Huawei: Geçen 10 yılın ardından...

Son dönemde adını çok sık duyduğumuz bilişim devi Huawei, Türkiye'deki 10. yılını böyle kutladı!

Geçen 10 yılın ardından...

Dünyanın önde gelen bilgi ve iletişim teknolojileri sağlayıcılarından Huawei, Türkiye'deki faaliyetinin onuncu yılını kutluyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Tayfun Acarer'in katılımıyla İstanbul Swissotel'de gerçekleşen Huawei onuncu yıl kutlaması etkinliğe iş ortakları ve basın mensupları da katıldılar.

Türkiye'nin iletişim alanında son on yılda kat ettiği mesafeye dikkat çeken Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, bilgi toplumu hedefinde ihtiyaç duyulan alt yapıyı hızla tamamlandığını belirterek, "Son 10 yılda Türkiye, bilişimde Afrika seviyelerinden gelip, Avrupa'nın bile önüne geçti. Türkiye'de sayısal uçurumu azaltmak için birçok tedbirler aldık ve hızla sayısal uçurum kapanıyor. İnternette 19 milyon abone ve yaklaşık 50 milyon kullanıcıya ulaşıldı. Mobil iletişimde Avrupa ile yarışır hale geldik. Mobil kapsama konusunda dünyada sayılı ülkelerden biriyiz. Bu anlamda Türkiye'nin bilgi toplumu sürecine katkıda bulunan tüm firmalar gibi Huawei Türkiye'nin de katkısı büyük olmuştur" dedi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Dr. Tayfun Acarer de konuşmasında, Huawei Türkiye'nin 10. yılını kutlayarak, "3. Nesil hizmetlerin yetkilendirmesinde getirdiğimiz Ar-Ge merkezi kurma, yerli Ar-Ge mühendisi çalıştırma, yerli tedarik gibi koşullar çok olumlu sonuçlar vermiştir. Türkiye'deki işletmeciler ve büyük tedariçiler son yıllarda arka arkaya Ar-Ge merkezleri açtılar ve Ar-Ge personeli istihdam etmeye başladılar. Huawei Türkiye, bu kapsamda istihdam ettiği Türk mühendisleri ile bir taraftan istihdama katkı sağlarken aynı zamanda, bu personeli ile, yalnızca Türkiye'de değil bölge ülkelere de ileri seviyede hizmet veriyor. Sektörümüzdeki bu gelişmeleri çok değerli buluyor ve önemsiyoruz" dedi.

'Türkiye ile birlikte büyüdük'

'Türkiye ile birlikte büyüdük'

Dünyanın önde gelen bilgi ve iletişim teknolojileri (BİT) sağlayıcılarından biri olan Huawei'nin Türkiye'de faaliyette olduğu on yıllık süre içinde gelişmiş ürün ve servisleriyle müşterilerine BİT alanında hizmet verdiğini söyleyen Huawei Türkiye Genel Müdürü Wu Congcheng, "Türkiye'nin tüm mobil ve sabit operatörlerinin başlıca iş ortağı olarak konumlanıyoruz. Tüm müşterilerimize ve kamu kuruluşlarına faaliyetlerimize destek verdikleri için teşekkür ederiz. Sizlerin desteği olmadan bugünkü başarılarımızı elde edemezdik" dedi.

Geçen on yıllık süre içerisinde Türkiye'nin müşterilerine farklı çözüm ve hizmetler sunarak, Orta Asya ve Kafkaslar Bölgesi'nin merkezi haline geldiğine değinen Wu Concheng, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'de büyürken yatırımlarımız ve insan kaynaklarımızla çok daha yerel bir karakter kazandığımızı rahatlıkla söyleyebiliriz. Bugün Türkiye nüfusunun yüzde 40'ından fazlası Huawei'in ürün ve çözümleri ile iletişim kuruyor. Türkiye'de %85'i Türk 750 çalışanımız mevcut ayrıca yerel iş ortaklarımız ve tedarikçilerimizle geliştirdiğimiz işbirlikleri neticesinde 4000'den fazla kişiye istihdam olanağı sağladık. İnovatif karakterimize paralel olarak İstanbul'da son üç yılda toplam 50 milyon dolar'lık yatırım yaptığımız bir Ar-Ge merkezi açtık. Türk mühendisin görev yaptığı merkez Huawei'nin Çin dışındaki en büyük ikinci Ar-Ge merkezi olma özelliğini taşıyor. Telekom, entegrasyon, sivil çalışmalar, profesyonel hizmetler yönetim hizmetleri, lojistik hizmetler ve idari operasyonlar için 450 milyon doların üzerinde satınalma gerçekleştirdik. Önümüzdeki yıl da yerel operasyonlar için 100 milyon dolar satınalma harcaması ve 20 milyon dolarlık Ar-Ge harcaması yapmayı hedefliyoruz. Global dönüşümümüze paralel olarak cihaz ve kurumsal çözümler gibi iş alanlarındaki operasyonlarımızı büyüttük. Türkiye'de, akıllı telefonlar da dahil olmak üzere mobil genişbant ve ev cihazları satışında 2,5 milyon adede ulaştık."

'İnovasyonda liderlik'

'İnovasyonda liderlik'

Congcheng, "Huawei geçen yıl global bir yeniden yapılanma süreci başlatarak geleceksel telekom odağını kurumsal müşterileri ve tüketicileri de kapsayacak şekilde genişletti. Bugün itibarı ile Huawei 'lider bir telekom ekipman sağlayıcısı' olmaktan 'lider bir bilgi ve iletişim çözümleri sağlayıcısı' olma yönündeki değişimini tamamlamıştır. Huawei 150 binden fazla çalışanı ile 140 ülkede faaliyet göstermektedir ve çalışanlarının yüzde 46'sı Ar-Ge alanında görev yapmaktadır. Yenilikçi bir şirket olarak tüm dünyada toplam 23 uluslararası Ar-Ge merkezine, 23 inovasyon merkezine ve 45 eğitim merkezine sahibiz." dedi.

'2023 için hazırız!'

Türkiye'nin 2023 vizyonuna da vurgu yapan Wu Congcheng, sözlerini, "Huawei, Türkiye'ye büyük bir önem vermektedir ve karşılıklı başarıların geçen on yılda olduğu gibi gelecek on yılda da süreceğine inanmaktadır. Türkiye'yi tıpkı ülkedeki 3G altyapısının yayılması örneğinde olduğu gibi gelecekte de en yenilikçi ve rekabetçi teknoloji çözümleri ile desteklemeye devam edeceğiz. Eğitimden finansa, ulaştırmadan enerjiye kadar geniş yelpazede hiizmetlerimizi çeşitlendireceğiz ve akıllı telefon pazarında ilk sıraları hedefleyeceğiz"diyerek tamamladı.

Okuyucu Yorumları