Kanat açıklığı 25 santimden büyük olan atlas güvesi, hiç olmaması gereken bir yerde ortaya çıktı

Devasa bir atlas güvesi, hiç olmaması gereken bir yerde ortaya çıkarak hem herkesi şaşırttı, hem de korkuttu.

Boyu 25 santimden büyük ve hiç olmaması gereken bir yerde ortaya çıktı

Dünyanın en büyük güvelerinden biri ABD'de ilk kez resmi olarak görüldü. Kanat açıklığı 25 santimetreden büyük olan Atlas güveleri tipik olarak Asya'nın tropik ormanlarında bulunduğundan dolayı, böcekbilimciler böceğin kendisini nasıl Washington'da bulduğunu bilmiyor.

Güve ilk olarak 7 Temmuz'da Washington Üniversitesi'nden bir profesör tarafından Washington Eyaleti Tarım Bakanlığı'na (WSDA) bildirildi. Örnek, 27 Temmuz'da Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı'ndaki (USDA) Hayvan ve Bitki Sağlığı Araştırma Servisi'ne gönderildi ve bir atlas güvesi olduğu doğrulandı.

WSDA yönetici entomolojisti Sven Spichiger yaptığı açıklamada, "Bu, çok büyük boyu sebebiyle etkileyici bir böcek" diyor ve devam ediyor: "Böcek arayışında olmasanız bile, insanların telefonlarını çıkartıp fotoğraflarını çektikleri türden bir şey - çok çarpıcı."

Atlas güveleri (Attacus atlas), adlarını devasa boyutları nedeniyle Yunan mitolojisinde gökleri ayakta tutan Titan Atlas'dan alıyor. 25 santimetreden uzun kanat açıklığı ile tür, kelebekler ve güveleri içeren böcekler düzeni olan dünyanın en büyük lepidopteranlarından biri.

Bu güve türü, ABD'de federal olarak karantinaya alınmış bir haşere olarak kabul edilir, yani USDA'nın izni olmadan canlı güveleri almak, barındırmak, beslemek veya satmak yasa dışıdır. Bu tür potansiyel olarak istilacı bir tür haline gelebildiği ve ABD'deki tarım, doğal çevre veya yerli türler için risk oluşturduğu için bu karar alınmıştır.

Bu türe getirilen sıkı kısıtlamalar, ABD'deki görünmüş olmasını daha da garip kılıyor.

Spichiger “Bu normalde tropikal bir güvedir. Burada hayatta kalabileceğinden emin değiliz” diyor ve ekliyor: “USDA, bu güve hakkında mevcut bilimsel ve teknik bilgileri topluyor ve çözüm önerileri sunacak, ancak bu arada, bunun nadir bir şekilde kaçan bir güve olup olmadığını veya bölgede gerçekten bir nüfus olup olmadığını öğrenmemize bölge sakinlerinin yardımcı olacağını umuyoruz.

Atlas güveleri daha önce de doğal yaşam alanlarının dışında tespit edilmişti. 2012 yılında, İngiltere'nin Greater Manchester bölgesinde Ramsbottom kasabasında büyük bir atlas güvesi bildirilmişti. O güvenin, bir kişinin özel koleksiyondan kaçtığından şüpheleniliyordu.