Intel'den geleceğin CPU’su

Pentium 6 ile ilgili gizli ayrıntılar

Intel'den geleceğin CPU’su

Pentium 4 “Northwood”un veliahtı “Prescott” ufukta henüz belirmişken, Internet’te Intel’in bir sonraki adımı ile ilgili teknik veriler de sızmaya başladı. Pentium 6 olarak da tanımlanan işlemcinin kod adı “Tejas” - “arkadaşlar” anlamına gelen bir Kızılderili sözcüğü. Özellikleri ise, 4,4 GHz’den başlayan daha yüksek çevrim oranları ve 800 ila 1.066 MHz’lik Frontside-Bus (FSB).

FSB’ye uygun olarak Intel’in yeni arkadaşı Dual-Channel-DDR-II bellek (400/533 MHz ile) ve “Extended Enhanced Hyper-Threading” destekliyor - bunlar multimedya uygulamaları için adamakıllı bir performans için olması gerekenler. İlk modeller şimdiden göründüğü kadarıyle Prescott ile - tahminen Pentium 5 - sonbaharda gündeme gelecek olan 90-nm üretim süreci ile üretilecek. Intel daha sonra daha da yüksek çevrim frekanslarına erişmek için 65-nm sürecine geçecek.

Uygun altyapı olaraksa, Tejas için Dual-Channel-DDR-II chipseti “Grantsdale” geliştiriliyor. Ayrıca sokette de bazı değişikler olacak. Soketin adı “T” olacak ve küçük bir fare kapanına benzeyecek. 2004 yılının ikinci yarısından itibaren bu yeni “arkadaşları” piyasada görmek mümkün olabilecek.

Okuyucu Yorumları