Cebinizdeki orkestra

İnternet üzerinde bulabileceğiniz sayısız MIDI dosyasını, cep telefonunuza uygun polifonik melodiler haline dönüştürerek cebinizi şenlendirebilirsiniz.

Cebinizdeki orkestra

Görünüşte acemice hazırlanmış bir MIDI çalıcısına benzeyen bu arayüzün arkasında aslında çok sayıda özellik mevcut olmasına rağmen, doğrudan sonuca ulaşmak için bunlarla pek fazla uğraşmak gerekmiyor. PSM Player ile cep telefonunuza uygun polifonik melodiler oluşturmanın temel adımlarını şu şekilde açmak mümkün:

MIDI Dosyalarının kesilmesi

PSM Player’in en kullanışlı özelliklerinden biri, MIDI dosyalarını parçalama özelliği. Diyelim ki internetten 5 dakikalık bir parça indirdiniz, ancak bu parçanın tümünü değil de sadece 30 saniyelik bir kısmında yer alan nakaratı cep telefonunuz için melodi olarak düzenlemek istiyorsunuz. Bunu yapmak son derece kolay: Önce MIDI dosyanızı PSM Player’e yükleyin ve çalmaya başlayın. Aşağıda bir konum sayacının ilerlediğini göreceksiniz. Bu konum sayacının parçanın kesmek istediğiniz bölümleri arasındaki konumlarını not edin. Diyelim ki kesmek istediğiniz yer 1500 ile 2000 pozisyonları arasında yer alıyor. Play menüsünden Cut Part seçeneğini tıklayın ve açılan pencereden Start-End aralıklarına 1500-2000 değerlerini girin. OK tuşuna bastığınızda MIDI dosyası sadece seçtiğiniz bölge kalacak biçimde kesilecektir. Bu sayede dosya boyutundan da hatırı sayılır ölçüde tasarruf edebilirsiniz.

Ön Deneme

Seçtiğiniz dosyanın, farklı polifoni seçenekleriyle nasıl sonuç vereceğini duymak için Settings menüsü altındaki Create preview seçeneklerini kullanabilirsiniz. Duyacağınız sonuçlar, elinizdeki MIDI dosyasından belirlediğiniz polifoni seçeneğiyle ne derece randıman alabileceğinizi gösterecektir. Bu sayede MIDI halinde kulağa hoş gelen, ancak polifoni kısıtlamasıyla karşılaştığında çerçöp haline dönüşecek parçaları zahmetsizce ayıklayabilirsiniz.

Kaydetme

Parçanızı seçip beğendikten sonra, telefonunuza uygun farklı formatlarda kaydedebilirsiniz. Bunun için File menüsü altında bulunan Create seçenekleri size yardımcı olacaktır. Her bir Create menüsü farklı bir formatı simgelediğinden, telefonunuzun hangi melodi formatıyla çalıştığını öğrenmek için burada kısa bir deneme-yanılma sürecine girmeniz gerekebilir. Telefonunuza uygun seçeneği öğrendikten sonra, artık bu seçeneği kullanmaya devam edebilirsiniz. Bu arada Create seçenekleri size maksimum dosya boyutuna dair seçenekler de sunacaktır. Böylece, oluşturacağınız polifoni dosyasının, örneğin 5KB’ı aşmamasını sağlayabilir ve telefonunuzla uyumluluğunu garanti altına alabilirsiniz.

PSM Player, MIDI dosyalarının polifoni uyumunun sağlanmasının yanında, çok karşılaşılan MIDI dosyalarının nasıl kesilip biçilebileceği sorusunu da oldukça basit bir biçimde çözüme ulaştırıyor. Burada anlatılanları referans alıp, biraz da deneme yanılmanın yardımıyla, internet üzerinde milyonlarcası dolanan MIDI dosyalarının her birini cep telefonunuz için potansiyel bir melodi haline dönüştürebilirsiniz. Ayrıca bu işe meraklıysanız PSM Player’ın gelişmiş seçenekleri arasında dolanarak sonuçları daha da optimize hale getirmeniz mümkün.

POLİFONİ UYUMLU MIDI

MIDI uyumu

Bazı telefonlar direkt MIDI desteğine sahip olmalarına rağmen, MIDI dosyalarında belli bir polifoni sınırını şart koşarlar. Bu durumda seçtiğiniz MIDI dosyalarının polifoni sınırını belirlemek için; örneğin 16 polifoniye sahip bir MIDI oluşturmak için, önce MIDI dosyanızı yükleyin ve 16 kanallı herhangi bir formata çevirin. Ardından programı kapatı p tekrar açın, oluşturduğunuz melodi dosyasını yükleyip File menüsünden Create MIDI seçeneğine tıklayın. Böylece dilediğiniz sayıda polifoniyle sınırlandırılmış MIDI dosyaları oluşturabilirsiniz.

MIDI ARŞİVLERİ

İnternetten MIDI nasıl bulunur?

İnternet üzerinde oldukça büyük MIDI müzik arşivleri yer alıyor. Ancak bunları n arasında kaybolmadan kolayca aradığınız sonuca ulaşmak istiyorsanız, Google (http://www.google.com) web sitesine girin ve arama bölümünden “Parça ismi MIDI” şeklinde bir arama isteği belirtin. Bu işlem çoğu zaman aradığınız parçayı bulabilmeniz için yeterli olacaktır.

Levent Daşkıran
[email protected]

Polifonik melodilerde doğrudan MIDI kullanılabilir mi?

Neredeyse tüm telefonların MIDI sentezcilerine benzer sistemlerle çalışmalarına karşın, maalesef çoğu doğrudan MIDI dosya desteğine sahip değil. Yani diyelim ki melodi olarak kullanmak istediğiniz parçanın MIDI dosyasını bir şekilde internetten buldunuz, telefona da yüklediniz. Lakin telefonunuzun “ben bunu çalamam, bunu MMF yap, olmadı MLD yap” gibi serzenişlerde bulunması pekala mümkün. Hatta çabalarınız sırasında “ben şu kadar byte üzerindeki dosyayı kabul etmem” diyerek sizi üzen cihazlara da rastlayabilirsiniz.

Bu durumda polifoni bilmecesinin çözülmesi gereken iki sorunu karşınızda beliriyor: Birincisi, internet üzerinde bulduğumuz melodinin polifoni düzenini telefonunuza nasıl uyduracaksınız? Bilgisayarlarda polifoni sınırı diye bir şey olmadığı için, yapan kişi uğraştıysa, çektiğiniz MIDI dosyasının yeri gelip 256 polifoni olduğunu bile görebilirsiniz, bunu da gidip 4 kanal polifoniyi destekleyen bir telefonda çalıştırmanız elbette çok hoş sonuçlar doğurmayacaktır. Dolayısıyla ilk aşamada bunun bir çaresine bakmak lazım. İkinci sırada, dosya şeklini ve boyutunu telefonun destekleyeceği makul sınırlara çekebilmek yer alıyor.

Çözüm: Japon icadı PSM Player ile problemsiz melodiler

Bu işin çözümü, Japonların otomotiv ve elektronik sektörünün ötesinde gösterdikleri çabalara biraz göz gezdirmekte yatıyor. İnternet üzerinden çektiğiniz MIDI dosyalarını telefonunuza uygun hale çevirmeden önce iki şeye ihtiyacınız var: Birincisi, telefonunuzun kaç polifoniyi ve hangi formatı desteklediği bilgisi, ikincisi, http://www.ne.jp/asahi/phs/phs/psmplayer/index.html adresinden çekebileceğiniz PSM Player yazılımı. Sayfa Japonca, ama dosya ismini sayfada görebilmek mümkün. Bunlardan ilki için cep telefonunuzun kullanım kılavuzuna bakabilir veya telefonunuzun modeli üzerine internette bir araştırma yapabilirsiniz.

PSM Player, kurulum gerektirmeyen bir program. ZIP dosyasını bir klasöre açıp programı çalıştırdığınızda, son derece basit bir arayüzle karşılaşıyorsunuz.

Cep telefonlarıyla iletişim günümüzde birçoğumuz için hayatın ayrılmaz bir parçası konumuna gelmiş durumda ve bu konuda sürekli bir de gelişim var. Ancak cep telefonlarının gerçek başarısı belki de toplumun iletişim ihtiyacını karşılama özelliğinde değil, kullanıcıyla bütünleşebilen bir aksesuar konumuna ulaşmasında yatıyor. Artık cep telefonunun özelliklerine bakarak bir kişinin hayat tarzı; telefonun renk ve şekline bakarak zevkleri; fiyatına bakarak da sosyoekonomik konumu hakkında iyi kötü fikir edinebiliyorsunuz.

Tabii üreticiler de bunun pek güzel farkındalar ve bu cihazları kullanıcısıyla daha fazla bütünleştirmek için ellerinden geleni yapıyorlar. Bugünün cep telefonlarında tema destekli renkli ekranlar ve insanı “bip” seslerinden kurtaran polifonik melodi özelliği neredeyse standart. Fakat maalesef her üretici bu kavramlardan farklı şeyler algılama sevdasında olduğu için, birbirine rakip tüm üreticiler belli bir standart üzerinde anlaşmak dururken kendi standartlarını oluşturmayı yeğliyorlar.

Polifoni bilmecesi: Her kafadan ayrı bir ses çıkıyor

Eğer cep telefonunuzu kendinizi ifade etmek için kullanmayı düşünüyorsanız, bu ifadeyi en somut biçimde ortaya koyan şeylerden birinin telefonunuz için belirleyeceğiniz zil sesi olacağını söylemek pekala mümkün. Her arandığımızda, hoşlandığımız bir parçaya ait tınılarla telefon başına çağrılmayı hangimiz istemeyiz ki? Polifonik melodi özelliğine sahip modern cep telefonlarının hemen hepsi, ses sentezini tıpkı bilgisayarımızın ses kartlarında olduğu gibi küçük yongalar yardımıyla gerçekleştiriyorlar. Gel gelelim bunların yetenekleri markadan markaya, hatta aynı marka içinde modelden modele değişiyor. Aslında polifoni denilen şey, eşzamanlı olarak çalınabilecek seslerin sayısını ifade ediyor, yani özetle burada “büyük olan iyidir” genel kuralı geçerli. Farzı misal pek ünlü, pek naif, pek tanınmış bir telefon üreticisi “bakınız ben de polifoni yaptım” diyerek çoğu ürününde hepi topu 4 polifoni sunabiliyorken, bazı markaların bu rakamı 12, 16, 32 ve hatta 40’a kadar çıkardığı oluyor.

Okuyucu Yorumları