İşletim Sisteminize Makyaj

Bilgisayarlar her ne kadar canlı ve renkli aletler olsalar da, kullandığınız sisteme göre yeşil veya mavi renkteki masaüstünüz bir süre sonra sizin için çok monotonlaşıp, sıkıcı bir hale gelmeye başlayabilir.

İşletim Sisteminize Makyaj

Bunu kontrol etmek için şu yolu izleyebilirsiniz: WindowBlinds için programı çalıştırdıktan sonra sol tarafta yer alan listeden System seçeneğini seçip sağ taraftaki listeyi kontrol edin. Burada Prevent WindowsBlinds... ile başlayan seçeneğin aktif olmaması gerekir. Eğer seçili ise seçimini iptal edip OK tuşuna tıklayın. Object-Bar’da ise File menüsü altından General Options...’ı seçmeniz gerekiyor. Yeni açılacak penceredeki Start Options kartındaki Run ObjectBar automatically on startup seçeneğini aktif hale getirerek bu programın da otomatik olarak başlamasını sağlayabilirsiniz. Bu şekilde işletim sisteminizi baştan başlatsanız bile Windows XP görünümünde başlayacaktır. Eski işletim sisteminize geri dönmek için yapmanız gerekenler Bu özelliklerden sıkılıp eskiye dönmek istediğinizde ise tek yapmanız gereken iki yazılımın da System Tray’deki simgelerine sağ tuş ile tıklayıp menüde en altta yer alan Unload seçeneğini seçmek.

Sisteminiz tekrar eski haline dönecektir. Eğer Windows renkleriniz eskiye dönmezse masaüstüne sağ tuş ile tıklayarak Görüntü Özellikleri seçeneklerini açın ve Görünüm kartındaki Düzen seçeneği altından Windows Standardı’nı seçin. Eski renkleriniz de geri gelecektir. Eğer sisteminizin bu kadar yükü kaldırıp kaldıramayacağından emin değilseniz sırasıyla Icon Packanger ve Windows FX yazılımlarını da deneyebilirsiniz. Icon Packanger, sisteminizdeki ikonlara yeni bir soluk kazandırırken Windows FX’de çeşitli ufak tefek efektlerle kullanımı renklendirecektir. Ancak gölgeler ve bazı saydamlık efektlerinden tam verim almak için sisteminizin Windows 2000 olması gerekebiliyor. Yine de diğer efektler de oldukça yeterli oluyor. Ayrıca son olarak tüm bu programları bir birlik içinde kullanmak ve tüm kurduğunuz StarDock yazılımlarına tek bir program altından uyum içinde erişmek için WinStyles yazılımından da yararlanabilirsiniz. Ancak kurmanız çok da gerekli değildir.

Yeni bir işletim sistemi piyasaya sürüldüğü zaman, onla birlikte gelen yeni özellikler her zaman kullanıcılara çok çekici gelir. Ayrıca değişen ar abirim de kullanıcıları yeni işletim sistemine geçmeye teşvik eden nedenler arasında ilk sıralarda yer alır. Ancak, sisteminiz güçlü değilse ve sadece kullanıcı arabirimindeki yenilikler için güncellemeyi düşünüyorsanız, bunun için sistemi değiştirmekten daha kolay bir yol da mevcuttur. Daha önce de bahsettiğimiz gibi WindowBlinds ve ObjectBar yazılımlarını kullanarak Windows 98 ya da ME’nizi rahatlıkla Windows XP şekline sokabilirsiniz. Ayrıca sadece şekil olarak değil, fonksiyon olarak da yeni arabiriminiz çoğu Windows XP arabirim fonksiyonlarına sahip olacaktır. Burada Windows XP örnek olarak seçilmiştir. İsterseniz sisteminize çok farklı arabirimler de kurabilirsiniz.

İki işletim sistemi arasındaki en büyük fark Başlat çubuğu
Şimdi öncelikle CD’den ObjectBar’ı sisteminize kurun. Bu program diğer Object Desktop bileşenleri gibi Programlar altında Object Desktop adlı klasör içinde yerini alacaktır. Simgesine çift tıkladığınız zaman ise Object Bar Theme Browser karşınıza gelecektir. Eğer program doğrudan kendini System Tray’e yerleştirirse bu durumda da bu pencereye ulaşmak için önce System Tray’deki simgesi üzerine sağ tuş ile tıklayıp Configure Theme’i, daha sonra da açılacak pencereden File/Load menüsü altındaki Theme Browser seçeneğini seçmeniz gerekebilir. Bundan sonra artık istediğiniz temayı listeden seçebilirsiniz. Örneğimizi uygulamak için kaydırma çubuğunu en alta indirip buradaki Windows XP (Blue) seçeneğine tıklayın. Load tuşuna tıkladığınız anda Başlat çubuğunuz seçtiğiniz temanın çubuğu ile değiştirilecektir. Load tuşuna tıklamadan önce Styles seçeneğini kullanarak diğer Windows XP temalarından birini de seçebilirsiniz. Burada yaptığınız tüm değişiklikler ön izlemede yer alacaktır. Artık Close tuşu ile bu yazılımı kapatıp yeni Başlat çubuğunuzu kullanmaya başlayabilirsiniz.

Dönüşümü tamamlamak için Windowblinds kullanabilirsiniz
Tabii ki şu haliyle işletim sisteminiz eski masaüstü renkleri ve simgeleri yüzünden Windows 98/ME ve Windows XP karması bir şekilde görünecektir. Bu sorunu çözmek için de CD’den WindowBlinds’i sisteminize kurmanız gerekir. Yazılımı kurup çalıştırdıktan sonra aynı ObjectBar’da olduğu gibi kısayolunu Programlar altında Object Desktop klasörüne kopyalayacak ve System Tray’de de yerini alacaktır. Görüntüdeki eksiklerimizi tamamlamak için System Tray’deki simgesine sağ tuş ile tıklayıp açılacak menüden Configure WindowBlinds seçeneğini seçebilirsiniz. Ayrıca bu ayarlara Görüntü Özelliklerine yeni eklenmiş Skins kartından da ulaşabilirsiniz. Burada istediğiniz bir kaplamayı (skin) seçip Apply Changes seçeneğiyle anında uygulayabilirsiniz. WindowBlinds altında yer alan seçenekleri incelediğiniz zaman burada Windows XP temasına tam uygun olan temanın yer almadığı dikkatinizi çekecektir.

Bu durumda örneğimizi eksiksiz olarak tamamlayabilmemiz için bunu kendinizin oluşturması gerekecektir. Üstelik bu çok da zor bir işlem değildir. Ancak öncelikle kullanarak CD’den SkinStudio programını sisteminize kurmanız gerekir. Daha sonra pratik olarak bir Windows XP (Blue) teması yaratmak üzere programı çalıştırıp File/ New menüsü altından From Template’i seçin. Açılacak pencerede General kartı altından Windows Skin seçeneğini seçip OK tuşuna tıklayın. Tanımların yapılacağı pencerede hiçbir değişiklik yapmadan OK tuşuna tıkladığınızda kısa bir süre devam eden işlemin ardından LUNA adı altında Windows XP temanız oluşturulacak ve diğerlerinin arasında yerini alacaktır. Şimdi artık bu programı kapatıp biraz önce anlattığımız şekilde tekrar WindowBlinds programını açabilirsiniz. Şimdi listeye yeni eklenmiş Luna temasına ardından da Apply Changes tuşuna tıklayarak işlemi tamamlayabilirsiniz. Son olarak ekrandaki tüm pencereleri kapatın. Artık Windows XP görünümlü yeni Windows 98/ME’nizi kullanmaya başlayabilirsiniz. Tabii ki tüm bu tanımlama işlemlerini her oturum başlattığınızda baştan yapmak istemiyorsanız, kullandığınız programların otomatik olarak başlaması için doğru seçenekleri seçtiğinizden de emin olmanız gerekir.

İnsanlar neden zaman zaman dış görünümlerinde değişiklik yapma gereği duyarlar?.. Örneğin erkekler küpe takmaya başlar, kadınlarsa saçlarını kestirirler. Bu değişiklikler onların kişisel yeteneklerine bir şey katmaz. Ancak yine de monotonluktan kurtulmak için bazen gerekebilir. Aynı durum uzun süredir aynı işte çalışanlar için de geçerlidir. Devlet dairelerinde çalışanlara gri, garsonlara ya da doktorlara beyaz, krupiyelerle bilardocularaysa yeşil renk bir müddet sonra nasıl sıkıcı gelebilirse, bilgisayarla uğraşanlar da, hep aynı masaüstünde çalışmak zorunda olduklarından, benzer bir sorunla karşılaşabilirler. Ancak diğer mesleklerle kıyaslandığında, bilgisayar kullanıcıları çok daha şanslıdır! Çünkü onların, çalışma ortamları olan masaüstlerini değiştirebilmek gibi bir lüksleri vardır...

Windows işletim sisteminin kendi içinde dahi masaüstü renklerini ve hatta simgeleri değiştirmek ve farklı ortamlar yaratmak mümkündür. Hatta Windows ME ve XP işletim sistemlerine sahipseniz, daha renkli ve farklı arabirim seçeneklerine de kavuşabilirsiniz. Ama Windows 98 veya 2000 kullanıyorsanız ya da Windows’un kendi temaları ve olanakları size yeterli gelmiyorsa, bu durumda 3. parti yazılımları kullanmanız gerekiyor. Böylelikle çalışma alanızı artık daha öncekine hiç benzemeyecek bir şekilde değiştirebilirsiniz. Windows işletim sisteminizdeki çeşitli bileşenleri değiştirmek için kullanabileceğiniz bu tür yazılımları üreten en popüler firma olarak Star Dock örnek verilebilir. www.stardock.net adresi altından ulaşabileceğiniz bu yazılım, şirketinden indireceğiniz farklı yazılımları bir arada kullanarak, işletim sisteminizi tamamen size özel olarak kişiselleştirebileceğiniz gibi, MacOS, Linux, BeOS işletim sistemleri ya da başka bir Windows sürümüymüş gibi gözükecek şekilde değiştirebilmeniz de mümkün olabilir.

Değiştirmek istediğiniz arabirimse, 3. parti yazılımlar yeterli olacaktır
Eğer farklı işletim sistemlerinin arabirimlerinden hoşlanıyorsanız, sadece bunun için yeni bir işletim sistemi kurmak çok da mantıklı olmayacaktır. Bu durumda WindowBlinds ile ObjectBar’ı birlikte kullanarak, örneğin Windows ME işletim sisteminizin arabirimini Windows XP arabirimine dönüştürebilir ve onun kullanım özelliklerine kavuşturabilirsiniz. Tüm işletim sisteminizi değil de sadece browser’ınızı değiştirmek istiyorsanız, WebBlinds adlı yazılım da işinizi görebilir. Diğer taraftan eğer bir internet cafe sahibiyseniz ya da çocuklarınıza bırakacağınız bilgisayardaki bazı özellikleri kısıtlamak istiyorsanız, DesktopX adlı bileşeni kullanarak sorununuza çözüm bulabilirsiniz. Bu program, masaüstünü tamamen gizleyerek, üzerinde farklı ve renkli nesnelere sahip, tamamını sizin tasarlayabileceğiniz daha hareketli arabirimler hazırlanmasını mümkün kılıyor. Bu tür arabirimler kiosklar üzerinde de rahatlıkla kullanılabiliyor.

Sisteminiz hızlı değilse daha temel yazılımlar denemeniz gerekiyor
Tabii ki tüm görünümü değiştirmek yerine, kullanım sırasında karşınıza çıkacak ufak tefek bazı özel efektler de size yeterli gelebilir. Bunlar, sisteminizi çok da yormadan, çalışmalarınıza renk katabilirler. WindowsFX yazılımını kurduktan sonra pencerelere gölge vermek, sağ tuş menüsünü saydam yapmak, pencere açılış ve kapanışlarına efekt vermek gibi birçok çarpıcı özelliğe kavuşabilirsiniz. Sadece masaüstü temalarını değiştirmek içinse Icon Packanger yazılımını kullanabilirsiniz. Bu yazılım size onlarca simge paketi sunuyor. Ayrıca, eğer program ile birlikte sağlanan ya da internetten indirdiğiniz hazır skin’ler sizi tatmin etmediyse, Skin Studio adlı yazılımı kullanarak, biraz da sabırla, yenilerini oluşturabilmeniz mümkün olabiliyor.

Bu yazılımların tümünü kullanacaksanız, yine aynı firmaya ait WinStyles yazılımı, bunları tek bir arabirim altından kullanmanızı sağlayarak size yardımcı olacaktır. Şimdi bu programları kullanarak, örneğin Windows 98 işletim sistemine sahip bir bilgisayarı nasıl Windows XP altında çalışıyormuş gibi göstereceğimize bir bakalım...

Okuyucu Yorumları