Huawei MatePad Paper İnceleme

MatePad Paper, e-mürekkep ekranların sadece e-kitap okuyucu olmaktan daha fazlası için kullanılabileceğini kanıtlarken, tablet deneyimi sunmasıyla da farklılık gösteriyor.

CHIP Online Notu 92
  • Eskiz çalışmaları ve yazı yazmak için şahane platform
  • İnce ve zarif tasarım
  • Kalem ve folyo kapağıyla birlikte geliyor
  • E-kitap deneyimi
  • Ekran kalitesi
  • Uzun pil ömrü
  • Hızlı şarj

Huawei’den bugüne kadar neler gördük desek, baya bir saymamız gerekebilir. Telefondur tablettir bunları zaten biliyoruz; şirket akıllı saat ve bilekliklerle de yıllar için alanını genişletmiş ve farklı segmentlere de yönelmişti, ancak son birkaç yılda bu çeşitlendirme işine ciddi anlamda hız kazandırdı.

Dizüstü bilgisayarlardan tutun da monitör, hoparlör, farklı türlerde bir dizi kulaklık ve hatta akıllı gözlük. Daha çok sayıda farklı ürünü bulunuyor Huawei’nin, bunlar arasında ne kadar duydunuz bilmiyoruz ancak MateStation adında masaüstü bilgisayarı da var; zamanı gelince onu da inceleriz.

Bugün elimizdeki cihaz ise, bir tablet fakat alıştığımız gibi bir tablet değil. E Mürekkep ekranlı bir tablet ve elektronik kitap tutkunlarına da hitap ettiği gibi tablet yetenekleri de gösteriyor. Dahası, karakalem çizim yeteneklerini konuşturmak ve elinin altında sayfaları bitmeyen bir defter isteyenlere de hitap ediyor. Bu cihazın adı Matepad Paper. Huawei, bu ürünü yakın zamanda tanıttı. Hem iyi bir e-kitap okuyucu hem de tam teşekküllü tabletler arasında konumlanan cihazın pek çok güzel yönü var. Şimdi bunlara yakından bakalım.

Huawei MatePad Paper, e-kitap okuyuculara göre nispeten büyük 10.3 inç genişliğinde bir ekrandan oluşuyor. Fazlasıyla ince ve hafif oluşu ise bu büyüklükteki bir ekrana kolay kullanma olanağı getirmiş. Sadece 6.65 mm kalınlığında olan tabletin ağırlığıysa 360 gram kadar.

Ekran tamamen elektronik mürekkep teknolojili yapıda. Gri tonlamalı bir panelden oluşuyor. Şahane göründüğünü rahatlıkla söyleyebiliriz. Özellikle e-kitap okumayı seviyorsanız hem boyut olarak hem görsellik olarak çok rahat ediyorsunuz. Ekranın çözünürlüğü 1872x1404 piksel olurken, piksel yoğunluğu da 227 ppi seviyesinde. Ancak sadece bunlar ekranın güzel görünmesini sağlamıyor. 32 farklı parlaklık seviyeli okuma ışığı var. En parlak seviyeye aldığınızda zaten siz de yakından baktığınızda bu parlaklık seviyesinden memnun kalacaksınızdır diye düşünüyoruz. Öte yandan hazırlanmış ön tanımlı modlar da var. Hızlıca ışık yok, gündüz ve gece modlarına alabilir ya da kendinize özel bir parlaklık seçeneği belirleyebilirsiniz.

Ekranla ilgili söylememiz gereken bir diğer önemli ayrıntı da, “dünyanın ilk TÜV Rheinland sertifikalı kağıt benzeri ekran” olması. Bu yetenek MatePad Paper’ı bu alandaki rakiplerinin önüne koyuyor. Bildiğiniz gibi TÜV Rheinland sertifikası, düşük mavi ışık anlamına geliyor ve uzun kullanımlarda göz yorgunluğunu azaltmayı amaçlıyor. Yani uzun okumalarda gözleriniz bu ekranda yorulmayacak.

Bu arada ekrana öylesine daldık ki cihazın tasarımını atladık. Zira sürekli el altında olacağı için bu da pek kıymetli bir yanı -ki MatePad Paper bu anlamda da had safhada memnuniyet yaratacak bir cihaz olmuş. Tabletin arka yüzeyi deri hissiyatı sağlayan sert plastikten oluşuyor. Ayrıca kutusunda da benzeri bir malzemeyle kaplanmış aynı hoşlukta kılıfı da yer alıyor.

Ekranın sol kenarı tutma alanı olarak ayrılmış. Üst kenarda bir parmak izi okuyucusu olduğunu görüyoruz. Bu sensör gayet akıcı ve hızlı çalışıyor. Ayrıca üst ve alt kenarda hoparlör mazgalları bulunuyor; böylece stereo ses sağlanıyor. Yine üst tarafta mikrofonlar sıralanmış durumda. Bu mikrofonları kullanarak 5 metreye kadar net ses kaydı yapılabiliyor. Böylece toplantılarda bir yandan kalem ile not tutarken, diğer yandan sağlıklı ses kaydı da yapabiliyorsunuz.

Genel görünüş itibariyle oldukça hoş duran MatePad Paper, e-kitaplar için geniş destek sağlıyor, öte yandan söylediğimiz gibi tablet gibi de kullanılabiliyor. Üçüncü parti uygulama desteği bulunan tablete Facebook, Twitter ve Instagram gibi uygulamaları indirebilirken, öte yandan AppGallery üzerinden de çeşitli uygulamalara erişebiliyorsunuz. Böylece sosyal medya takibi ya da internet kullanımı gibi amaçlar için de uygun yapıda bir cihaz. Fakat ekranın e-ink olmasından ötürü daha çok bir şeyler okumak ya da yazmak için kullanacağınızı söyleyebiliriz bu cihazı.

E-kitap konusuna dönecek olursak, MatePad Paper’da bunun için ayrılmış bir bölüm var. Huawei Kitap Mağazası’na tabletin ana menüsünde sol kenarda dizili ikonlardan ulaşabiliyorsunuz. Pek çok kitabı burada bulmanız mümkün. Mağazada ayrıca sesli kitaplar da yer alıyor. Bunlardan beğendiklerinizi satın alarak Kitaplık bölümüne ekleyebiliyorsunuz. E-kitaplar için txt, epub, pdf, fb2, html, doc, docx, rtf, ppt, pptx, dps, xls ve xlsx gibi pek çok formatta destek gösteren MatePad Paper, 41 dilde gerçek zamanlı online çeviri desteğine de sahip. Bunun için çevirmek istediğiniz bölümü kitaptan seçiyor ve açılan pencereden çevir diyorsunuz. Sonrasında çevireceğiniz dili seçebiliyorsunuz.

Peki, tabletin çizim ve yazım yetenekleri nasıl? MatePad Paper, 2’inci nesil M-Pencil kalem ile geliyor. 26ms gecikme ve 4096 seviye basınç hassasiyetine sahip M-Pencil’ın kullanımını çok beğendik. Notlar almak istediğinizde ya da çizim yapacağınızda elinizin altında gerçek bir kalem varmış gibi hissettiriyor. Tıpkı gerçek kalemde olduğu gibi, baskı uyguladığınızda daha kalın, hafifçe dokunduğunuzda ise ince çizgiler üretebiliyorsunuz. Böylece eskiz çalışmaları için şahane bir eküri olacaktır kanaatindeyiz. Bu arada pek çoğumuz kitap okurken satıların altını çizmeyi ya da sayfanın kenarlarına not almayı severiz. Bunu MatePad Paper’da da M-Pencil ile yapabiliyorsunuz.

M-Pencil kalemden yalnızca yazı, çizi ve okumalarda değil, tableti genel olarak kullanırken de faydalanabiliyorsunuz. Sayfalar arasında dolaşabilir, uygulamalara girip çıkabilirsiniz; öte yandan FreeScript işlevi sayesinde aramak istediğiniz içeriği doğrudan yazmanıza da olanak tanıyor ve içerik tam olarak tanınabiliyor. Bu el yazısı girişi sayesinde, sanal klavyeyi kullanmak yerine kalemi elinizden bırakmadan işinizi halledebiliyorsunuz.

Kalemi kullanmadığınız durumlarda ise hemen MatePad Paper’ın sağ kenarındaki manyetik şarj yuvasına bırakabilirsiniz. Kalem buraya sağlam yapışıyor; o nedenle düşecek endişesi olmasın. Bu arada MatePad Paper’ın pil ömrü oldukça uzun; tam 4 hafta bekleme süresine sahip. Ekranın mürekkep olması pek tabii ki bunun en büyük destekçisi. Böylece özellikle e-kitap olarak kullanacağınızda şarj etmeyi unutacağınıza eminiz. Buna karşın şarj süresi ise oldukça kısa. Sadece 1.5 saatte tam kapasite şarj olabiliyor MatePad Paper.

Pek tabii ki elimizin altındaki cihaz Huawei’nin bir ürünü olduğu için HarmonyOS ekosisteminin inceliklerinden faydalandığı açık. Huawei cep telefonları, tabletleri ve dizüstü bilgisayarları ile doğrudan ve anında içerik paylaşamı yapabiliyorsunuz. MatePad Paper’da Süper Cihaz bölümünden çevredeki diğer Huawei cihazlarını görebilir ve kolayca bağlantı kurabilirsiniz. Öte yandan bu tableti Huawei MateBook modellerine 2’inci ekran olarak kolayca bağlamanız da mümkün. Bunun için de MateBook’taki PC Manager uygulamasını kullanmanız yeterli. Bu sayede uzun metinleri laptop ekranında okumak yerine, MatePad Paper’ın mürekkep ekranı üzerinde daha konforlu şekilde okuyabilirsiniz.

Sonuç

Evet, sonuç olarak değerlendirdiğimizde MatePad Paper’ın sıradan bir e-kitap okuyucudan çok daha yetenekli bir cihaz olduğu açık. Bir e-kitap okuyucunun yaptığı tüm işlemleri sunduğu gibi, bunu tablet özellikleriyle güçlendiriyor. Ayrıca M-Pencil kalemiyle beraber de çizim ve not almak için kullanabileceğiniz bir araç halini alıyor. Eğer bu tatta bir ürün arıyorsanız bizce bakmadan geçmeyin. MatePad Paper’ın fiyatı ise 7 bin 999 TL şeklinde.

Sponsorlu İçerik

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Huawei MatePad Paper
Ürün Markası Huawei
CHIP Online Notu
92
İşletim Sistemi HarmonyOS 2
Ekran 10.3 inç E Mürekkep 1872x1404
İşlemci HUAWEI Kirin 820E
Depolama  64 GB
Bağlantılar USB Type-C, 802.11a/b/g/n/ac/ax, BT5.2
Batarya  3625 mAh
Boyutlar 225 mm x 182 mm x 6.65 mm
Ağırlık  360 gr.