Palit GeForce RTX 2070 SUPER İnceleme

Palit NVIDIA GeForce RTX 2070 SUPER ile Minecraft RTX oynadık; tüm detaylarıyla inceledik!

CHIP Online Notu 90
  • 3 fanlı tasarım
  • 0-dB teknolojisi
  • Üst seviye performans
  • RTX ve DLSS 2.0 performansı
  • Yeterli bağlantı desteği
  • Sessiz ve serin çalışma performansı
  • RGB alanı dar

Bu sayfalarda bugüne kadar çok sayıda ekran kartı incelemesi yaptık. NVIDIA'nın hemen her yeni modelini de değerlendirme şansı bulduk ve bu süreçte RTX dönüşümüne de hep beraber şahit olduk. RTX ile oyun dünyasına yeni bir sayfa açan NVIDIA, Işın İzleme adını verdiği bu teknoloji ile ekran başında geçirdiğimiz saatleri, eskisine nazaran daha renkli, daha canlı ve kuşkusuz daha eğlenceli kılmayı başardı bir süre önce. Şimdilerde ise yeni mimarisi üzerinde çalışıyor ve yakın bir süre sonra da -muhtemelen sonbahar aylarında- tanıtacağı RTX 3000 serisiyle ise, oyun dünyasına bir kez daha sınıf atlatmaya hazırlanıyor. Zamanı geldiğinde RTX 3000 serisine de yakından bakacağız. O güne kadar ise RTX'li yeni modelleri incelemeye devam ediyoruz. Bugün bunlardan Palit markasının NVIDIA GeForce RTX 2070 Super ekran kartını tüm detaylarıyla inceleyeceğiz.

Palit, markasını daha önceden duymadıysanız, hemen söyleyelim: Palit, 1988 yılında kurulmuş Tayvanlı bir kart üreticisi ve elbette NVIDIA ile iş birliği içinde. Kısa bir süre önce Türkiye pazarına da giren Palit, artık ülkemizde de ekran kartları ile yer alacak. Bunlardan bugün inceleyeceğimiz elimizdeki model GeForce RTX 2070 Super GP OC Edition oluyor. GP, yani GamingPro adıyla elimizde olan kartın yanı sıra farklı seçenekleri de mevcut ki, bunlar da JetStream, GameRock, StormX ve Dual gibi farklı seçenekler oluyor. Zamanı gelince onlara da yakından bakarız, ancak şimdi 2070 Super GamingPro'yu detaylandıralım.

Palit GeForce RTX 2070 SUPER GamingPro Tasarımı

Palit GeForce RTX 2070 SUPER GamingPro Tasarımı

Palit GeForce RTX 2070 SUPER GamingPro OC, kuşkusuz GeForce RTX 2070 Super referans tasarıma önemli özellikler katan bir ekran kartı. Hemen her benzer modelde gördüğümüz gibi, referans tasarıma ilişkin olarak RGB ışıklandırmasını yapılandıran ve soğutma sistemini elden geçiren Palit, bu ekran kartına da çok sayıda özellik getirmiş. Bunlardan biri fabrika çıkışında sağladığı hız aşırtma oluyor. Tüm hepsinden bahsedeceğiz, ancak önce kartın tasarımından ve tasarımına ilişkin ayrıntılarından bahsederek başlayalım.

Palit GeForce RTX 2070 SUPER, elbette kaslı bir ekran kartı oluyor. 3'lü fan tasarımının benimsendiği ekran kartında, boyutlar da ATX kasalara uygun ölçüde hazırlanmış. Anakartınız üzerinde çift slot yer kaplayacak olan kart, bir köşesinde yer alan Palit logosunu da RGB ışıklandırma ile bizlere sunuyor. Bu ışıklandırmayı kendiniz ayarlayabildiğiniz gibi, ekran kartının ısısına göre de belirleyebiliyorsunuz. Böylece bu alan yeşil durumdaysa kartın ısısının 50 derecenin altında, mavi durumdaysa 50 ila 80 derecelerde, turuncu ise 80 – 90 derecelerde olduğunu anlamanız mümkün. Ancak genelde -eğer stres testine sokmazsanız- yeşil ve mavi durumlarda olacağını da söyleyelim. Bundan zaten kartın performans analizinde yine bahsedeceğiz.

Kartın üzerindeki fanlar da yine sıcaklığa bağlı olarak hareket ediyor. Daha önce incelediğimiz pek çok NVIDIA ekran kartında da gördüğümüz gibi 0-dB teknolojisi bu modelde de karşımıza çıkıyor. Böylece ekran kartının ısısı 60 dereceyi aşmadığı sürece, fanlar çalışmıyor ve bu sayede kart sessiz çalışıyor.

Palit GeForce RTX 2070 SUPER GamingPro, 1 adet 6 pin, 1 adet 8 pin güç girişiyle güç sağlıyor. Arka bağlantılarına baktığımızda ise burada da 4 yönlü görüntü çıkışının bulunduğunu görüyoruz. Burada 3 adet DisplayPort 1.4a ve 1 adet HDMI 2.0b portları hazır durumda. Kartın ayrıca elbette NVLink desteği de mevcut.

Palit GeForce RTX 2070 SUPER GamingPro Özellikleri

Palit GeForce RTX 2070 SUPER GamingPro Özellikleri

NVIDIA'nın RTX 2070 SUPER ekran kartları, RTX 2060'tan daha yüksek performans isteyen, ancak RTX 2080 ekran kartı satın almak için de bütçesi yetmeyenler için fiyat/performans oranıyla öne çıkmasıyla önem arz ediyor. Kartın, RTX'in yanı sıra NVIDIA'nın kısa bir süre önce duyurduğu DLSS 2.0 desteğiyle de beraber daha iyi bir oyun deneyimi sağlama olanağı tanıdığını da söyleyelim. Az sonra zaten hem RTX'ten hem DLSS'ten daha detaylı olarak bahsedeceğiz.

Palit GeForce RTX 2070 SUPER, oldukça güçlü bir ekran kartı. NVIDIA'nın Turing mimarisine dayanan kartta, referans tasarım üzerine hız aşırtma uygulanmış. Taban frekans değeriyle 1605 MHz olan ekran kartı, hız aşırtma ile beraber 1800 MHz frekansına dokunabiliyor.

Öte yandan 8 GB GDDR6 belleklerinden güç sağlandığı ekran kartında bellek veri yolu da 256-bit şeklinde. 2560 CUDA çekirdeği, 448 GB/s bellek veri yolu ve 14 Gbps bellek saat hızı ile beraber üst çizgi için gayet yeterli olan kart, Tensör çekirdeklerinden güç sağlıyor. Bahsettiğimiz bu Tensör birimleri, CUDA çekirdekleri yetmediğinde devreye giriyor ve ekran kartının hesaplama yeteneğini arttırıyor. Ekran kartının DLSS 2.0 desteğinden de zaten bu Tensör birimlerinden faydalanılıyor. Peki, Ray Tracing ve bahsettiğimiz bu DLSS teknolojisi nedir? Şimdi bunlardan da bahsedelim.

Ray Tracing Nedir?

Ray Tracing Nedir?

Oyunlarda, iyi bir görsellik sağlamak için yalnızca çevre tasarımlarının elden geçirilmesi, daha iyi kaplamaların kullanılması, animasyonların çeşitlendirilmesi, grafik kalitesinin artması veya çözünürlüğün yükselmesi yeterli değil. Daha önceden evet, bunlar yeterliydi ve bugüne kadar da bize oyunlarda harika deneyimler yaşattı. Ancak artık işin içinde farklı bir oyuncu daha var: Işık ve onun izlenmesi.

Tabii ki bugüne kadar da ışık yansımaları üzerine grafik tarafında iyileştirmeler de yapılmadı değil; ancak Ray Tracing, yani RTX ile beraber ışığın gerçek zamanlı simüle edilebilmesi ve çevre ile etkileşime geçmesi sağlanmış durumda. Böylece oyunlarda farklı ışık koşulları altındaki gölgeler birbirinden farklı olurken, örneğin camdan içeri sızan bir ışığın odayı aydınlatışı bile çevre koşullarına göre farklılık gösteriyor.

NVIDIA, RTX'i 4 kalemde ele alıyor: Yansımalar, Gölgeler, Çevresel Perdeleme ve Küresel Aydınlatma. Bunlar, oyundaki çevre senaryosuna göre anlık olarak hesaplanabilirken, ışığın fiziksel davranışı simüle ediliyor ve eş zamanlı olarak çevredeki nesne ve karakterlerle etkileşime geçiyor. Ortaya da çok daha gerçekçi, gerçek hayatın izlerini taşıyan bir ambiyans çıkıyor ve böylece oyuna derinlik algısı katıyor.

İşin teknik tarafını bir kenara bıraktığımızda, dolayısı ile daha güçlü bir oyun atmosferi ile karşı karşıya geliyorsunuz diyebiliriz.

DLSS Nedir?

DLSS Nedir?

DLSS'i daha önce pek çok ekran kartı incelememizde de ele almıştık. Ancak bir kez daha üzerinden geçmekte yarar var, zira şimdilerde NVIDIA, DLSS 2.0 desteğini duyurdu. Oraya da geleceğiz, peki, DLSS nedir?

Yıllardır bugüne kadar oynadığımız çok sayıda oyunda Anti-Aliasing adında bir teknoloji kullanılıyor. Oyunların grafik ayarları kısmında gördüğümüz bu Anti-Aliasing özelliği, kenar yumuşatması sağlayan bir teknoloji oluyor. Buradan Anti-Aliasing'i açtığınızda, oyunlardaki kenar kırılmaları büyük ölçüde düzeltilirdi. Teknik olarak Temporal Anti-Aliasing, Multi Sampling Anti-Aliasing ve Fast Approximate Anti-Aliasing gibi farklı algoritmalarla karşımıza çıkan bu Anti-Aliasing teknolojisi, bir yandan görüntüdeki kırılmaları düzeltirken, bir yandan ise elbette ekran kartına yük getiriyor ve oyun performansını da nispeten aşağı çekiyordu. Yani bir yerden alırken, diğer yerden veriyordunuz.

NVIDIA'nın RTX ekran kartlarıyla getirdiği DLSS, yani Deep Learning Super Sampling teknolojisi ise, altyapısında yapay zekayı kullanarak bu işi GPU'ya ek yük bindirmeden yapıyor ve bu da oyunlarda Anti-Aliasing gibi FPS kaybına yol açmıyor.

Bunun bir diğer örneğini de NVIDIA'nın G-Sync teknolojisi ile verebiliriz. NVIDIA, zamanında G-Sync ile beraber ekran yırtılmalarının önünü kesen V-Sync'in geleceğini hazırlamıştı. G-Sync'ten önce, oyunların grafik ayarları kısmından V-Sync'i aktif hale getiriyorduk ve böylece monitör ve ekran kartı arasındaki görüntü senkronu sağlanıyor, ekran yırtılmalarının önüne geçiliyor, ancak bunun yükü de yine ekran kartına yükleniyordu. Bu da yine FPS kaybı olarak karşımıza çıkıyordu hatırlarsanız. Sonrasında NVIDIA, G-Sync teknolojisini duyurdu ve bununla beraber G-Sync destekli monitörler de üretilmeye başlandı. Monitörde yer alan G-Sync işlemcisi ile ekran kartı ve monitör arasındaki görüntü senkron yükü, ekran kartının üzerinden alındı ve bunun sonucunda da daha yüksek tazeleme hızlarına, oyunlarda, Tearing dediğimiz görüntü yırtılması olmaksızın erişebilmeye başladık.

NVIDIA, duyurduğu DLSS 2.0'la da, DLSS ile açtığı performans yolunu bir adım daha öteye taşıyor. Bu güncelleme ile beraber yapay zeka derin öğrenme örnekleme sistemleri çok daha verimli hale gelirken, oyunlar daha keskin bir görsellik sağlanabiliyor. Şu an bu teknolojiden Control, MechWarrior 5: Mercenaries, Deliver Us the Moon, Wolfenstein: Youngblood gibi oyunlarda faydalanılabilirken, önümüzdeki dönemde piyasaya çıkacak oyunlar da kuşkusuz bu teknolojiden faydalanacak.

Sizlerin de net olarak görebilmesi için mesela Deliver Us The Moon oyununda hem DLSS'in hem açık hem kapalı olduğu senaryoyu yan yana koyduğumuzda, burada FPS kazanımı net şekilde görülebilirken, görüntüye 2x oranında yaklaştığımızda, kenar detaylarının DLSS ile beraber ne kadar keskinleştiğini de görebiliyoruz.

Palit GeForce RTX 2070 SUPER GamingPro ile yaptığımız testleri hemen yukarıdaki videomuzda izleyebilirsiniz.

Palit GeForce RTX 2070 SUPER GamingPro Performansı

Palit GeForce RTX 2070 SUPER GamingPro Performansı

Evet, teknik olarak Ray Tracing nedir, DLSS nedir gibi konuları da anlattıktan sonra yeniden Palit GeForce RTX 2070 SUPER GamingPro'ya dönebiliriz. Şimdi biraz da ekran kartının bizlere oyunlarda sağladığı performansından bahsedelim.

Biz ekran kartını kullandığımız süre boyunca elbette çok sayıda oyunda değerlendirme şansı bulduk. Ayrıca sentetik testlerde de koşturduk. Şimdi aldığımız sonuçlardan bahsedeceğiz, ancak önce ekran kartına yer verdiğimiz sistemimizi de yakından tanımakta fayda var.

CHIP Test Sistemi

İşlemci: Intel Core i9-9900K
İşlemci Fanı: Dark AquaForce W240 Water Cooling
Anakart: Asus Prime Z390-A
Bellek: HyperX Predator DDR4 RGB 3200 MHz 2x8 GB
Depolama: XPG SX8200 Pro M.2 SSD 1 TB
Depolama: HyperX Fury RGB SSD 240 GB
Ekran Kartı: Palit GeForce RTX 2070 SUPER GamingPro OC
Güç Kaynağı: Aerocool KCAS 750W Modular PSU
Monitör: Acer Predator Z35
Kasa: Sharkoon RGB Flow
Klavye: Asus ROG Claymore Core
Mouse: Asus ROG Gladius II
Kulaklık: Asus ROG Delta

Sistemimizde Intel Core i9-9900K işlemci yer alıyor. Asus Prime Z390-A anakart üzerine konumlandırdığımız sistem öğelerinde RAM olarak 2 adet 8 GB ve 3200 MHz'lik HyperX Predator DDR4 RGB kullanıyoruz. Depolama olarak ise XPG'nin 1 TB kapasiteli SX8200 Pro M.2 SSD'sini kullanıyoruz. Ayrıca ek olarak yine sistemimizde 240 GB kapasiteli HyperX Fury RGB SSD de yer alıyor.

750W'lık Aerocool KCAS güç kaynağından enerji sağlayan sistem, Sharkoon RGB Flow kasası içinde bulunuyor. İşlemci soğutucusu olarak ise Dark AquaForce W240'a yer veriyoruz ve son olarak monitör olarak da ekran kartımız GeForce RTX 2070 SUPER'e uygun olarak G-Sync destekli Acer Predator Z35 monitörü kullanıyoruz.

Evet, sistemimizi de tanıdık. Şimdi sırasıyla önce sentetik testlerimize, ardından da gerçek zamanlı oyun testlerimize geçelim.

Sizlerin de gördüğü gibi Palit GeForce RTX 2070 SUPER GamingPro, gerek sentetik testlerde gerek gerçek zamanlı oyun ve Benchmark'larda sınıfına uygun güzel sonuçlar üretti. Kartı, oynadığımız oyunlarda Ultra grafik ayarlarında ve 2K ekran çözünürlüğünde değerlendirdiğimizi de belirtelim. Buna göre Tomb Raider'da ortalama 143 FPS üreten kart, Tom Clancy's The Division 2'de 81 FPS ortalama sonuçlar aldı. Battlefield V'te ise 85 – 90 FPS sonuçları üretti. Bunların yanı sıra kartın ısı değerlerine baktığımızda da 70 derecelerde seyrettiğini gözlemledik.

Palit GeForce RTX 2070 SUPER GamingPro ile yaptığımız testleri hemen yukarıdaki videomuzda izleyebilirsiniz.

GeForce, Minecraft RTX Betası İçin Oyuna Hazır

GeForce, Minecraft RTX Betası İçin Oyuna Hazır

En güzelini ise en sona sakladık. Hatırlarsanız geçtiğimiz günlerde Minecraft RTX betasının başladığını ve en son yayınlanan GeForce Game Ready sürücü güncellemesinin de Minecraft RTX betası için DLSS 2.0'ı etkinleştirdiğinden söz etmiştik.

Dünyanın en çok satan oyunlarından olan Minecraft'a yeni nesil grafik kalitesini getiren bu yeni güncelleme ile beraber, RTX'in bir oyuna nasıl hayat kattığını net şekilde görebiliyoruz. RTX'in kapalı olduğu sahnelerde dokuların cansızlığı, RTX'i açtığımızda yerini ışık efektleriyle beraber canlı bir dünyaya bırakıyor.

Palit GeForce RTX 2070 SUPER GamingPro'nun Minecraft RTX performansını hemen yukarıdaki videomuzda izleyebilirsiniz.

Özetle

Evet, uzun bir incelemenin ardından sonunda sonuç bölümüne ulaştık. Palit GeForce RTX 2070 SUPER GamingPro'yu tüm yönleriyle anlattığımızı düşünüyoruz. Üst seviye grafik kartlarına yakışır tasarım detayları ve uygun ölçüde performans sonuçları ile beraber bu sınıfta gayet tercih edilesi bir ekran kartı olarak öne çıktığını söylemek gayet mümkün. Bunlara ek olarak RTX ve DLSS 2.0 desteği ile de beraber, hem bugünün hem de gelecekte çıkacak yeni nesil oyunlar için gayet uygun bir seçenek oluyor.

Palit GeForce RTX 2070 SUPER GamingPro'nun fiyatı ise şu an 5000 TL civarında. Bu anlamda diğer markalara kıyasla fiyat avantajı sunduğundan da bahsedebiliriz. Hatta yer yer 2060 ekran kartlarına bile fiyat konusunda uygun bir alteratif olarak öne çıkıyor. Bu anlamda iyi bir ekran kartı arayışınız var ve 2080 SUPER modelleri için bütçeniz de el vermiyorsa, Palit GeForce RTX 2070 SUPER GamingPro sizin için iyi bir seçenek olabilir.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Palit GeForce RTX 2070 SUPER
Ürün Markası Palit
CHIP Online Notu
90
GPU GeForce RTX 2070 SUPER
Çekirdek Saat Hızı 1605 MHz
RTX-OPS 52T
CUDA Çekirdekler 2560
Bellek Saat Hızı 14 Gbps
Bellek Tipi GDDR6
Bellek Veriyolu 256 bit
Bellek Bant Genişliği 448 GB/sn
Arayüz PCI-E 3.0 x 16
Dijital Maksimum Çözünürlük 7680x4320@60Hz
Çoklu Görüntü Desteği 4
Boyutlar 288 x 112 x 50 mm
DirectX Microsoft DirectX 12 Raytracing
OpenGL 4.6
Önerilen PSU 650W
Graphics Card Power 235W
Güç Konektörleri 6-pin X1 8-pin X1
Bağlantılar DisplayPort 1.4a (3 adet), HDMI 2.0b (1 adet)
SLI Desteği NVLink
Okuyucu Yorumları