Yapay zeka hakkında yeni uyarı: "Bilim kurgu filmleri gerçek olsun istemiyorsak..."

Microsoft yöneticisinden çok konuşulacak açıklamalar: "Bilim kurgu filmi senaryolarında gördüğümüz yapay zeka felaketlerinin gerçeğe dönüşmemesi için harekete geçmeliyiz."

Yapay zeka hakkında yeni uyarı: "Bilim kurgu filmleri gerçek olsun istemiyorsak..."

Microsoft’un başkanı ve yönetim kurulu başkan yardımcısı Brad Smith, yapay zekanın (AI) insan kontrolü altında kalmasını sağlamak için bir “düzenleyici plan” çağrısında bulundu. B20 Hindistan 2023 Zirvesi’nde konuşan yönetici, yapay zeka düzenlemesinin hedefleri ve ilkeleri konusunda “gerçek netlik” ihtiyacını vurguladı.

İnsanların çok fazla bilim kurgu filminde yaşananları gördükten sonra bu yeni teknolojinin kötüye gitmeyeceğine dair güvence istediklerini söyleyen Smith’in belirttiği üzere yapay zeka vazgeçilmez bir teknoloji haline geliyor ve tüm segmentlerdeki paydaşlar tarafından belirlenen standartlar aracılığıyla şeffaflık gerektiriyor.

Smith, düzenleyici bir planın birden fazla düzeyde uygulanan ilkeleri oluşturması gerektiğine inanıyor: “Ters giden çok fazla bilim kurgu filmi izlediler. Bilim kurgunun bir parçası gibi hissettiren şeyler yaratırken şirketlerin ve düzenleyicilerin buna odaklanmasına ihtiyacımız var. Bu, hangi bulutun konuşlandırıldığını bilmeye ve oluşturulan içeriğin, özellikle de yapay zeka tarafından oluşturulup oluşturulmadığının bilinmesine gerçek bir odaklanma olduğu anlamına gelir.

Ayrıca Microsoft, zirveden sonra yapay zeka için düzenleyici bir plan öneren kendi teknik incelemesini de yayınladı. Bu inceleme, şirketlerin müşterilerinin yapay zekayı nasıl kullandığını bilmesini, ulusal ve küresel standartlar oluşturmasını ve uygulama, model, bulut ve veri merkezi gibi farklı katmanlarda düzenlemeleri uygulamasını zorunlu kılmayı içeriyor.

Smith’in yorumları, yapay zeka teknolojisinin ve etkilerinin giderek daha fazla incelendiği bir dönemde geliyor. Geçtiğimiz Temmuz ayında ABD’de Microsoft, Google ve diğer şirketler, yapay zekanın sorumlu bir şekilde geliştirilmesini tartışmak üzere ABD Başkanı Biden ile bir araya gelmişti.