GPS'i bekleyen tehlike: 2010'da ne olacak?

Bugün yolumuzu bulmamızı sağlayan GPS teknolojisi 2010'da kaybolmamıza yol açabilir. İşte nedeni...

GPS'in sonu mu geliyor?

Pek çok kişi cep telefonları ya da otomobillerinde, kişisel veya ticari amaçlarla GPS, yani Küresel Yer Belirleme Sistemi kullanıyor. Teknolojinin en büyük nimetlerinden biri sayılan GPS, özel bir uydu ağı sayesinde dünya üzerindeki herhangi bir yeri kesin olarak tespit ve takip etmeye yarıyor. Fakat bu benzersiz teknolojiyi bekleyen çok önemli bir sorun tespit edildi.

Kanada'da yapılan bir araştırma, var olan GPS uydu ağının önümüzdeki yıldan itibaren etkinliğini kaybetmeye başlayacağını ortaya koydu. 1980'li yıllardan itibaren sivil kullanıma açılan GPS sistemi büyük oranda ABD tarafından yönetiliyor ve sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için ağda 24 ile 32 arası uydunun yer alması gerekiyor. Fakat düzenli bakım ve yenileme gerektiren uyduların maliyeti ABD'yi zorlamaya başladı. Ağa eklenecek olan yeni GPS uydusu 2009 Kasım ayında fırlatılacak. Bu olması gerekenden tam 3 yıl gecikmiş bir eklenti.

Kanada'da yapılan araştırma geciken bakımlar ve uydu eklemeleri yüzünden 2010 yılında sistemin etkinliğini %5 kaybedeceğini ortaya koydu. 2011 yılında ise kayıp %20'ye ulaşacak ve bu hızla düşmeye devam edecek. Tüm dünyadaki GPS kullanıcıları doğrudan etkileyecek olan performans kaybını engellemenin tek yolu ise ABD'nin GPS uydu ağına yatırımını arttırması ki şu anda görünürde bu konuyla ilgili resmi bir çalışma yok.

Okuyucu Yorumları