Bir gezegene ismini vermek ister misiniz? İşte bunun için yapmanız gerekenler...

Ötegezegenleri isimlendirme fırsatı sunuluyor...

Bir gezegene isim vermek ister misiniz?

NASA, Avrupa Uzay Ajansı ve Kanada Uzay Ajansı, Aralık 2021'de James Webb Uzay Teleskobu'nun fırlatılmasından beri, şimdiye kadar çekilmiş en etkileyici uzay görüntülerini yayınladı. Büyük ve güçlü uzay teleskobu aynı zamanda yeni ötegezegen sistemlerini gözlemlemekle meşguldü ve şimdi, Uluslararası Gökbilimciler Birliği (IAU) bunlardan 20 tanesini isimlendirmek için halktan yardım istiyor. Yani, bir gezegene isim vermek istiyorsanız beklediğiniz fırsatı bulmuş olabilirsiniz.

Öncelikle gerekli tanımlamaları yapmakta fayda olabilir. Bir "ötegezegen", güneş sistemimizin dışında var olan bir gezegendir; bir "ötegezegen sistemi", bir ötegezegen ve yörüngesinin merkezindeki yıldızdır.

IAU 1919 yılından beri, gök cisimlerini kataloglamak ve onları adlandırmak için tutarlı kurallar oluşturmakla görevli. 20 dış gezegen sistemini adlandırmak için NameExoWorlds 2022 yarışmasının bu kurum tarafından düzenlenmesinin sebebi de bu.

Bu yarışma, bir takım projesi olarak tasarlanmış durumda. Bu yüzden isimleri düşünmeye başlamadan önce bir takım oluşturmanız veya halihazırda var olan bir takıma katılmanız gerekecek. Tabii ki herhangi bir takım bu yarışma için kabul edilir olmayacak. IAU'nun söylediğine göre "öğrenciler ve öğretmenler, astronomi meraklıları, amatör gökbilimciler ve dış gezegen bilim adamlarından oluşan" bir ekip olması gerekiyor. Ancak bir ekibe katılabilecek kişi sayısında bir sınır bulunmuyor.

Yarışmaya nasıl katılabilirsiniz?

Takımınızı kurduğunuzda (veya katıldığınızda), tüm ayrıntıları öğrenmek için okuyabileceğiniz ayrıntılı talimatlar ve kurallar bulunuyor. Çok özet bir şekilde ekibinizin yapması gerekenler aşağıdaki gibi özetlenebilir:

  • Listedeki 20 ötegezegenden bir sistem seçin.
  • Ötegezegenlerle ilgili bir astronomi sosyal yardım etkinliği düzenleyin.
  • Ötegezegen ve yıldızı için kendi dilinizde bir isim önerin ve kültürel bağlamda bir açıklama yapın.
  • Ekibinizi kaydedin ve bu form aracılığıyla isimlendirme teklifinizi (yazılı format + video) gönderin.

Her takımın bir giriş hakkı bulunuyor. Yani her takım, biri ötegezegen ve biri yıldızı için olmak üzere bir çift isim önerebiliyor. Tüm önerilerin 11 Kasım 2022'ye kadar sunulması gerekiyor. Daha sonra bu isimler incelenip değerlendirilecek ve kazananlar 20 Mart 2023'te açıklanacak.