Anılarınıza Hayat Öpücüğü

İpuçları: Eski VHS video kasetlerinizi, plaklarınızı, dia filmlerinizi dijital ortama geçirin.

Anılarınızı Kurtarın

Hala bir plak koleksiyonunuz varsa, bu koleksiyonunuzu, zamana yenik düşmeden dijital çağa uygun hale dönüştürmenizin zamanı gelmiş demektir. Hazır başlamışken, VHS kasetlerinizi ve dia filmlerinizi de dönüştürmeye ne dersiniz?

VHS'ler, müzik kasetleri ve dia filmler ne yazık ki 'ölümlü' medyalardır. Bir süre sonra renklerini kaybederler, seslerde cızırtılar başlar. Bir noktadan sonra da onları çöpe atmak zorunda kalırsınız. Medyalarınızı zamanın olumsuz etkilerinden korumak için, onları dijital olarak saklamalısınız. Analog medyalara kayıtlı hazinelerinizi dijital ortama nasıl geçireceğinizi bilmiyorsanız, bu yazımızda en iyi yedekleme ve kurtarma yöntemlerini öğrenebilirsiniz.

Müzik arşivinizi dijital ortama geçirin

Müzik arşivinizi dijital ortama geçirin
USB bağlantılı pikap ile plaklarınızı PC'nizden dinleyin.

Çoğu kişinin dolabında en az bir Long-Play plak mevcuttur. Ancak zaman, bu medyadan çok şey götürür. Müzik verisini tamamen kaybetme riski, müzik kasetlerinde ise daha da büyüktür.

Analog kaynaklardan müzik kaydı yapmak için çok fazla şey gerekmiyor. Teorik olarak, müzik çalarınızın ses çıkışından, PC'nizdeki ses kartının Line-In girişine bir stereo kablo bağlamanız ve kayda başlamanız yeterlidir. Ancak bazı yazılım ve donanımlarla bu dönüştürme işlemi daha güvenli ve kaliteli hale getirilebilir:

Pre-Amplifier

Bir pikabı (plak çalar) doğrudan Line-In bağlantısından PC'nize bağladığınızda ses seviyesi çok düşük olacaktır. Plak koleksiyonu geniş olanlar, bu sebepten dolayı bir ön güçlendirici (preamplifier) satın almayı düşünmelidirler. Terratec'in USB üzerinden bilgisayara, stereo ses kablosu ile de pikap veya kasetçalara bağlanan modeli, yurtdışında 130 Euro'ya bulunabiliyor. Bu fiyata bir ses işleme yazılımı da dahil.

Özel Pikap ve Kasetçalarlar

USB üzerinden bağlanan kasetçalar ve pikaplar da mevcut. Plak koleksiyonunuzu kolayca çalıp, arşivleyebileceğiniz Vinyl USB 5, veya kasetlerinizi dinleyebileceğiniz 5.25" optik sürücü yuvasına uyumlu ION Tape2PC, bu kategorideki ilginç ürünler olarak göze çarpıyor.

Rötüş İçin Yazılımlar

Müziği bilgisayarınıza kaydettiniz, ancak henüz her şey mükemmel değil. Şarkıları, kayıt dosyasından teker teker ayırmalı ve parazitlerden arındırmalısınız. Bunu donanımsal olarak gerçekleştirebileceğiniz gibi, Audacity gibi ücretsiz bir yazılımla da kolayca yapabilirsiniz. Audacity'nin filtreleri, kaset ve plaklarınızdaki cızırtıları büyük oranda ortadan kaldırabiliyor.

İşlemin Masrafı ve Zahmeti

Müzik arşivinizi dijital ortama aktarma işlemi, arşivinizin büyüklüğüne göre oldukça fazla zaman alabilir. Sonuçta, her plak ve kaset, gerçek oynatma süresi kadar bir zamanda PC'nize kaydediliyor. Bunun daha kolay bir yolu maalesef yok. İşlem için yapılacak masraf, bu iş için tasarlanmış donanımları kullanıp kullanmamanıza göre, 0 ile 300 Euro arasında değişiyor. Eğer geniş bir plak koleksiyonuna sahipseniz, en azından bir preamplifier yatırımı yapmanızı tavsiye ederiz. Çünkü preamplifier olmadan yapılan kayıtlar çok kısık sesli ve düşük kaliteli olmakta.

VHS Kasetlerinizi DVD'ye kaydedin

VHS Kasetlerinizi DVD'ye kaydedin
Seyahatleriniz ve aile hatıralarınızı dijital ortama geçirmek için güçlü bir sisteme ihtiyacınız olacak.

Dijital çağ öncesinde yaptığınız bir yurtdışı seyahatinin kaseti: Hi8 video kamera ile kaydedilmiş ve bir VHS kasette arşivlenmiş. Bu anılarınızı kaybetmemek için onları da 21. yüzyıla uygun olarak dönüştürmeniz gerekecek.

Her şeyden önce bilgisayarınızın güçlü olması gerekli. Video işleme, sistem belleği ve işlemciyi ciddi anlamda zorlayan bir işlemdir. İşlemin bitmesi için saatlerce beklemek istemiyorsanız, çift çekirdekli bir işlemci ve en az 2 GB RAM'e ihtiyacınız olacaktır. Bunların dışında, videoyu PC'nize aktaracak bir donanıma (video capture device) ihtiyacınız olacak.

Capture Kartı

Bilgisayarınız ile video kamera veya video oynatıcınız arasındaki bağlantıyı sağlayacak donanımdır. Pinnacle'ın Dazzle Video Creator'u, PC'nize USB üzerinden, video aygıtına ise S-Video veya kompozit bağlantı üzerinden bağlanabiliyor. Bu donanım ile videolarınızı, arşivlemek ve yeniden düzenlemek üzere PC'nize aktarabilirsiniz. PCI bağlantılı dahili video capture kartları da mevcut olsa da, performans olarak USB bağlantılı olanlardan hiç farkları yoktur.

Bilgi İçin: Sky Bilişim - 0 216 526 31 31


Filmleri Düzenleme ve DVD'ye Kaydetme

Kayıttan sonra sıra işlemeye gelecektir. Kaydettiğiniz videoların kalitesini çeşitli filtrelerle arttırmak, veya videolarınız için başlık ve konu bilgileri girebileceğiniz bir yazılıma ihtiyacınız olacaktır. Donanımların yanında bu tür işlemler için hazırlanmış yazılımlar hediye edilmekte. Ancak yazılımları ayrı olarak da satın alabilirsiniz. Bu yazılımlar ile örneğin bir DVD'de birden fazla videonuz olduğunda, izlemek istediğiniz videoyu seçmek için bir "DVD menüsü" yaratmanız mümkün oluyor.

İşlemin Masrafı ve Zahmeti

Aynı müzikte olduğu gibi, videoları da kaydetmek ve işlemek için birçok araca ihtiyacınız olacak. Video dosyalarının dijitale dönüştürülme işlemi de gerçek zamanlı yapılıyor. Kayıttan sonra dönüştürme, sıkıştırma gibi işlemler ise yine oldukça uzun zaman alan işlemler olarak dikkat çekiyor. Video dönüştürme işlemi için yapılacak tek masraf bir capture kartıdır. Dijital video kameranız var ancak bilgisayarınızda Firewire bağlantı noktası yoksa, alacağınız kartın dijital videoları da aktarma özelliğine sahip olmasına dikkat etmelisiniz.

Fotoğraflarınızın Sararmasını Engelleyin

Fotoğraflarınızın Sararmasını Engelleyin
Dia ve fotoğraflarınızı dijitalleştirmek için bolca zamana ihtiyacınız olacak.

Zaman, fotoğraflarınızdan da çok şey götürecektir. Anılarınızı yıllar sonra renksiz olarak hatırlamak istemiyorsanız, fotoğraflarınızı tavan arasından çıkarıp dijital ortama geçirmenin zamanı gelmiş demektir.

Fotoğraflarınızı dönüştürmek için en önemli iki araç, bir tarayıcı ve bir görüntü işleme yazılımı. Güncel sayılabilecek bir PC'ye ihtiyacınız olduğunu ise belirtmeye gerek duymuyoruz, zira görüntü işleme yazılımlarının performansı, sistem belleği ve işlemciye göre ciddi anlamda değişmekte.

Fotoğraflarınızın Fotoğrafını Çekin

Prensipte fotoğraflarınızı yeniden yarattığınız söylenebilir. Diaların taranması için, dia kasetlerinin içine yerleştirildiği özel tarayıcılar mevcuttur, ancak bu tarayıcıların fiyatı çok yüksektir. Ayrıca normal doküman veya fotoğraf tarama özellikleri yoktur. Dia destekli standart bir Flatbed tarayıcı ise tüm bu işlemleri çok daha uygun bir fiyata yapabilir. Burada sizi zorlayacak tek şey, diaları tarayıcıya uygun şekilde yerleştirmek olacaktır. Bu işle uğraşırken dialarınızı dijital ortama taşıma işi oldukça uzayabilir.

Fotoğraf İşleme Yazılımları

Tarama işlemi bittikten sonra sıra bunları işlemeye gelecektir. Bu konuda bolca ücretsiz yazılım olduğu gibi, daha yetenekli (ve ücretli) seçenekler de mevcut. Adobe Photoshop Elements 6'nın otomatik filtreleri, 80 Euro karşılığında iyi bir performans vaat ediyor. Otomatik işlemler sizi birçok zahmetli işlemden kurtaracak ve oldukça kaliteli sonuçlar verecektir. Ücretsiz Gimp yazılımı da, fotoğraflarınızı işlemeniz için birçok seçenek sunmakta.

İşlemin Masrafı ve Zahmeti

En önemli masraf, tarayıcı için yapacağınız masraf olacaktır. Dia tarayıcı kullanmak istiyorsanız, ikinci el sitelerine bakmanızı öneririz, zira birçok kullanıcı dialarını taradıktan sonra bu cihazları satılığa çıkarıyor. Her fotoğrafı tek tek taramak ve işlemek, tahmin edileceği üzere oldukça fazla zaman alacaktır. Çoğu kişinin fotoğraf arşivi yüzlerce, hatta kimi zaman binlerce fotoğraftan oluşmakta.

Sonuç: Bolca Zamana İhtiyacınız Olacak

Müzik, film veya fotoğraf... Analog anılarınızı dijitalleştirmek için bolca zamana ihtiyacınız olacak. Zamanın yanında, bazı harcamaları da göze almanız gerekecek.

Dönüştürme işlemi sonuç itibariyle oldukça zahmetlidir. Dia tarayıcı, USB kasetçalar gibi cihazlara ve bunlar için bolca zamana ihtiyacınız olacak. Bu işleme ne kadar boş vakit ayırabileceğinizi, ve arşivinizin kapsamını önceden belirlemenizi tavsiye ederiz. Kimi zaman onca zahmete girmek yerine kasetlerinizi CD olarak baştan satın almak daha kolay gelebilir.

Yeniden bulamayacağınız özel video ve fotoğraflarınız için ise zahmete katlanmanız gerekecek. Burada da, hangi video veya fotoğrafa gerçekten ihtiyacınız olduğunu, hangisini çevirmeye değmeyeceğini önceden belirlemeniz yararınıza olacaktır. Çocuklarınız veya torunlarınız eski tatil videoları ve fotoğraflarınıza büyük bir ilgi duyuyorlarsa kollarınızı sıvayın ve çalışmaya başlayın. Sonuçta bu işi yalnızca kendiniz için yapmayacaksınız.

Okuyucu Yorumları