1970'lerde gizemli bir şekilde ölen binlerce sığırın arkasında yatan gerçek ne?

1970'lerde, iç organları ve cinsel organları gizemli bir şekilde kesilip alınmış gibi görünen binlerce ölü sığır uzaylı iddialarını da beraberinde getirmişti. Bu gizemli olaylar halen net olarak açıklanabilmiş değil ama arkalarında mantıklı bir açıklama var gibi görünüyor.

1970'lerde gizemli bir şekilde ölen binlerce sığıra aslında ne oldu?

1970'lerde ABD Orta Batı'sında ve kısa bir süre sonra 2019'da tekrar Oregon'da, binlerce sığır gizemli koşullarda ölü bulunmuştu.

Hayvanlar, iç organlarının ve cinsel organlarının genellikle “cerrahi” olarak tanımlanan kesiklerle çıkarılması da dahil olmak üzere çok sayıda yara izine sahipti. Ayrıca 2019'da bulunan beş hayvan da dahil olmak üzere, bazılarının kanları tamamen akıtılmıştı.

1970'lerdeki olaylarla ilgili bir rapor, “Ülke genelinde çiftçiler, çiftlik hayvanlarında benzer bulgular bildirdiler” diyor ve devam ediyordu: “Kulaklar, gözler, memeler, anüs ve cinsel organlar 'cerrahi benzeri bir hassasiyetle' eksize edilmiş veya 'çıkartılmıştı'. Parçalanmış hayvanların etrafındaki alanlarda genellikle ayak izi veya lastik izi yoktu.

UFO söylentileri devrede

Bu olayların gizeminin yanı sıra, olayların öncesinde garip ışıkların görüldüğünün iddia edilmesi ile beraber hikaye daha da tuhaflaştı. UFO meraklıları, olayların uzaylılar tarafından gerçekleştirildiğini iddia ediyordu. Diğer tuhaf teoriler arasında 1970'lerin temel unsuru olan Satanistler yer alırken, bir başka iddia ise olaylarla ilgili panik yayıldıkça bölgelerin çevresinde işaretsiz helikopterlerin görüldüğü fikrine odaklandı.

Yerel kolluk kuvvetleri ve FBI, artıyor gibi görünen olaylar için bir açıklama bulmakta zorlanıyordu. Bariz bir saldırgan olmamasına rağmen, örneğin 1975'te yalnızca Colorado'da 200'den fazla olay kaydedildi.

Çiftçiler, UFO uzmanları ve basın uzaylılar ve hükümet komplolarından bahsederken, duruma daha mantıklı bakan müfettişler de vardı. Örneğin, cesetlere giden insan veya lastik izlerinin olmaması, hiçbir insanın hayvana yaklaşmamasından kaynaklanıyor olabilirdi.

En mantıklı açıklama şeriften geldi

Bir Washington County şerifi, benzer koşullarda bırakılan bir cesede ne olduğunu görmek için ölü bir ineği açık bir alanda bırakarak araştırmaya karar verdi. Şerif Herb Marshall ve ekibi gece gündüz hayvanı gözlemledi, çürümeyi gözlemledi ve leşçilere gözcülük yaptı.

Kayıp organlardan ve iç organlardan akbabaların sorumlu olabileceğinden şüphelenmelerine rağmen, kısa süre sonra hayvanlara verilen zararın büyük bir kısmının muhtemel suçlusunu buldular: Çok miktarda et sineği.

Marshall, National Geographic programı Is It Real? (Gerçek Mi?) üzerinde yaptığı bir açıklamada “Hayvan şiştiğinde ve gazlar pek çok organı ve şeyi içten dışa doğru zorladığında, sinekler bunu çok, çok hızlı bir şekilde temizler” dedi. Sinekler gözler, kulaklar ve anüs gibi daha yumuşak dokulara yumurtladılar ve kısa süre sonra kurtçuklar bu kısımları yiyip cerrahi kesiklere benzeyen yaralar oluşturdu. Marshall, “Sadece birkaç saat içinde, tam olarak soruşturmamızda göreceğimiz gibi görünen bir durum yaratacaklardı” diye ekledi.

Bir et sineğinin yakından çekilmiş fotoğrafı.

Muhtemel neden: Leşçiler

Veteriner hekimler, o dönemde, tilkiler, vaşaklar, çakallar ve saksağanlar dahil olmak üzere diğer leşçilerin genellikle bu daha yumuşak dokuları tercih ettiğini ve bunu yaparken cerrahi gibi görünen kesikler oluşturabildiklerini belirtmişti. Hayvanlardaki kan eksikliği ise doğal ayrışma sırasında kanın karkasın dibine birikmesiyle açıklanabiliyordu. FBI, yetki alanları dışında olduğu için tam bir soruşturmayı tamamlamasa da, olayların sorumlusu olarak leşçileri gösterdi.

Kolluk kuvvetleri tarafından yapılan bazı soruşturmalar, az sayıda insanın olaylara karıştığını iddia etse de, zamanın medyası tarafından körüklenen genel paniğin aksine büyük çoğunluğunun sebebi muhtemelen leşçilerdi. Panik sona erdiğinde, olaylarla ilgili haberler de kayboldu.

2019'da ise, Oregon, Salem'de zehirlenme gibi belirgin bir neden olmaksızın aynı anda beş boğa ölü bulundu ve olayın nedeni hakkında daha fazla spekülasyona yol açtı.