RepRap isimli robot kendini bile kopyalıyor

Tam Çinlilere göre: RepRap isimli robot kopyalama konusunda gerçek bir uzman.

Kendini kopyalayan robot

İngiliz araştırmacılar, ayakkabı, kapı kolu gibi objelerin yanı sıra kendisinin de üç boyutlu kopyasını oluşturabilen bir robot geliştirdiler.

İngiltere'deki Bath Üniversitesi'ndeki bilim adamları üç boyutlu bir yazıcı gibi çalışan açık kaynak bir makine ürettiler. Bu yazıcının normal bir yazıcıdan farkı, kağıt kullanarak doküman basmak yerine taslaklardan yola çıkarak üç boyutlu objeler üretmesi.

RepRap Araştırma Kuruluşu'nun müdürü Zack Smith, amaçlarının işlemci ve devre kartları üretebilen bir robot tasarlayıp insanların kendi bilgisayarlarını üretmelerini sağlamak olduğunu söylüyor. Smith'e göre, devre kartı üretebilen robotlar sayesinde herkesin kendi evinde kendi devrelerini tasarlayıp üretmesi mümkün olacak.

Mürekkep kullanan normal bir yazıcıdan farklı olarak, RepRap plastiği ısıtıp sıkıştırarak bir çizgi haline getiriyor. Bu çizgiler katılaşınca kullanılabilir formlar haline geliyor. Şu ana kadar robotlar kapı kolu, terlik, askı gibi objelerin yanında, kendi parçalarının bir bölümünün kopyalarını da üretmeyi başardılar.

Smith, robotun tüm parçalarını kopyalayabilir hale gelmesinin 20 yıl kadar süreceğini söylüyor. Bekleyelim ve görelim...

Okuyucu Yorumları