Microsoft ve AB Komisyonu Görüşmeleri

Microsoft, Avrupa Birliği Komisyonu’nun soruşturması kapsamında yürütülen görüşmelerin profesyonel bir ruh ve işbirliği anlayışı içinde sonuçlandığını, ancak anlaşmaya varılamadığını açıkladı.

Microsoft ve AB Komisyonu Görüşmeleri

Konuyla ilgili yaptığı açıklamada davanın ana meseleleri üzerinde fikir birliğine vardıklarını belirten Microsoft’un CEO’su Steve Ballmer “Ancak gelecekte ortaya çıkabilecek yeni konuların prensipleri üzerinde anlaşamadık” dedi. İhtilafa yol açmadan tüm sorunları çözmek amacıyla yoğun bir şekilde çalıştıklarını sözlerine ekleyen Ballmer, “Avrupa’daki hükümetlerle olan değerli ilişkimiz adına her türlü gayreti gösterdik. Umuyoruz, davanın daha sonraki aşamalarında bir anlaşmaya varmamız mümkün olur” dedi.

Microsoft yetkilileri son birkaç ay içinde aralıksız bir şekilde Komisyon üyeleriyle görüşmelere katıldılar. Görüşmelerde Komisyon’un Media Player teknolojisi ve farklı teknolojilerin birlikte çalışabilirliği konusundaki endişelerini giderecek çok sayıda teklifte bulundular. Görüşmelerle ilgili konuşan Steve Ballmer, Komisyon Üyesi Mario Monti’nin “Görüşmeler her iki taraf açısından işbirliği ve profesyonel bir anlayışla yürütüldü” dediğini belirterek Monti’nin Microsoft ve Komisyon arasındaki görüşmelerin yapıcı olduğuna ilişkin değerlendirmesine katıldığını söyledi.

Microsoft’un hukuk işlerinden sorumlu başkan yardımcısı Brad Smith de şu açıklamayı yaptı: “İnanıyorum ki anlaşma teklifimiz sadece Avrupa’da değil tüm dünyada dava ile ilgili ana meseleleri çözebilirdi. Gelecekle ilgili tüm sorulara yanıt verecek tek bir formül üzerinde anlaşamamış olsak da anlaşma, ortaya çıkabilecek sorunların yapıcı bir şekilde çözülmesine yardımcı olabilirdi. Yasaların sadece rakiplerin yeni özelliklerin etkileri konusundaki şikayetleri için yapılmadığından emin olmalıyız. Bilgisayar kullanıcılarının ihtiyaçları da dikkate alınmalıdır çünkü kullanıcılar bu denklemin önemli bir parçasıdır. Belki de mahkemeler meseleyi bu sorunların çözümüne yardımcı olacak şekilde açıklığa kavuşturacaklardır. Bugün aslında çok uzun bir sürecin başlangıcıdır.”

Microsoft yetkilileri müşterileriyle olan güçlü ilişkilerini sürdüreceklerini ve yasal süreç devam ettiği sürece Avrupa Birliği Hükümetleri ile güvenlik, eğitim gibi birçok konuda işbirliği içinde çalışmaya devam edeceklerini belirttiler.

Okuyucu Yorumları