2002’nin Virüs ve Kurt Bilançosu

Sophos gibi antivirüs yazılımı üreticilerine servis için yapılan başvuruların büyük bir kısmı Windows 32 platformlarını etkileyen sanal zararlılardan kaynaklanıyordu.

2002’nin Virüs ve Kurt Bilançosu

Sophos’a bildirilen olayların yüzde 25’i, keşfedildiği ilk günden itibaren koruması bulunmasına rapmen “Klez” isimli kurt ile ilgiliydi.

Sophos geçen sene içerisinde toplan 7.200 yeni virüs, kurt ve trojan tanımadı. Yapılan açıklamalara göre yazılım üreticisinin virüs laboratuarında günde ortalama 25 yeni zararlı için güvenlik mekanizmaları geliştirildi.

Kurtlar “yanlış” posta adreslerini kullandı
“Klez” ve “Yaha” gibi Windows 32 kurtları, kurdun gönderen adresini başka bir posta adresi ile değiştiriyor. Bu, aslında suçsuz kullanıcıların bu tür kurtların yayılmasında etkisi olduğunun düşünülmesine neden oluyor. Böylece, bir Mac’e bulaşması aslında mümkün olmamasına rağmen Mac kullanıcıları da “Klez” kurdunun yayılmasını sağlayan şüpheliler arasında yer alıyorlar.

Virüs yazarları cezalandırıldı
“Melisa” kurdunun yazarı David L. Smith Mayıs ayında Amerika’da sonuçlanan davasında 20 ay hapis ve 7.500 Dolar para cezasına çarptırıldı. Surbiton Hacker ise Linux için bir hacker aracı geliştirme suçundan İngiltere’de cezaya çarptırıldı.

Hoax iletiler kullanıcıları şaşkına çevirdiler
Kullanıcıların, sistemlerindeki zararsız dosyaları silmelerine neden olan “JDBGMGR” Hoax yani şaşırtıcı iletiler ile ilk olarak 2002 Nisan’ında ortaya çıktılar. “JDBGMGR” kelimesi Sophos’un web sayfasında geçen sene en çok aranan ifade olarak dikkat çekti.

Linux kurdu: Sadece Windows tehlike altında değil
İlk olarak Eylül ayında ortaya çıkan “Slapper” kurdu yayılmak için işletim sistemindeki bir zayıf noktadan faydalandı. Ancak bu kurt, bir çok Linux kullanıcısı söz konusu hatanın kurulmasına neden olan yamayı yüklemedikleri için başarılı bir şekilde yayılamadı.

İlk C# kurdu ispatlamak için geliştirildi
Microsoft’un yeni programlama dil C# ile geliştirilen ilk sanal zararlı “Sharp-A” isimli kurt Mart ayında yayınlandı. Bu, direkt olarak antivirüs araçları geliştiricileri tarafından söz konusu programlama dili kullanılarak da kurt yazmanın mümkün olduğunu kanıtlamak için hazırlandı.

Coolnow: Instant Messenger Kurdu
Windows 32 kurtlarının virüs listesinde üst sıralarda yer almasına rağmen Instant Messasing platformunda yayılan “Coolnow” isimli kurt ise tüm virüslerin e-posta ile yayılmadığını gözler önüne serdi.

El bilgisayarları ve telefonlar için virüs yok
Antivirüs yazılımı üreticileri 2002’deki büyük karışıklıklara rağmen PDA’ları ve cep telefonlarını hedef alan bir virüs bulamadılar.

Okuyucu Yorumları