Lenovo PC'lerinde ilginç "bloatware" keşfi!

Yapılan bir keşif, ek yazılım kabusunun temiz Windows'ta bile bitmediğini gösterdi!

Temiz Windows'a bile yüklüyor

Lenovo laptop kullanıcıları, Windows'u baştan yükledikten sonra bile ek yazılımları tekrar yükleyebilen gizli bir "işlev" keşfettiler.

Yakın zamanda ortaya çıkarılan araç, Ars Technica forumlarında popüler hale geldi. Aracın detayları biraz karmaşık da olsa temel olarak aracın birçok Lenovo modeliyle geldiğini ve BIOS'a entegre olduğunu söyleyebiliriz. BIOS seviyesinde bir araç olan Lenovo Service Engine'le birlikte gelen yükleyici, Windows'u Lenovo'ya ait olmayan bir diskten yükleseniz bile devreye girebiliyor. Araç devreye girdiğinde size Lenovo'nun araçlarını yüklemek isteyip istemediğinizi soruyor. İnternet bağlantısı yokken bilen çalışabilen araç, bir internet bağlantısı bulduğunda sisteminizin bazı bilgilerini Lenovo'ya gönderebiliyor.

Lenovo, Windows 8'de Microsoft'un işletim sistemine entegre ettiği bir araçtan da faydalanıyor. Yani burada sadece Lenovo değil, Microsoft da sorumlu tutulabilir.

Yine de son kullanıcı için çok önemli bir sorun yok gibi görünüyor. Yükleme sorgusu, kullanıcının isteğine bağlı olarak atlanabiliyor. Ancak aracın bir güvenlik riski içerdiği de biliniyor.

Hangi Lenovo modellerinin durumdan etkilendiğini görmek ve Lenovo Service Engine'in nasıl kaldırıldığını öğrenmek için buraya bakabilirsiniz.

Okuyucu Yorumları