin derecede (0,4 Sone) yükselmiyor.

PS3 Slim'e herkesten önce sahip olmak için tıklayın!

Sonuç: Kapışmaya izin var

Sonuç: Kapışmaya izin var
Sabit disk değişimi: Bir vidayı sökmek yeterli.

Duyurulan 299 Dolar fiyatıyla yeni PlayStation 3 Slim, dopdolu performansı, gürültü miktarı ve enerji tüketiminde yapılan iyileştirmeler ile bir satın alma tavsiyesi olmayı hak ediyor. Özellikle 2,5 inç ve 120 GB'lık sabit diskin istendiğinde rahatlıkla daha büyük bir model ile değiştirilebilmesi büyük bir artı. Fakat PlayStation hayranları umutsuzca gerçek yenilikler arıyor.

Tüketiciler bu tutumluluğun bedelini arabirimlerden ve PS2 geri uyumluluğundan feragat ederek ödüyor. Aynı zamanda Slim sürüm Open Platform Feature desteği de sunmuyor. Bu destek sayesinde konsol, neredeyse tam teşekküllü bir Linux bilgisayarına dönüşebiliyordu. Ayrıca Sony'nin modern bir veri aktarımı (streaming) konsolunda HD medyalar için gerekli n-Draft yerine yine WLAN 802.11 b/g standardını kullanması sinir bozucu. Son olarak PS3 kollarının artık bekleme modunda kendi kendini şarj etmesini de isterdik. Bu sınırlamalarla yaşayabilenler Slim'i hemen kapabilir.

PLAYSTATION 3 SLIM - GÜÇ TÜKETİMİ VE GÜRÜLTÜ MİKTARI
Güç tüketimi Gürültü miktarı
Bekleme 0,6 Watt -
Boştayken (Menü) 78,1 Watt 0,2 Sone
Blu-ray oynatımı 75,8 Watt 0,4 Sone
DVD oynatımı 92,7 Watt 0,6 Sone
Oyun 94,5 Watt 0,8 Sone

PS3 Slim'e herkesten önce sahip olmak için tıklayın!

Okuyucu Yorumları