Google'ın "Çin Projesi" Askıya Alınmamış Olabilir

Google, tartışmaların odağı olan Project Dragonly'ı aksi yöndeki açıklamalarına rağmen yürütmeye devam ediyor olabilir

Google'ın Çin projesi askıda değil!

Google'ın büyük tartışmalara yol açan Çinli arama motoru projesi, hâlâ geliştiriliyor olabilir. Arama motoru devinin bünyesinde çalışan bazı kişiler, bu konuda kendi çabaları ile vardıkları bulgularla "Çinli arama motoru" tartışmasını tekrardan alevlendirdi.

Geçtiğimiz yılın son aylarında şirket, Çin'deki arama motoru projesi olan Project Dragonfly üzerinde çalışan mühendislerini başka alanlarda görevlendirerek söz konusu arama motoru projesi üzerinde çalışılmayacağı yönünde bir açıklama yapmıştı. Ancak Google'ın bu açıklaması karşısında şüpheye düşen bir grup çalışan, projenin gidişatını kendi imkânları ile takibe aldı.

Bu takipten The Intercept'e yansıyan söylentiler ise oldukça ciddi. Kaynağa göre söz konusu grup, Google'ın projenin durdurulduğuna yönelik açıklamasına rağmen Çinli arama motorunun kaynak kodlarının güncellenmeye devam edildiğini fark etti.

Project Dragonfly, ortaya çıkışı ile hem Google çalışanları hem de kullanıcılar arasında büyük tepki görmüştü. Arama motoru devi ise yükselen tepkiler karşısında bu yılın Ocak ile Nisan ayları arasında sonuca ulaşması beklenen projeyi durdurduğunu açıklamıştı. Projenin başındaki isim Caesar Sengupta, projede yer alan mühendislere yeni projeler üzerinde çalışacaklarını açıklamış ve projenin sürdürülmeyeceğinin altını çizmişti. Ancak bunun yanı sıra Sengupta, mühendislere Çinli arama motoru projesi ile ilgili yarım kalan işlerini tamamladıktan sonra yeni projeler üzerinde çalışabileceklerini de belirtti.

Google CEO'su Sundar Pichai ise projenin uygulama alanları hakkında ortaya çıkan yorumları reddederek bu projenin "sadece bir deney" olduğunu belirtmişti. Aslında tam olarak bu açıklama Google çalışanlarını şüpheye düşürdü ve bir grup çalışan, Google'ın izini takip etmeye başladı.

Project Dragonfly'ın izini süren Google Çalışanları, Google'ın sunucularındaki kod veritabanlarını dikkatle inceleyerek Dragonfly projesine ait olduğunu iddia ettikleri verilere ulaştılar. Kodlar, kod isimleri Maotai ve Longfei olmak üzere iki ayrı akıllı telefon uygulamasına işaret ediyordu. Google çalışanları ise kodları incelediklerinde Google tarafından Çinli Android ve iOS kullanıcılarına sunulmak üzere geliştirilen arama motoru uygulamalarına ulaştıklarını fark ettiler.

Dahası, uygulamaların geliştirme süreci büyük bir hızla ilerliyordu. Çalışanlar, 2018 yılının Aralık ayında iki uygulamanın kodlarında 500 değişiklik, geçtiğimiz Ocak ve Şubat aylarında ise 400 değişiklik yapıldığını saptadı. Bu ise çalışanlara göre Google'ın açıklamalarının aksine Çinli bir arama motoru ürününün üzerinde hummalı çalışmaların yapıldığına dair net bir kanıt niteliğinde. Bazı çalışanlar ise bu değişikliklerin sadece proje üzerinde çalışan mühendislerin uygulamayı bir bütün halinde sonlandırmak adına yaptığı son değişiklikler niteliğinde olduğunu düşünüyor.

Google ise Project Dragonfly hakkında bir açıklama yapmadı. Arama motoru devi, Çinli arama motoru servisini tanıtmak için konu hakkındaki hararetli tartışmaların gündemden düşmesini bekliyor olabilir.

Okuyucu Yorumları