OS XI'de yapılmasını istediğimiz yenilikler

Apple'ın işletim sistemine gelecek büyük güncellemede, yani OS XI'de hangi yenilikleri beklemeliyiz?

Apple ne yapmalı?

Mac için sunulan işletim sistemlerinin her yeni sürümü, birçok değişiklikle geliyor. Bu değişiklikler bazen iyi yönde olsa da bazen sevdiğiniz ve kullandığınız bir işlev kaldırılabiliyor veya bazı şeyler iyileşmek yerine kötüye gidebiliyor.

Bu yazımızda os X'in bir sonraki sürümünde, yani OS XI'de yapılabilecek geliştirmelerden bahsetmek istiyoruz. Bu yeniliklerin OS X 10.9'da karşımıza çıkması da tabi ki olası.

Daha gelişmiş bir Finder

Mac kullanıcılarının çoğunluğu, dosyalarını yönetmek için oldukça temel bir araç olan Finder'ı kullanıyor. Finder, kararsızlığıyla ünlü olsa da hataları zaman içinde giderildi. Ancak Apple, eklenti olarak sunulan veya alternatif yazılımların sunduğu işlevleri Finder'a eklemeyi düşünebilir. Örneğin TotalFinder ve Path Finder, sekmeli gezintiye ve çift bölmeli görünüme izin veriyor. Bu tür özellikler Finder'a isteğe bağlı olarak eklenebilir. Böylelikle tecrübesiz kulanıcılar, gelişmiş özelliklerle hiç karşılaşmazken tecrübeli kullanıcılar, ek işlevlere sahip olabilir.

iTunes bölünsün

2001'de ortaya çıkan iTunes, müzikleri rip'lemeye ve diske yazmaya yarıyordu. Birkaç sene sonra iPod ve akıllı çalma listelerin destekleyen iTunes, bir müzik mağazasına da sahip olmuştu. Ancak iTunes'a durmadan eklenen özellikler, bugün onu hantal bir canavara dönüştürdü. iTunes şu an müzik işlevlerinin yanısıra TV şovlarını, filmleri, podcast'leri, e-kitapları ve uygulamaları da barındırıyor. Bunun yanısıra iOS cihazlarını yönetmek için de kullanılıyor.

Apple'ın iOS'daki basitliği örnek alarak iTunes'u Müzik, Videolar, Kitaplar, iTunes mağazası gibi parçalara bölmesi bu karmaşayı azaltabilir.

Masaüstü elden geçirilmeli

Masaüstü elden geçirilmeli

Masaüstü elden geçirilmeli

OS X'in masaüstü üzerinde sabit disk bağlantıları, klasörlere kısayollar ve hemen hemen her şeyi oluşturabiliyorsunuz. Dolayısıyla masaüstünüzün zaman içinde bir çöplüğe dönüşmesi çok kolay. Apple'ın bu konuya nasıl bir çözüm getirebileceğini bilmiyoruz, ancak örneğin masaüstünde açılabilen ve kapanabilen alanlar oluşturma gibi bir işlev, gerçek klasörlerle uğraşmadan simgeleri taşıyabilmemizi sağlayabilir.

Renklendirilmeli

Apple uygulamaları, tasarım bakımından iki uç noktada yer alıyorlar: Bir tarafta Finder ve iTunes gibi tamamen mavi ve grilerden oluşan uygulamalar ve diğer tarafta sahte deriyle kaplı bir iCal ve Adres Defteri. Renkler, uygulamaları birbirinden farklı kılmak için yararlı olabilir, ancak gerçek dünyadaki nesneleri taklit etmek dikkatinizi dağıtabilir. Apple'ın iTunes ve Finder'a biraz hayat vermesini bekliyoruz, ancak onları yeni bir iCal'a dönüştürmeden.

Spotlight geliştirilsin

Spotlight geliştirilsin

Spotlight geliştirilsin

Mac'inizde arama yaparken çok işinize yarayan Spotlight'ın en önemli sorunu, biraz rastgele davranması. Spotlight'ta bir şey aradığınızda ve ona tıkladığınızda siz farketmeden listedeki sıralama değişebiliyor ve yanlış bir uygulamanızı çalıştırmanıza neden olabiliyor. Bizim beklentimiz ise Siri'deki arama işlevlerinin OS X'e getirilmesi.

Tam ekran modu geliştirilsin

Tam ekran uygulaması özellikle yazı yazdığınız uygulamalarda ve iPhoto'da sizi etraftaki dikkat dağıtan öğelerden kurtarıyor. Ama bu özelliği hala kullanmayan uygulamalar var. Tam ekran özelliğini daha çok uygulamayla kullanabilmek için Maximizer adınadki SIMBL eklentisini kullanabiliyorsunuz. Biz ise yeni OS X'e eklenebilecek bir ekran bölme modunun çok faydalı olabileceğini düşünüyoruz.

Bir medya merkezi olsun

Apple TV dururken Apple'ın böyle bir işlevi ekleme ihtimali yok. Yine de Apple'ın Mac'e medya merkezi özellikleri eklemeyerek çok şey kaçırdığını düşünüyoruz. Apple, bir süre önce sunduğu ancak şu an OS X'den kaldırmış olduğu Front Row ile Apple TV'ye yakın bir arayüz sunuyordu.

"Farklı kaydet"e geri dönülsün

"Farklı kaydet"e geri dönülsün

Apple, dosya sürümlerini OS X Lion ile tam anlamıyla bütünleştirmiş. Bu sayede herhangi bir dosyanın eski bir haline geri dönebiliyor, sürümleri karşılaştırabiliyor, birinden diğerine içerik kopyalayabiliyorsunuz.

Ancak Apple, "Kaydet" ve "Farklı kaydet..." komutlarını da "Kaydet ve çoğalt" komutlarıyla değiştirmiş bulunuyor. Bazı kullanıcılar, bu yeni yöntemi beğenseler de Apple itirazlara dayanamadı ve Mountain Lion'da "Farklı kaydet" seçeneğini geri getirdi. Ancak seçeneği Dosya menüsünde görebilmeniz için bir klavye kısayolunu kullanmanız gerekiyor. Bizce birçok kullanıcının bundan haberi yok ve seçeneğin varsayılan olarak gösterilmesi gerekli.

Ses denetimleri

Apple, OS X'de kısıtlı ses denetimleri sunuyor. Ancak uygulamalar giderek daha sesli hale geliyorlar ve onları susturmanın kolay bir yolu yok. Prosoft'un SoundBunny aracındaki gibi bir işlevin OS X'e getirilerek açık uygulamaların ve hatta farklı web tarayıcısı sayfalarının ses seviyesini ayarlayabilmek bizce oldukça faydalı olabilir.

WindowShade

WindowShade

WindowShade

Bir 3. parti uygulamala olarak ortaya çıkan WindowShade, OS X 7.5'de bir eklenti olarak sunulydu ve OS X 8'de Apperance Manager'a entegre edildi. WindowShade, pencereyi küçük bir çubuk haline getirerek bir pencerenin arkasında ne olduğuna göz atmanızı sağlıyordu.

WindowShade OS X'de şu an bulunmuyor. Bunun nedeni uygulamaların Dock'a küçültülebilmesi Expose ve Mission Control gibi işlevlerin sunulması olsa gerek. Bu özelliğin geri gelmesini istiyoruz. Ancak bu olana kadar Unsanity'nin WindowShade X 'haxie' çözümünden faydalanabilirsiniz.

Okuyucu Yorumları