Bu OLED, başka OLED!

Siz OLED teknolojisinin sadece TV ve cep ekranlarında kullanıldığını sanıyorsunuz ama...

Bu OLED, başka OLED!

Akıllı telefonların ekranlarında görmeye alıştığımız, artık TV'lere de giren OLED teknolojisi masaüstlerine geliyor. Parlamaya ve keskin gölgelere yol açmadan düşük enerji tüketimli temiz aydınlatma sağlayan OLED, inorganik katmanlardan oluşan LED'lerin aksine ışık yayan organik katmanlardan oluşuyor.

Normal ampuller ve LED'lerden çok daha verimli ve çevreye zararsız olan OLED'ler, maliyetlerin yüksekliğinden dolayı şimdiye kadar aydınlatma alanında kullanılamıyordu. Philips'in geliştirdiği Moorea ise bu durumu değiştirecek. Berlin'li genç bir tasarımcı Daniel Lorch tarafından tasarlanan Moorea, sadece OLED teknolojisini gündelik kullanıma sunmakla kalmıyor, tasarımındaki devrimci öğelerle de dikkat çekiyor. Yeterli aydınlatma için iki adet OLED panel Moorea'nın gövdesi yay çeliğinden yapılmış. Lambanın eğim açısı kauçuk kaplı bir kabloyu çekerek ayarlanıyor. Eğim istenen şekilde ayarlandıktan sonra kabloyu, normalde yelkenli teknelerde ipleri tutmak için kullanılan sistem esas alınarak tasarlanmış iki mandal tutuyor. 1.8 milimetre kalınlığındaki paneller, göz kamaştırmayan, temiz ve tasarruflu aydınlatma sunuyor.

Philips yetkilileri OLED lambalar kadar kaliteli aydınlatmayı sunacak başka bir sistem olmadığını iddia ediyorlar. OLED teknolojisi kullanan ilk lambalar 2013'ün yaz aylarında piyasada olacak.

Okuyucu Yorumları