Akıllı telefonlar, insandan daha mı değerli?

Bu haberi okuduğunuzda, cep telefonlarının bizi nasıl "esir aldığını" daha iyi anlayacaksınız!

Cep telefonuna "esir olduk!"

Akıllı telefonlar artık sadece bir iletişim aracı olmaktan çok daha fazlasına tekabül ediyorlar. Onlar kelimenin tam anlamıyla bizim her şeyimiz. Sürekli kafamızı öne eğmemize sebep olan ve hemen her yerde, iş için, eğlence için, vakit geçirmek için olsun, anında kendilerine yöneliyoruz. Peki, biri kalkıp size, bir haftalığına sevdiğiniz bir arkadaşınızla görüşmemeyi mi yoksa telefonsuz mu kalmayı tercih edeceğinizi sorsaydı, cevabınız ne olurdu?

Böyle bir soruya verilecek yegane cevabın, "Telefonsuz kalabilirim ama arkadaşımdan vazgeçemem." olması gerekiyordu ama öyle görünüyor ki Motorola Mobility ve B2X tarafından Amerika'da gerçekleştirilen, 518 kişinin katıldığı bir araştırmaya göre, Amerikalılar kelimenin tam anlamıyla akıllı telefonlarına bağımlılar. Recode tarafından yayınlanan resmi sonuçlara göre, her yedi kişiden birisi, böyle bir ikilemde akıllı telefonlarını tercih etmiş durumda. Durun, daha bitmedi! Açıklanan sonuçlara göre katılımcıların yüzde 74'ü, telefonlarını gün boyu ulaşabilecekleri bir noktada tutuyorlar ve yüzde 60'ı da telefonları başuçlarında uyuyorlar ki 18 ile 29 yaş aralığına bakıldığı zaman bu oran yüzde 84'e kadar çıkıyor.

Araştırmayı daha da ilginç kılan noktaysa, katılımcılara "Size 100 dolar versek, bir günlüğüne telefonsuz yaşar mısınız?" şeklinde yöneltilen soruya, yüzde 40'lık kısmın, "imkansız" ya da "çok zor bir seçim" şeklinde cevap vermesi. Motorola Mobility ve B2X'in bu araştırmadaki amacı, akıllı telefon bağımlılığını tespit etmekten çok, kullanıcı ihtiyaçlarını belirlemekti. Nitekim ortaya çıkan sonuçlar, bu konunun da ciddi şekilde ele alınması gerektiğini gözler önüne serdi.

Okuyucu Yorumları