Google'ın başı, bu kez Android'le dertte!

Google'ın başı, Avrupa'nın bir ülkesinde daha belada... Bu kez konunun merkezinde Android var.

Google'a bir darbe daha!

Google, Rusya'daki çalışma şeklini değiştirmek zorunda kalabilir. Rusya'nın anti-tekel ajansının yaptığı açıklamaya göre arama devi, "hakim olduğu konumu kötüye kullanarak" federal bir kanunu çiğnemiş durumda.

Bu kararının alınmasına sebep olan şikayet ise, Google'ın kendi hizmetlerini - Google Maps, Search ve YouTube gibi - Dünya'daki akıllı telefonların yüzde 80'inde bulunan Android mobil işletim sistemi yazılımı ile birlikte sunmasından kaynaklanıyor.

Rusya'nın Federal Antimonopoly Service ajansı, tam kararı açıklamak için 10 güne sahip. Açıklamanın çevirisine göre Rusya, Google'ın mobil cihaz üreticileri ile sahip olduğu anlaşmaların taslaklarını değiştirebilir.

Ancak Google'ın marketi kötüye kullanmadan dolayı suçlu bulunmuş olmasına rağmen Rus bir anti-tekel düzenleyicisinin The Wall Street Journal'a yaptığı açıklamaya göre Kaliforniya tabanlı firma "haksız rekabet" ile suçlu bulunmuş değil.

Bir Google sözcüsünün söylediği üzere firmaya henüz bir karar iletilmiş değil. "Karar bize ulaştığı zaman, (kararı) inceleyeceğiz ve sıradaki adımlarımıza karar vereceğiz."

Rusya'nın konumu, Avrupa ile Google arasında geçtiğimiz beş yıldır süren bir çatışmanın son parçasını oluşturmakta. Arama devi, arama sonuçlarının gösterim şekli hakkında Avrupa Birliği tarafından anti-tekel incelenmesine alınmıştı. Soruşturmanın iddialarına göre Google, özellikle Google Shopping olmak üzere kendi hizmetlerine sonuçlarda öncelik vermekte. Bütün bu soruşturmalar da teknolojinin ve Silikon Vadisi'nin hayatımız üzerindeki etkilerinin altını çiziyor.

Geçtiğimiz ay, AB'nin resmi suçlamalarını Google reddetmişti ve komisyonun "yanıldığını" söylemişti. Ayrıca Avrupa Komisyonu'nun da Rusya'dakine benzer soruşturması bulunmakta ve Google'ın kendi ürünlerini Android ile sunması incelenmekte.

Şubat ayında Rusya'nın en büyük arama motoru Yandex, Google'a ve Android içerisindeki davranışlarına karşı şikayetçi olmuştu. Bir Yandex sözcüsünün Pazartesi günü yaptığı açıklamaya göre firma, alınan karardan memnun durumda...

Okuyucu Yorumları