Netflix, yaşadığı abone kaybı sonrasında pek çok önemli orijinal yapımını iptal edecek gibi görünüyor

Netflix'in yapım aşamasındaki şovlarından teker teker vazgeçmeye başladığı bildiriliyor. Bu şok kararların arkasında ise, tabii ki akış devinin yaşadığı büyük abone kaybı yatıyor.

Netflix yapımları için büyük bir yaprak dökümü başlıyor

Netflix, en son yaşadığı abone kaybı ve finansal sorunlarından sonra birden fazla diziyi ve filmi iptal etmeye başladı. The Wrap'in bildirdiğine göre akış devi, geliştirme aşamasındaki çok sayıda Netflix şovunun fişini çekti. Şirketin animasyon bölümü, yılın başından bu yana piyasa değeri ve abone tabanında düşüş yaşayan Netflix'in yaşadığı sorunlardan en çok etkilenen bölüm oldu.

Netflix'in 2022'nin başından bu yana 200.000 abone kaybettiği geçtiğimiz günlerde ortaya çıkmıştı. Ayrıca Reuters'ın bildirdiğine göre, akış şirketinin Ukrayna'daki savaş nedeniyle Rusya'dan çekilmesi, ek olarak 700.000 izleyici kaybetmesine sebep oldu. Netflix'in, artan fiyatların da etkisiyle Haziran 2022'den önce iki milyon ödeme yapan müşterisini daha kaybedeceği tahmin ediliyor ve BBC’nin bildirdiğine göre bu haberler, şirketin piyasa değerinin 50 milyar dolar düşmesine neden oldu.

On yıldan uzun bir süredir ilk abone kaybını yaşayan ve hisselerinin değerlemesinde büyük bir düşüş gören Netflix, daha fazla finansal istikrarsızlıkla proaktif olarak mücadele etmek için harekete geçti. Bu da geliştirme aşamasındaki birden fazla projenin iptal edilmesi anlamına geliyor.

Dahası, önemli isimler de yavaş yavaş platformu terk ediyor. Netflix'in Orijinal Animasyon için Yaratıcı Liderlik ve Geliştirme Direktörü Phil Rynda, bu hafta başlarında çalışanlarının çoğuyla birlikte işten ayrıldı.

Yayın devi, Roald Dahl'ın The Twits uyarlaması da dahil olmak üzere birçok kendi yapımı animasyon projesini iptal etti. Jeff Smith'in sevilen çizgi roman dizisi Bone'a dayanan ve merakla beklenen bir animasyon dizisi ve Lauren Faust'un Toil and Trouble’ı da, yayıncı tarafından beklenmedik bir şekilde vazgeçilen diğer yapımların arasında yer alıyor.

What's on Netflix üzerinde belirtilene göre, iptal edilen yapımlar sadece animasyonlarla da sınırlı kalmıyor. Will Smith'in oynadığı fantezi filminin devamı olan Bright 2 dahil olmak üzere başka filmler de yayından kaldırıldı. Bright 2'nin iptalinin, Smith'in Chris Rock'a Oscar töreni sırasında fiziksel olarak saldırmasıyla bağlantılı olması da muhtemel. Olaydan sonra Netflix ve Sony'nin, geliştirme aşamasındaki Will Smith projelerini geri çekebileceği zaten konuşuluyordu.

Kaç Netflix dizisinin ve filminin benzer şekilde vazgeçilenler arasına katılacağı henüz belli değil. Ancak, yayıncının en büyük hitlerinden bazıları olan Stranger Things, The Witcher, Arcane ve Squid Game gibi yapımların bu furyadan etkilenmesi beklenmiyor.