e-Devlet kimlik numarası kısıtlama nedir, ne iş yarıyor, nasıl yapılır? İşte tüm detaylar

e-Devlet üzerinden kimlik numarası kısıtlama yapmak yaklaşık 4 aydır mümkün. Bu yeni özellik sayesinde artık kişilerin farkında bile olmadan bir şirkete ortak ya da yönetici olması engellenmiş olacak. İşte adım adım kimlik kısıtlama adımları...

4.5 milyon kişi kullandı: e-Devlet kimlik kısıtlama ne işe yarıyor?

e-Devlet'e yaklaşık 4 ay önce yeni bir özellik gelmişti: T.C. kimlik numaralarını kısıtlama imkanı... Bu özellikle kişilerin farkında olmadan bir şirkete ortak yapılmasını engelliyor. 4 ayda yaklaşık 4.5 milyon kişi kullandı. Bu makalede e-devlet kimlik numarası kısıtlama nedir, ne işe yarar, nasıl yapılır sorularının yanıtlarına bakıyoruz.

e-Devlet üzerindeki kimlik numarası kısıtlama hizmeti ile kişiler kimlik numaralarına kısıt koyarak, iradeleri dışında şirket ortağı/yetkilisi yapılmalarının önüne geçebiliyor. Sistem devreye girdiğinde şu bilgi verilmişti:

E-DEVLET KİMLİK NUMARASI KISITLAMA İŞLEMİ NEDİR?

e devlet

"Bugüne kadar vatandaşlarımız çalıntı, sahte kimlik ve benzeri durumlarda kişilerin iradeleri dışında şirket veya ticari işletmelere ortak/yetkili olarak eklenmelerinin engellenmesi için ticaret sicili müdürlüklerine başvurmakta ve müdürlüklerce MERSİS'teki kimlik numaraları üzerine kısıt konulmaktaydı. e-Devlet Kapısı üzerinden vatandaşlarımıza sunulan yeni hizmetimiz olan 'Şirket veya Ticari İşletmelerde Ortak / Yetkili Olunmasının Engellenmesine Yönelik Kısıtlama İşlemleri' sayesinde kişiler e-Devlet Kapısı üzerinden kimlik numaraları üzerine kısıt koyarak şirket ortağı/işletme sahibi veya bir şirket veya işletmede yetkili olarak eklenmesini engelleyebilecekler.”

Daha önce kimlik numarası üzerine kısıt konulan kişiler ise bir şirkette/işletmede ortak ya da yetkili olmak istemeleri durumunda aynı hizmeti kullanarak konulan kısıdı da kaldırabiliyor.

4.5 MİLYON KİŞİ KULLANDI

30 Aralık 2021'de devreye giren e-devlet kimlik kısıtlama işlemini 4 ayda yaklaşık 4.5 milyon kişi kullandı.

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç şu bilgiyi veriyor: "Bu hizmetle kişinin bilgisi ve izni dışında bir şirkete ortak ya da yetkili olarak eklenmesinin önüne geçiyoruz. Vatandaşlarımız e-Devlet Kapısı’nda yapacakları sadece birkaç dakikalık bir işlem ile bilgileri dışında oluşabilecek bu yetkilendirmeleri engelleyebilir. Çalıntı ya da sahtecilik durumlarında kişilerin iradeleri dışında bir şirkete/işletmeye ortak/yetkili olarak eklenmesinin engellenmesi için ticaret sicili müdürlüklerine gitmesine gerek yok. Vatandaşlarımız, e-Devlet Kapısı üzerinden kolay ve hızlı bir şekilde kimlik numaralarına kısıt koyabilirler."

E-DEVLET KİMLİK NUMARASI KISITLAMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

kurumlar

e-devlet kimlik numarası kısıtlamak için;