Win 7 yetmez: Microsoft her cephede savaşacak

Win 7 Microsoft için tek başına bir şey ifade etmiyor: İşte yazılım devinin diğer girişimleri...

Sadece Windows 7 yetmez!

Microsoft Windows 7'yi çıkartarak sadece Vista'nın kötü ününü temizlemeye çalışmıyor, dünyanın önde gelen yazılım şirketi olarak yerini korumaya ve güçlendirmeye çalışıyor.

Windows XP döneminin ortalarında herkes Internet Explorer 6 kullanırken ve rakibi Netscape tarihe karışmışken Microsoft en parlak günlerini yaşadı. Farklı alanlarda yatırımlarını genişleten Microsoft, Vista ve aynı döneme denk gelen global ekonomik krizin etkilerini hissetti.

İnternet tarayıcılarda Firefox'un rekabet gücü yükseldi ve IE piyasa payı kaybetti. Ama bununla da kalmadı, Microsoft masaüstü yazılıma yatırım yaparken, internet arama motoru Google geldi ve internet uygulamaları alanında çok sağlam bir yapı oturttu. İzleyen yıllarda ve günümüzde Google'ın bulut bilgi işlem sistemlerinde ne kadar güçlendiğini görüyoruz. Microsoft'un kendi bulut bilgi işlem projeleri, internet uygulamaları şimdi bu alanda sert bir rekabetle karşı karşıya kalıyor.

Her alanda sert rekabet

Her alanda sert rekabet
Herkes hareket halinde

Google'a karşı Bing ile rekabet eden Microsoft oldukça zor bir savaş veriyor. Yahoo ile yaptığı antlaşma sayesinde reklam pastasındaki payını arttırmaya başlasa da Google ile arama alanında eşit paya gelip gelemeyeceği ve bu gerçekleşirse ne zaman olacağı belli değil. Çin'de Baidu gibi Google'ı bile geride bırakan rakipleri de unutmamak gerekiyor.

Bulut bilgi işlem ve internet pek çok alanla bağlantılı. Google, Chrome tarayıcı, Chrome ve Anroid işletim sistemleriyle bu internet uygulamalarını netbooklara ve cep telefonlarına taşıyacak. Android ceplerin yükselişi sürerken Windows Mobile'ın 7 öncesi sürümleri rekabette oldukça zayıf kalmış durumda. Microsoft cep telefonları konusunda boş bulundu ve insiyatifi Apple iPhone kaptı. Nokia'nın Symbian'ı yerini Linux sürümlerine bırakıyor ve cep piyasası yoğun rekabetin yaşandığı bir alan. Microsoft'u bu alanda pek çok zorluk bekliyor.

Microsoft'un en başarılı olduğu alanlardan birisi oyun konsolu oldu. Wii'nin beklenmedik başarısı ve Sony PS3'ün rekabetine karşın Microsoft bu alanda payını ve gücünü Xbox 360 ile arttırmayı başardı.

Şimdilik Windows 7'nin çıkışıyla, kalesi olan işletim sistemi pazarında tekrar güç kazanan Microsoft'un farklı alanlarda çok güçlü rakiplere karşı neler yapacağını bekleyip göreceğiz.

Farklı alanlarda geleceğe yönelik düşüncelerinizi bizimle forumda paylaşın...

Okuyucu Yorumları