360TB veri taşıyabilen cam disk!

360TB'a kadar veri taşıyabilen, üstelik neredeyse hiç bozulmayan bir disk geliştirildi!

Tek diske dünyalar sığıyor!

Yakında devasa boyuttaki verilerinizi yedekleme işi çok daha kolay hale gelebilir. Southampton Üniversitesi'nden bilim adamları, neredeyse "sonsuza" kadar dayanan bir optik disk ürettiler.

Verileri çok yüksek hassasiyete sahip lazerle cam disk üzerine yazan teknoloji, bir disk üzerine 360TB'a kadar veri yazabiliyor. Diskler çok yüksek sıcaklıkta sağlamlığını koruyabildiği gibi, bilim adamlarının iddiasına göre 13,8 milyar yıl raf ömrüne sahipler. Magna Carta, İnsan Hakları Evrensel Bildirisi gibi insanlık için önem taşıyan metinler, şimdiden disklerde saklanmaya başladılar bile. Bilim adamları, yeni optik formatın kütüphanelerde ve arşivlerde devasa boyutlardaki veriyi kalıcı olarak saklamak üzere kullanılabileceğini söylüyor.

360TB veri taşıyabilen cam disk!

Yeni optik diskin en önemli dezavantajı ise üzerine tekrar yazmaya izin vermemesi. Belki de daha önemlisi, verileri bu şekilde depolamanın maliyetinin açıklanmamış olması. Yine de bilim adamları, teknoloji firmalarını ikna ederek diski yaygınlaştırabileceklerine inanıyorlar.

Okuyucu Yorumları