Qualcomm Apple'ın Zararları Karşılamasını İstedi

Qualcomm, Apple ile olan hukuki çekişmesinde yeniden bir tazminat talebinde bulundu

Qualcomm tazminat talep etti!

Qualcomm, Apple ile girdiği hukuki mücadelede Qualcomm fikri mülkiyet haklarını çiğnediğini iddia ettiği teknoloji devi Apple'dan 31 milyon dolarlık tazminat talep etti.

İki şirketin arasında yıllardır süregelen hukuki çekişmenin en son örneklerinden olan Qualcomm - Apple davası, Qualcomm'un sahip olduğu üç teknloji patentinin çevresinde şekilleniyor ve donanım devi, Apple'ın söz konusu patentlerle korunan fikri mülkiyetin bazı iPhone modellerinde izinsiz kullanıldığını öne sürüyor. Qualcomm, zararını tazmin için Apple'dan fikri mülkiyeti çiğneyen her iPhone cihazı başına 1,40 dolarlık tazminat taletp etti.

Patentlerden ilki, bir cihazın ilk açılışı sırasında internete hızlı bir şekilde bağlanmasını sağlayan düzenlemeleri içeriyor. Diğer patent, grafik işlemi ve batarya ömrü ile ilgili geliştirmeleri kapsıyor ve son patent, bir telefonun uygulama işlemcisi ile modem arasındaki trafiği yönlendirerek telefonun internetten veri indirme işleminin gerektirdiği süreyi kısaltan düzenlemeleri barındırıyor.

Apple için Qualcomm'un istediği tazminat miktarı okyanusta bir damla olarak görülebilir zira şirket, geçtiğimiz yıl içerisinde 1 trilyon dolarlık piyasa değerine ulaşan ilk şirket unvanını eline almıştı. Ancak Qualcomm için tazminat miktarından ziyade davayı kazanmanın iş dünyasında getireceği yankılar önemli. Bu sayede firmanın getirdiği innovasyonların iPhone gibi oldukça yaygın ve kabul görmüş bir markayı oluşturmada rol oynadığı iddiasının kabul görmesi, Qualcomm'un imajına olumlu katkı yapabilir.

Qualcomm'un tazminat bedelini hesaplayan Patrick Kennedy, Torrey Partners'da ekonomist ve yönetici direktör konumunda. Qualcomm ise Kennedy'i davada bilirkişi tanık sıfatı ile çağırdı ve Kennedy, Qualcomm'u zarara uğratan iPhone modellerinin 2017'nin Temmuz ayından bu yana satılan modeller olduğunu belirtti. Apple, 2016 yılında bazı iPhone 7 ve iPhone 7 Plus modellerinde Qualcomm'un yerine Intel'in sunduğu modelleri kullanmaya başlamış ve sonrasında tüm yeni iPhone modellerinde Intel modemlerini kullanmaya başlamıştı.

Çapraz sorguda Apple yetkilisi Joe Mueller, Kennedy'nin vardığı sonuçları reddetti ve Qualcomm'un bir başka tanığından edinilen bilgilere dayanarak Kennedy'nin belirttiği tazminat değerinde Qualcomm'a ait patentlenmiş teknolojiye haddinden fazla fiyat biçtiğini belirtti.

İki devin arasındaki hukuki çekişme, çok uzun zamandır süregelen bir durum. İki yıl önce Federal Ticaret Komisyonu, Apple ve Intel tarafından öne sürülen suçlamaları göz önüne alarak Qualcomm'un modem çipleri üzerinde kurduğu tekeli kötüye kullandığına hükmetmişti. Geçtiğimiz Ocak ayında bu durumun piyasaya yeni oyuncuların girmesine engel olduğuna hükmeden komisyonun son kararı ise hâlâ bekleniyor.

San Diego'da görülen dava ise Birleşik Devletler Bölge Hakimi Dana Sabraw tarafından görülüyor ve iki devin lisans anlaşmazlıkları, bu davanın da uzun süredir devam etmesine yol açmıştı. İki firma, Apple'ın Qualcomm'a teknolojileri için ödediği miktar konusunda bir anlaşmaya vararak durumu mahkemeye götürmüştü ancak bir iPhone başına 7,50 dolarlık tazminat ödeyen Apple'ın ortaklarından Jeff Williams, Ocak ayında mahkemeye ifade vererek Qualcomm'un alması gereken miktarın mahkemenin ödenmesine hükmettiği miktarın beşte biri kadar olduğunu öne sürmüştü.

Şimdi görülen dava ise iki firmanın patent savaşındaki en teknik konulardan birisini içeriyor. Geçtiğimiz Cuma günü Apple'ın davadaki temsilcisi, mahkemeye dava açısından kilit rolde bulunan bir tanığın gelecek hafta ifade vereceğini belirtmişti.

Apple, eski mühendislerinden olan Arjına Siva'nın söz konusu teknolojilerden birinin kelfedilmesine öncülük ettiği için patentlerin de kendi ismiyle anılmasından yana. Ancak Apple, artık Google'da çalışan Siva'nın yeni bir avukat ile çalıştığını ve ifade veremeyeceğini de açıkladı. Apple için bu durum oldukça ilginç: Siva'nın yeni avukatı Qualcomm'u temsil eden hukuk hizmeti şirketi Quinn Emanuel'de çalışmış olan eski bir avukattı.

Okuyucu Yorumları