Firefox'un IE'yi yediği an!

Firefox-Internet Explorer savaşının yönünü değiştirmeye aday bir test sonucu ve açılan yeni cepheler

Firefox'un IE'yi yediği an!

Mozilla'nın Firefox 3.6 Release Candidate (RC) sürümünü çıkartması beklendiği kadar büyük ilgi çekmedi. Ama bu sürümün özellikleri, durumu değiştirebilir.

Firefox'u seven kullanıcılar, Mozilla'nın birbiri ardına çıkarttığı sürümler ile yorulup ilgilerinin bir kısmını yitirdiler. Ama bu sık sık çıkan sürümlerin giderdiği sorunlar da gözardı edilmiyor. Başarısına karşın eksileriyle bir süredir eleştiri oklarını üzerine çeken tarayıcıyı daha iyi bir hale getirmek için çalışmalar sürüyor.

İnternet tarayıcı savaşlarının tekrar ateşlendiği günümüzde, Firefox da hızlı davranmak zorunda. Firefox 3.6 RC sürümü, popüler Acid 3 testinde 100 üzerinden 94 puan almayı başardı. Firefox'un bu yüksek test sonucunun ardından, tam sürüm 3.6 ile Internet Explorer'ın piyasa payından daha fazlasını ele geçirmesi beklenebilir.

Sık sürüm çıkartmak iyi mi?

Sık sürüm çıkartmak iyi mi?
Tarayıcı savaşları bunu zorluyor ama uzun vade etkilerini göreceğiz

Hali hazırda Internet Explorer 6-7 ve 8 sürümlerinden pay almayı başaran Firefox, Internet Explorer'ı iyice zorluyor.

Bu gelişmeler ve birbiri ardına çıkan tarayıcı sürümleri gözlerin Microsoft'a dönmesine sebep oluyor. Internet Explorer'ın geleceği üzerine çeşitli spekülasyonlar yapılıyor. Microsoft'un elinde ise önemli bir koz var: Internet Explorer 9. Ancak önemli bir de eksisi var, sürümler arasındaki sürenin uzun olması.

Şimdi tartışılan ise küçük yeniliklerin, yeni sürümler ile kullanıcılara hemen aktarılmasının mı, yoksa bunların toparlanıp ana sürümlerle ulaştırılmasının mı daha doğru bir strateji olduğu. IE sık sürüm çıkartmasa da güvenlik güncellemeleri sık sık yapılıyor. Buradaki mesele yenilikler ve özellikler.

Yeni Firefox ve IE savaşı

Yeni Firefox ve IE savaşı
Tarayıcılar yenilikleri hızlandırdı

Yeni sürüm sıklığı konusunda hangi politikanın daha başarılı olacağını bekleyip göreceğiz. Diğer etkenlere bakacak olursak, Microsoft'un IE 9'da HTML 5 ve CSS3 gibi standartları desteklemesi bekleniyor.

Esas bomba ise Internet Explorer 9'un donanım hızlandırmalı grafik yetenekleri olacak. Büyük önem taşıyan bu özellik, Firefox için de Mozilla tarafından geliştiriliyor. Mozilla, Internet Explorer'ın peşini bırakmıyor ve Google da Chrome ile gözünü her ikisinin birden yerine dikiyor. Chrome'un sesi çok çıkmıyor ama bu tarayıcılar için esas tehlike o.

Internet Explorer'ın Webkit ya da Gecko gibi bir açık kaynak kodlu motora geçmesi tavsiye edilse be, bu geriye dönük IE uyumluluğunun sonu olacağından pek mümkün değil. Ancak Microsoft'un sürpriz yapması ve IE çalışmalarını hızlandırarak, IE 9'u erken çıkartması rakiplerine güçlü bir cevap olabilir. Eğer Firefox IE9'daki özellikleri daha önce sunarsa, ara iyice açılmış olacak.

Okuyucu Yorumları