Windows 10, USB'yi Hemen Çıkarmanızı Sağlayacak

Windows 10'un en son büyük güncellemesini yükleyenler, USB diskleri "güvenli" olarak çıkarmak zorunda değiller!

USB çıkarmak artık serbest

Microsoft, USB sürücüleri çıkartırken artık "güvenli olarak kaldır" seçeneğini kullanmanızı beklemeyecek. Ekim 2018 güncellemesinden önce USB sürücüleri, "daha iyi performans" seçeneğini kullanıyordu ancak güncellemeyle birlikte varsayılan olarak "hızlı kaldır" seçeneği kullanılmaya başlandı.

Windows 10, USB'yi Hemen Çıkarmanızı Sağlayacak
"Hızlı kaldırma" artık varsayılan seçenek

İsminden de anlaşıldığı üzere "hızlı kaldır" seçeneği, USB cihazının kablosunu istediğiniz zaman çekmenize izin veriyor. Bu seçeneği kullandığınızda işletim sistemi, yazma işlemlerini ön belleği kullanarak hızlandırmıyor. Yani USB diskin performansı sizin için çok önemliyse, "Daha iyi performans" seçeneğini kullanabilirsiniz, ancak bu durumda diski çıkarmadan önce "güvenli olarak çıkar" seçeneğini kullanmanız gerekiyor.

Başta da söylediğimiz gibi "daha iyi performans" seçeneği, şimdiye kadar Windows'un varsayılan ayarıydı. Yani diske yazma ön belleğinden faydalanıyorduk ancak USB diski çıkarmadan önce Görev Çubuğundaki "güvenli olarak çıkar" seçeneğini kullanmanız gerekiyordu. Aksi halde veri kaybı yaşama ihtimali ortaya çıkıyordu. Elbette bu seçenek etkin olduğunda da USB diski istediğiniz zaman çıkarabiliyordunuz, ancak son yazdığınız veriler henüz diske yazılmadıysa, USB diskteki yazılmamış dosyalarınızın bozulması gibi bir durumla karşılaşabiliyordunuz.

Yeni seçeneği kullanmak istemiyorsanız, Başlat düğmesine sağ tıklayın ve Disk Yönetimini açın. Burada USB diske sağ tıklayın, Özellikler > İlkeler'i seçin. Burada sadece bu USB cihazıyla ilgili seçeneği değiştirmeniz mümkün olacak. Windows 10 Ekim 2018'e henüz güncellemeyenlerin varsayılan ayarının değişmediğini söyleyelim.

Okuyucu Yorumları