Telefon satışları Çin'de dibe vurdu

Çin'de telefon satışları son 6 yılın en düşük noktasına ulaştı!

Telefonlar, Çin'de de düşüşte

İnsanların artık telefonlarını daha uzun süre kullanmalarıyla beraber akıllı telefon satışlarının dünya genelinde düşüşte oldukları bir sır değil. Bu akım, Dünya'nın en büyük teknoloji pazarı olan Çin'de çok daha belirgin bir şekilde görünüyor.

Çin'de bir düşüş yaşandığında, bundan Apple ve Samsung gibi teknoloji devleri bile etkileniyor. Reuters aracılığıyla sunulan ülkenin son resmi satış verileri de oldukça ciddi bir durumu ortaya koyuyor. Hükümete bağlı bir araştırma grubunun verilerine Çin'deki akıllı telefon dağıtımları, Şubat ayında son altı yılın en düşük noktasına ulaştı.

Toplamda telefon satışları bir önceki yıla göre neredeyse %20 düşerek 14.5 milyon üniteye ulaştı. Bu sayı da, satışların 20.7 milyon olduğu 2013 yılından beri en düşük sayı oluyor. Reuters'ın söylediğine göre burada suçun bir kısmı, Çin'in Yeni Ay Yılı'nı kutladığı Şubat ayına yüklenebilir.

Daha geniş olarak bakıldığındaysa, Çin'in Amerika ile yaşadığı anlaşmazlıklar sonucunda son 30 yıldır yaşadığı neredeyse en kötü ekonomik yavaşlamayı belirtmekte fayda olabilir. Apple, Ocak ayında bu durumu işaret ederek yatırımcılarına, Asya'da eskisi kadar fazla cihaz satmayacağını söylemişti. Şu anda firma, genel olarak indirimlere iyi gözle bakmayan bir firma için büyük bir değişiklik yaparak, ülkede yeni iPhone satışlarında faizsiz kredi seçeneği gibi imkanlar ile müşteri kazanmaya çalışıyor.

Ancak satışları azalan tek firma Apple değil. IDC'nin en son sayılarına göre Vivo ve Oppo gibi Çinli firmalar da rekabetçi fiyatlar ile yenilikçi cihazlar sunmalarına rağmen satışlarını arttırmakta zorlanıyorlar. Ayrıca Xiaomi'nin de satış sayıları düşmüş durumda. Daha önce de IDC, Samsung'un geçtiğimiz yılın üçüncü çeyreğinde %13.4 daha az telefon sattığını söylemişti. Ancak, 5G ile beraber 2019'da satışların düzelmesi bekleniyor.

Okuyucu Yorumları