Apple'ın Microsoft'un karşısında 10 avantajı!

MS, Windows ile Apple'ın çok önünde olabilir. Ama bu 10 "şey" tüm dengeleri değiştirebilir!

Windows'a Apple tehdidi!

Microsoft uzun senelerdir masaüstü işletim sistemi piyayasasında baskın bir güç konumunda ve muhtemelen önümüzdeki senelerde de böyle olacak. Masaüstü işletim sistemlerinin dışındaki alanlarda en iyisi olmaya çalışan Apple'ın mobil işletim sistemleri ve hatta bulut gibi cepheleri ise görünüşe bakılırsa giderek önem kazanıyor. İşte işletim sistemlerinde Apple'ın Microsoft'a karşı 10 avantajı:

1. Lion sadece indirme olarak sunulacak

Apple'ın 6 Haziran'daki WWDC'de Microsoft'a karşı yapılan en şaşırtıcı hamlelerden biri şüphesiz Mac OS X Lion'ın şirketin dijital mağazası Mac App Store'den indirilebilecek olması (normal disk olarak satılmak yerine).

2. Lion'daki çoklu dokunmatik özellikleri

Microsoft'un Windows 8'i tablet işlevleriyle donatmak istediğini düşündüğümüzde Apple'ın Macintosh üzerinde tanıttığı farklı çoklu dokunma hareketleri, Microsoft'a bu alanda önemli bir darbe vurmuş olabilir.

Mac App Store ve diğerleri

Mac App Store ve diğerleri
iPhone ve iPad güncellemeler için artık PC'ye ihtiyaç duymuyor

3. Mac App Store

Microsoft, Windows 8'le beraber uygulama indirebileceğimiz bir mağazayı bizlere sunacak. Ancak buradaki sorun Microsoft'un oyuna çok geç kalmış olacak olması. Apple'ın Mac App Store'u Snow Leopard'da mevcut ve Mac OS X Lion'a da eklenmesi planlanıyor.

4. Stratejisiyle Windows'u bir bileşen haline getiriyor

Uzun süredir beklenen iCloud da 6 Haziran'da tanıtıldı. Apple, bulut yarışını kazanma stratejisinin bir parçasının Windows'un bir bileşen hale gelmesi olduğunu söyledi. Kullanıcı ister iOS kullansın, isterse Mac veya Windows, iCloud'u kullanabilecek, diğer ürünlerle içerik paylaşabilecek ve çok daha fazlasını yapabilecek. Microsoft'un aynı işi yapacak bir rakip hizmeti ise bulunmuyor.

5. Post-PC dönemine mi geldik?

WWDC'de iPhone ve iPad'lerin güncellenmek için PC'lere artık ihtiyaç duymayacağı açıklandı. Microsoft'un bundan mutlu olmayacağı ise açık.

6. Mobili masaüstüne getiriyor

Microsoft, Windows 8 ile beraber mobil benzeri işlevleri masaüstüne getirecek. Ancak Apple da mobil işlevlerini bilgisayarlara taşıyor. Söylediğimiz gibi Lion, çoklu dokunmatik hareketleri destekleyecek, Mac App Store ve Mission Control gibi yeni özellikler, mobil benzeri işlevleri masaüstüne taşıyacak.

iOS cihazları daha çekici hale geliyor

iOS cihazları daha çekici hale geliyor
iOS 5 birçok yenilikle beraber geliyor

7. iOS cihazları daha çekici hale geliyor

Microsoft, Nokia ile beraberliğinin WP7'yi daha popüler yapmakta başarılı olacağını düşünüyor. Ancak iOS 5 ile gelecek 200 yenilik ile Microsoft'un başı biraz ağrıyabilir. Yeni uyarı sistemi, havadan güncelleme ve iMessage platformu, Windows Phone 7'yi işe yaramaz hale getirebilir.

8. 'Çalışan bir şey' anlayışı

Apple, iCloud ile kullanımı kolay bir platformu kullanıcıların ayaklarına getiriyor. iCloud, WP7 ve Android cihazlarda çalışmıyor. Bu nedenle kullanıcılar iCloud'u severlerse iPhone veya iPad'e geçebilirler.

9. Resume ile uygulama kurtarma

Apple'ın WWDC'de ortaya çıkardığı Resume özelliği ile OS X Lion kullanıcıları, bilgisayarlarını yeniden başlattığında veya bilgisayarları kilitlendiğinde, bir uygulamayı kaldığı yerden devam ettirebilecekler.

10. Programcılar iki kez düşünecek

Apple, WWDC etkinliğinde uygulamalarının Best Buy, Wal-Mart, Office Depot gibi sitelerde satışa sunulacağını söyledi. Bu ise, Mac ve iOS için program geliştirmeyi eskisinden çok daha çekici kılabilir.

Okuyucu Yorumları