Saha ekipleri artık daha hızlı ve verimli

Panasonic Toughpad FZ-G1 ile Türkiye'nin elektrik dağıtım şirketi olan BEDAŞ'ın saha ekiplerine hız ve verimlilik kattı.

Panasonic'ten BEDAŞ'a destek

İstanbul Avrupa Yakası'nda yaklaşık 4,3 milyon aboneye 25 milyar kWh elektrik dağıtımı yapan, Türkiye'nin en büyük elektrik dağıtım şirketi Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş. (BEDAŞ), %13'lük pazar payıyla enerji dağıtım sektörünün de üst konumlarında. Son dönemlerde teknoloji yatırımları yaparak abonelerine daha iyi ve verimli hizmet sunmayı amaçlayan BEDAŞ, saha ekiplerinin anlık veri iletişimi sağlama imkânlarını geliştirmeye ihtiyaç duyuyordu.

Anlık veri iletişimi için farklı tipte terminaller kullanan BEDAŞ saha ekipleri, taşınabilir bilgisayarların sahada arıza oranlarının çok yüksek olması, el terminallerinin ise ekran ve klavyelerinin küçük boyutları nedeniyle zorluk yaşıyordu. Elektrik dağıtımında yaşanan aksamaların gerek hane halkları gerekse ekonomi açısından oluşturduğu zararın bilincinde olan BEDAŞ anlık veri iletişiminde yapacağı bu inovasyonla abonelerine kesintisiz hizmet sunma misyonunu yerine getirmeyi amaçlıyordu.

Saha Kaçak Takip Sistemi

Çözüm, tüm hizmetlerin mobil cihazlar ile güvenli bir ortamda, zaman, mekan ve platform bağımsız bir şekilde ulaştırılmasını sağlayacak bir operasyonel verimlilik projesiydi. Projenin merkezinde ise sahadaki kaçak tespit ekiplerinin, çeşitli analizler yapabilmesini sağlayacak "Saha Kaçak Takip Sistemi" uygulaması yer alıyordu. Proje kapsamında BEDAŞ saha ekiplerinin ihtiyaç duyduğu kolay taşınabilir, ekran çözünürlüğü yüksek, sağlam ve güvenilir cihaz arayışına başlandı. Cihazların, Saha Kaçak Takip Sistemi uygulamasını verimli bir şekilde çalıştıracak yüksek işlemci gücüne sahip olması ön koşullar arasındaydı.

Aranan cihaz bulundu: Panasonic Toughpad FZ-G1

BEDAŞ Bilgi ve İletişim Teknolojileri Direktörlüğü Sistem Mimari Yönetmeni Cemal Tuncel "Uygulamamızı Microsoft platformu ile geliştirme kararı aldık ve mobil uygulama geliştirme çalışmalarına paralel olarak farklı tip cihazları sahada test ettik" diyerek proje için doğru cihazların belirlenme sürecinin önemini vurguluyordu. Yapılan testler ve titiz araştırmalar sonucunda proje için tercih edilen cihaz Panasonic Toughpad FZ-G1 oldu. BEDAŞ Bilgi ve İletişim Teknoloji Direktörlüğü Ağ ve Güvenlik Yönetmeni Türker Tunçaral Panasonic'in fark yaratan özellikleri hakkında şunları söylüyor: "Windows işletim sistemli Panasonic Toughpad FZ-G1 tabletleri tercih etmemizde en önemli etmenler Panasonic'in saha uygulamalarında IP65 standartlarını sağlamasıydı." Intel Core i5 işlemciye sahip Toughpad FZ-G1, IPS ekran teknolojisine sahip tamamen dayanıklı ilk Windows tablet olma özelliğine sahip bir ürün olmasıyla BEDAŞ'ın aradığı standartları karşıladı. IP65 standardı gereği suya, toza, ayrıca düşmeye ve titreşime karşı dayanıklı FZ-G1, hafif tasarım, kurumsal genişleme yuvaları ve saha bazlı bilişim konusunda olağanüstü dayanıklılığı bir araya getirerek BEDAŞ'ın saha çalışanlarının performansını zirveye çıkarmak için biçilmiş kaftandı.

Proje altı ayda tamamlandı

Proje tasarlanmış, gerekli cihaz seçilmişti. Projenin uygulanma sürecini BEDAŞ Bilgi ve İletişim Teknolojileri Direktörlüğü Sistemi Mimari Yönetmeni Cemal Tuncel anlatıyor: "Saha ekiplerimiz, yazılım alanındaki iş ortağımız Infopark donanım tarafındaki iş ortağımız Aktek Bilişim ve şirketin sistem yönetim ekiplerinden oluşan proje ekibimiz analiz ve yazılım çalışmalarına paralel olarak APN tanıtımları ve MDM altyapısını oluşturdu. Cihazların merkezi yönetimi ile ilgili alternatifleri değerlendirirken sahadaki performansı en üst seviyede tutarak birden fazla uygulamanın aynı anda kullanılması kararını aldık. Uygulama geliştirme, testler ve satın alma sürecimiz toplamda altı ay gibi kısa bir sürede tamamlandı."

Kaçak geçmişinden önceki tüketim verileri dahil tüm verilere sahadan erişiyoruz

Proje tamamlandığında BEDAŞ, proje başlangıcında belirlediği hedefe uygun sonuçlar almaya başladı. Cihazların sahada artık arızalanmaması sayesinde arzulanan "kesintisiz hizmet" seviyesine ulaşılırken, EDRIMS Zimmet ve Stok Sistemi entegrasyonu sayesinde kullanılan sayaç ve mühürlerin gerçekliği sorgulanabilir hale getirildi. "Personelimiz bir abonenin tarife grubuna göre tüketiminin diğer aboneler ile kıyaslanması, kaçak geçmişi önceki tüketim verilerinin incelenmesi gibi işlemleri sahada gerçekleştirmeye başladı" diyen Cemal Tuncel, görülen uygunsuzluk tutanaklarının anında tutulabilmesi sayesinde çok daha hızlı ve verimli hizmet vermeye başladıklarının altını çiziyor.

Müşteri memnuniyeti arttı

BEDAŞ Bilgi Teknolojileri Direktörü Emel Tural ise bilgi teknolojileri, saha ekipleri ve iş geliştirme ekiplerinin yakın çalışmasıyla ortak verimlilik hedefine yönelik çözümlerin üretildiğini belirterek şunları söyledi: "Sahada çalışan binlerce personelin takibi ve verimliliğini kurduğumuz sistemle sağladık. Saha operasyonlarında sağlanan verimlilik artışıyla sayaç değişiminden açma ve kesme gibi işlemlere kadar onlarca işlemin süresini kısalttık. Nihayetinde bunun bize geri dönüşü de müşteri memnuniyetindeki artış oldu."

Zaman ve ulaşım açısından değerli kazanımlar

Emel Tural'a göre iş verimliliğindeki artış bununla da sınırlı kalmıyor. Yapılan konsolidasyon sayesinde ekiplerin önceki dönemlere kıyasla farklı operasyonlarda da çalışmaya başladığının altını çizen Tural, işgücü, zaman ve ulaşım açısından çok değerli kazanımlar elde ettiklerini vurguluyor ve ekliyor: "Anlık görev atama, otomatik iş emirleri, rota optimizasyonu, online analiz ve dijital arşiv işlemleri ile personelimiz zamandan tasarruf etti ve daha konforlu bir çalışma ortamında çalışma imkânı buldu."

Maliyetlerde %20 tasarruf

Projenin finansal avantajları da operasyonel avantajları kadar çarpıcı oldu. Yaşanan dönüşümle birlikte 2.000 kişilik saha operasyonu ölçülebilir, takip edilebilir ve yönetilebilir hale geldi. Projenin ilk fazında operasyonel maliyetler %10 oranında azalırken, ikinci fazla bu oran %20'ye yükseldi. BEDAŞ Bilgi Teknolojileri Direktörü Emel Tural, şunları söylüyor: "Zimmet ve stok modülleri sayesinde sayaç, mühür, akım trafosu gibi her bir dağıtım elemanının, depodan aboneye kadar tüm adımlarını tek veri girişi ile izleyebilir hale geldik. Tüm operasyonel ve görsel verileri de takip edebiliyoruz. Sağlam, güvenilir Panasonic ürünleri ve bizlere sağladıkları destek ile donanım sorununu asla yaşamadık. Bu da projenin başarılı olmasının ana etmenleri arasında yer aldı."

Okuyucu Yorumları