Windows 8'in Google'a verdiği ders

Windows 8'in, Google'a bu kadar büyük dersler verebileceği hiç aklınıza gelir miydi?

Win8'in Google'a verdiği ders

Tablet piyasasında işler giderek kızışıyor. Apple'ın iPad'i hala açık ara önde ve yakın zamana kadar ona karşı koymaya çalışan bir tek Google vardı. Özellikle de Samsung'un ürettiği Android işletim sistemine sahip tabletler büyük ilgi görüyorlar ama Google'ın işi giderek zorlaşacak. Üstelik bunun tek nedeni de yeni iPad'in daha piyasaya çıkmadan büyük ses getirmesi değil, Microsoft'un sonunda tabletler için özel bir işletim sistemini hazırlayabilmiş olması...

Tablet pazarında Google'ın bugüne kadar yaşadığı en büyük sorun akıllı telefon ile tabletlerin kullanıcı gözünde farklı cihazlar olduğunu fark edememiş olmasından kaynaklanıyor. Özellikle piyasaya ilk çıkan Android tabletlerin kullandığı işletim sistemi, Google'ın daha önce akıllı telefonlar için kullandığı ile bire bir aynıydı.

Bu sırada Apple, iki cihazın sunması gereken kullanıcı tecrübesinin farklılığını çoktan kavramış ve iPhone ile iPad'i birbirlerinden bağımsız özellikler sunan farklı cihazlar olarak lanse etmişti. Geliştiricilere sadece iPad'e özel ve sadece iPad'in özelliklerine bire bir uygun uygulamalar piyasaya sürmeleri yönünde destek veren Apple bu sayede Google'ın yapamadığı çok daha erken ve çok daha başarılı bir şekilde hayata geçirdi.

Tabletler Windows ile bir adım daha ileri gidiyor...

Tabletler Windows ile bir adım daha ileri gidiyor...

Microsoft'un geçtiğimiz günlerde Bacelona'da tüketicilerin beğenisine sunduğunda, firmanın işletim sistemi konusunda sadece Google değil, Apple'dan da çok farklı ve çok daha yenilikçi bir yaklaşım sergilediğin şahit olduk. Microsoft, akıllı telefonların işletim sistemini mobile uydurmaya çalışmak veya iki farklı cihaza özel iki farklı işletim sistemi hazırlamak yerine çok daha cesur bir hamle ile tüm cihazlara uygun tek bir işletim sistemi olabileceğini gösterdi.

Metro görünümüne sahip olan Windows 8, bu yenilikçi yaklaşım ile tüm dokunmatik cihazlar için benzersiz bir kullanıcı tecrübesi sunmakla kalmıyor, aynı işletim sistemini klavye ve fare ile de aynı etkinlikle kullanılabilir hale getiriyor.

Microsoft ve Google henüz tabletlerde Apple'a göre daha zayıflar. Bu zaafları kapatmanın yolu ise zengin içerikli ve kaliteli bir uygulama mağazasına sahip olmaktan geçiyor. Yeni sürümü ile Android, geliştiriciler için açıkçası çok da heyecan verici değil. Ama Windows 8 sunduğu olanaklar ile kısa zamanda çok sayıda geliştiriciyi kendi saflarına çekmeyi başarabilir gibi görünüyor.

Okuyucu Yorumları