Anadolu Üniversitesi dijital baskıya geçiyor

Xerox tarafından kurulan dijital baskı sistemiyle, günler süren baskı işleri saatler mertebesine inecek, stok ve maliyetler azalacak. Baskı gizliliği nedeni ile çalışanları günlerce hapis tutan uygulama sona erecek.

Anadolu Üniversitesi dijital baskıya geçiyor

Anadolu Üniversitesi Xerox’un yüksek kapasiteli dijital baskı sistemlerini kullanmaya başlıyor. Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Engin Ataç ve Xerox Türkiye Genel Müdürü Sergey Chernovolenko’nun katılımı ile 14 Ekim 2004 Perşembe günü Eskişehir’de, Anadolu Üniversitesi Dijital Baskı Merkezi’nin açılışı yapıldı.

Anadolu Üniversitesi bünyesinde kurulan sistem ile test soru kitapçıkları, cevaplama formları, ders kitabı, seminer notları, yüksek lisans doktora gibi akademik tezler, öğrenci bilgi mektupları gibi dokümanlar basılacak. Kurulan dijital baskı sistemi, ofset baskı teknolojisi ile yapılması efektif olmayan işlerin basılmasını sağlarken; istenilen zamanda istenilen miktarda, gerektiğinde kişiye ve gruba özel, güvenli ve güncel doküman basımını sağlayacak. Sınav sorularının dışarıya çıkarılmadan basılabilmesi, sistem erişiminin kontrol altında tutulabilmesi Anadolu Üniversitesi’nin çok önemli verdiği güvenlik sorununa da bir çözüm olacak.

Dijital baskı, ofset baskıya göre çok farklı özellikler taşıyor. Ofset teknolojisi ile bir kitabın veya test kitapcığının basılabilmesi için günler sürebilecek bir sürecin takip edilmesi gerekiyor. Ofset baskıda basılacak bir kitabın öncelikli olarak renk ayrımı yapılıyor, renk ayrımı yapılan kitabın kalıpları hazırlanıyor, kalıplar baskı sistemine yerleştiriliyor, baskı öncesi temizliği yapılıyor, daha sonra “registrasyon” işlemi yapılıyor ve baskıya geçiliyor, baskıdan sonra kitap sonlama diye tabir edilen, kesim ve ciltleme gibi işlemi yapıldıktan sonra doküman kitap haline gelebiliyor. Bu işlem sayfa sayısının çokluğuna göre günler alabiliyor. Dijital baskıda ise; bilgisayar ortamında sayfa ve görünüm ayarları yapılan doküman, tek bir tuşa basıldıktan sonra, dijital baskı sistemi kendi içinde baskı ve eş zamanlı sonlandırma işlemini yaparak birkaç dakika içinde dokümanı kitap haline getiriyor.

Anadolu Üniversitesi’nde Xerox tarafından kurulan merkezde, saatteki hızı 10800 sayfa olan, dijital arşivleme ve ciltleme ünitesi bulunan Xerox DocuTech 6180 adlı yüksek kapasiteli baskı sistemi bulunuyor. Xerox’un ürün portföyünde saatteki hızları 3900 sayfadan 72.000 sayfaya ulaşan dijital baskı sistemleri ile bu sistemlerle entegre çalışan, baskı öncesi hazırlık yazılımı DigiPath, doküman yönetimi yazılımı DocuShare, kağıt ortamındaki dokümanların dijital ortamda akıllı dağıtımını yapan Flowport ve VIPP, Paris, Autograph gibi değişken data yazılımları bulunuyor.

Okuyucu Yorumları