Çin, Apple ve Intel'i ülkeden "kovdu!"

Apple ve Intel, en büyük pazarlarından biri olan Çin'de, hiç beklemediği bir tekmeyle karşı karşıya!

Apple ve Intel'e "tekme!"

Çin hükümeti, Apple ve Intel gibi bazı büyük isimleri, güvenlik önlemi ve yerel teknolojiyi geliştirmek adına onaylanmış teknoloji sağlayıcıları listesinden çıkarttı. Bu da, Çn devlet kurumlarının, bu isimlerden teknoloji satın almayacağı anlamına geliyor.

Yerel firmaları cesaretlendirmek ve Amerika teknolojisine bağımlılığı azaltmak için, büyük ABD firmalarının pek çok ürünü, onaylı ürün listesinden çıkartıldı. Listeden çıkan en büyük firmalar ise Apple, Intel, Cisco ve Citrix'i içermekte.

Çin, yazılım ve donanım alanında bir süredir pek çok firmayı kendi kurallarına ve düzenlemelerine uymaları için zorlamaktaydı. En son sorun ise, Qualcomm'un yerel çip üreticileri ile ortak çalışmaması sebebi ile açılan tekel karşıtı kararı içermekteydi.

Çin'in aldığı bu en son karar, çoğu ABD. firması için büyük bir darbe olabilir. Hükümet bölümlerinin büyük teknoloji alıcıları olduğu düşünülürse, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın konu hakkında endişeli olduğunu açıklamasına da şaşırmamak gerekiyor. Bir bakanlık sözcünün söylediğine göre Çin'in en son düzenleme hareketlerinin pek çoğu hakkında endişe duyuluyor ve bu hareketler her ne kadar siber güvenliği güçlendirmek için yapılmış gibi gözükseler de, gerçek anlamda siber güvenlik adına etkili değiller ve açık ve serbest ticaret prensipleri ile de uyuşmamakta.

Çin'in yeni düzenlemelerinin, henüz erken aşamalarda olduğu düşünülürse, bu düzenleme yüzünden yakın zamanda daha pek çok sorun ile karşılaşılabilir...

Okuyucu Yorumları