Volkswagen Pikes Peak aracını resmi olarak tanıttı

Volkswagen, I.D. R Pikes Peak yarış otomobilinin resmi tanıtımını en sonunda yaptı!

Volkswagen Pikes Peak'i tanıttı!

Aylardır devam eden sözler ve küçük gösterimler ardından VW en sonunda elektrikli Pikes Peak yarış arabasını resmi olarak tanıttı ve bu arabanın performansı, beklenilene rağmen şaşırtıcı olabilir. I.D. R Pikes Peak, Pikes Peak'in 8 dakika 57 saniyelik EV rekorunu kaba kuvvet ile değil, özenle ayarlanmış güç ve ağırlık oranı ile geçmek için üretildi. Her ne kadar var olan rekor sahibinin (Drive eO'dan PP100) 1596HP'lik gücünün yanında çift motorlu 680HPlik güç kaynağı çok büyük gözükmeyebilir ancak rakibinin 1200 kilogramlık ağırlığı karşısında VW'nin aracı 1130kg'ın altında olacak.

Aracın bu ağırlık avantajının yanı sıra potansiyel olarak daha iyi olan aerodinamik yapısı (VW'nin arabası, standart bir tırmanış aracından daha çok bir Le Mans arabasına benziyor) eklendiğinde ortaya en hızlı yarış arabaların bazılarından bile daha iyi performans gösterebilen bir EV çıkıyor. 2.25 saniyelik 0-100kmph süresi ile VW, bu cihazın bir Formula 1 veya Formula E yarış arabasından çok daha çabuk hızlanabildiğini söylüyor. Pikes Peak için de bu özellik oldukça önemli çünkü bu yolda en yüksek hızınızdan ziyade, hızınızı ne kadar çabuk geri kazandığınız daha önemli oluyor.

Ağırlık kazancının bir kısmına imkan tanıyan şey ise enerji geri kazanımı olarak gözüküyor. Çoğu EV fren sırasında enerji kazanımı sağlasa da, VW'nin sistemi gerekli olan enerjinin yaklaşık %20'sini frenler aracılığı ile kazanmayı başarıyor. Bunun sonucunda da yolun tepesine ulaşmak için devasa bir bataryaya ihtiyaç duyulmuyor.

I.D. R Pikes Peak aracı, 2018 yarışında 24 Haziran tarihinde gözükecek. Günlük hava şartları ve performansın da önemli olmasından dolayı VW'in rekoru alacağının bir garantisi bulunmuyor. Ancak eğer firma hedeflediği büyük başarıyı yakalayabilirse, bu araçtan öğrenilen dersler çok daha sıradan EV'lerde de uygulanabilir.

Asıl zorluk ise Unlimited (Sınırsız) sınıfındaki 8 dakika 14 saniyelik rekoru ele geçirmek olacak. Bu rekor 2013 yılında özelleştirilmiş bir Peugeot 208 tarafından kazanılmıştı. Her ne kadar özelleştirilmiş EV'ler şimdiden standart Pikes Peak arabalarını (genellikle 9 dakika 30 saniye civarında yer alıyorlar) geçmeyi başarmış olsalar da, EV'lerin genel olarak performans liderliğine yerleşmesi için muhtemelen çok daha fazla güç gelişimine ve ağırlık kazancına ihtiyaçları olacak...

Okuyucu Yorumları