Az Sonra ... Intel® ViivTM Teknolojisi

Intel, gelecek yılın başında kullanıcıların dijital eğlence deneyimlerini daha da zenginleştirmek için Intel® Viiv™ teknolojisini piyasaya sunduğunda, evlerde yeni bir bilgisayar türü görmeye başlayacağız.

Az Sonra ...  Intel® ViivTM Teknolojisi

Intel sertifikasyonuna sahip olan çeşitli tüketici elektroniği cihazları, internet hizmetleri, film, müzik, fotoğraf ve oyunların bulunduğu yazılımlarla birlikte çalışan ve ilk kez Intel Developer Forum’da bugün duyurulan Intel Viiv ( ‘’vayv’’ olarak telaffuz edilir ve İngilizce “five” kelimesi ile kafiyelidir) teknolojisi, eğlence alanında yepyeni bir dönem başlatıyor. Intel Viiv teknolojisine dayanan bilgisayarlar uzaktan kumanda ile kullanılabilecek ve aralarında çift çekirdekli işlemci, yonga seti, platform yazılımı ve kablolu ağ özelliklerinin de bulunduğu Intel teknolojileri setinden güç alacak.

Intel Başkan Yardımcısı ve Dijital Ev Grubu Genel Müdürü Don MacDonald, “Intel Viiv teknolojisi, dijital ev için temelden tasarladığımız ilk platformumuzdur. Tüketiciler, evlerindeki çok sayıda cihazda bulunan içeriğe, herhangi bir yerden istedikleri zaman erişebilme fikrinden heyecan duyuyor. Intel® Centrino™ mobil teknolojisinin başarısının ardından, Intel’in son bilgisayar teknolojileri ile oluşturulan yeni dijital ev platformumuza da benzer bir marka stratejisi uyguluyoruz. Intel Viiv teknolojisi, kullanıcıların dijital eğlence deneyimini kendi istedikleri şekilde yaşayabilmeleri için, yenilikçi çok sayıda dijital cihazın, birinci sınıf eğlencenin ve en son teknolojinin kesişim noktasını oluşturuyor” diyor.

Intel Viiv teknolojisi markası, evde inanılmaz bir eğlence deneyimi yaşatacak olan son teknolojilerin heyecanını, coşkusunu ve canlılığını yansıtıyor.

Intel Markalı Platforma dayanan Dijital Ev Bilgisayarları

Tüketiciler, Intel Viiv teknolojisine dayanan sistemleri küçük, şık tüketici elektroniği tipindeki tasarımlardan (stereo müzik cihazlarına veya DVD oynatıcısına benzeyen) daha klasik masaüstü veya tower kasa tasarımlarına kadar uzanan geniş bir yelpazeden seçebilecekler.

Intel ayrıca, kullanımını kolaylaştırmak ve eğlence deneyimine yardımcı olabilmek için Intel Viiv teknolojisine tüketici elektroniği özelliklerini de ekliyor. Intel Viiv teknolojisine dayanan tüm bilgisayarlar, uzaktan kumandaya, Microsoft Windows* Media Center Edition işletim sistemine ve kullanıcıların bilgisayarı televizyon gibi çalıştırabilmelerini sağlayacak medya yazılımına sahip olacak. Kullanıcılar, bu sayede müzikleri indirirken bir yandan film seyredebilecek ya da oyun oynayabilecek. Bunların hepsi bir uzaktan kumanda kullanılarak entegre bir sistem üzerinde yapılacak.

Yeni platformun televizyona benzer başka bir özelliği de Intel® Quick Resume Teknolojisi denen yeni bir platform özelliği yoluyla, kullacıların bilgisayarı ilk kez açtıktan sonra bir düğmeye dokunarak istedikleri zaman hızla açıp kapatabilmeleri. Intel Viiv teknolojisine dayanan her bir bilgisayar, eve sinema salonu kalitesinde sesi taşımak için, 5.1 surround ses ile gelecek (7.1 surround ses için destek isteğe bağlı olarak sağlanabiliyor).

İsteğe bağlı bir TV tuner kartı ile aynı bilgisayar, televizyon programlarını kaydedebilecek, durdurabilecek ve yeniden oynatabilecek, ya da daha sonra izlenmek üzere sabit diskte saklayabilecek. Intel Viiv teknolojisine dayanan bilgisayarlar, bir takım internet hizmetlerine de kolaylıkla bağlanacaklar. Böylece kullanıcılar internetten oyun oynayabilecek, film ve müzikler de indirilebilecek, ve bunların hepsini oturma odasındaki rahat bir koltukta oturarak yapabilecekler.

Müzik, film ve fotoğraf gibi içeriklerin git gide daha fazla dijitalleşmesiyle birlikte kullanıcılar da, bu dijital içeriklere bir ev ağı üzerinden evlerindeki farklı cihazlar ile serbestçe ulaşabilmek istiyorlar. Kullanıcıların bir ev ağını kolaylıkla kurmasına yardımcı olmak için Intel Viiv teknolojisi, özel olarak tasarlanmış bir yazılım da içerecek. Yazılım, içinde sistemin uzaktan kumandası ile kullanılabilen bir ağ konfigürasyonu sihirbazını içerecek. Böylece kullanıcılar, taşınabilir medya çalarları, DVD oynatıcıları, TV setleri ve müzik setlerini de içeren pek çok cihaza kolaylıkla bağlanabilecekler.

Ayrıca Intel Viiv teknolojisi, çeşitli digital içerik dosyalarının, Intel Viiv teknolojisine dayanan sistemlerle bir arada çalışan Intel sertifikasyonuna sahip pek çok cihazda kolaylıkla izlenebilmesi için, bu çeşitli dijital içerik dosyalarını yeniden biçimlendirebilen entegre bir medya sunucu “motoru”nu da içeriyor. Ayrıca Intel, kullanıcıların çeşitli internet tabanlı içerikleri, ev ağına bağlı cihazlar arasında ve odadan odaya kolaylıkla taşıyabilmeleri için, bilgisayar, tüketici elektroniği ve içerik endüstrileri ile birlikte ‘’birarada çalışma’’ (interoperability) özelliklerinin oluşturulması üzerinde çalıştı.

Intel’in, insanların evlerde teknoloji ile nasıl bir etkileşim içinde olduğunu görmek için yıllardır yaptığı araştırmalarda bu yönde artan bir kullanıcı beklentisi oluştuğu görüldü, Bu sebeple Intel Viiv teknolojisine dayanan bilgisayarlar birden fazla işi aynı anda idare edebilecekler. Intel’in çift çekirdekli işlemcileri, bir bilgisayarın evin farklı odalarındaki birden fazla kişi tarafından aynı anda kullanılmasına izin veriyor. Örneğin, çocuklar oturma odasında Intel Viiv teknolojisine dayanan bir bilgisayar ile film indirip seyredebilirken, anne babaları da başka bir odadaki müzik setinde dijital bir medya adaptörü yoluyla aynı bilgisayardan müzik dinleyebiliyor.

2006’da Ev Sinemalarında: Intel Viiv Teknolojisi

Intel Viiv teknolojisine dayanan eğlence bilgisayarlarının, 2006’nın ilk çeyreğinde çok sayıda sistem üreticisi tarafından piyasaya sunulması bekleniyor. Bilgisayarlar farklı tasarımlarda, evin boyutuna bağlı olarak farklı şekillerde ve boyutlarda olacaklar.

Okuyucu Yorumları