Samsung'a Ciddi Bir Fatura Çıkabilir!

Parmak izi gibi güvenlik yöntemleri ilgili patentleri ihlal ettiği gerekçesiyle, Samsung'a ciddi bir dava daha açıldı!

Samsung'a bir dava daha

ABD merkezli veri güvenliği şirketi PACid Technologies, Samsung'a 6 Nisan'da Teksas Doğu Bölge Mahkemesi'nde bir patent ihlali davası açtı. Firma, Samsung'un kullandığı parmak izi, yüz tanıma, iris taraması ve altta yatan kullanıcı doğrulama sistemleri gibi biyometrik özelliklerin, kendi sahip olduğu iki patenti ihlal ettiğini iddia ediyor. Davada Samsung'a 3 milyar dolar kadar yüksek bir maliyet çıkabilir.

Dava, Galaxy S6'dan Galaxy S8'e kadar olan telefonları ve tüm varyantlarına ait Galaxy amiral gemisi modellerini içeriyor. Bu cihazların satış hacmi, zarar miktarını belirlemek için kullanılacak ve Samsung'un davadan önce ihlali yaptığının farkında olduğu anlaşılırsa, üç kat fazla ödeme yapması istenecek. PACid, Samsung'un patentlerini en azından Ocak 2017'den beri bildiğini iddia ediyor ve Samsung'a karşı davayı kazanırsa, tazminat talepleri 3 milyar dolar kadar yüksek olabilir.

Büyük firmalara karşı bilinmeyen firmaların davaları ABD'de yeni bir şey değil. Ülke, büyük şirketlere karşı belirsiz patentler ve bu tür patentlerin gevşek yorumlarıyla ilgili pek çok ihtiyati davaya şahit oldu. Yaygın olarak patent trolleri olarak anılan bu şüpheli firmaların iş modeli aslında ürünleri geliştiren ve satan şirketlere dava açmak. Endüstri kaynakları, Google, Apple ve Nintendo'ya karşı açtığı birçok patent davası sebebiyle, PACid'yi de bu troll kategoride bir firma olarak görüyorlar.

Samsung, yıllardır patent ihlal davaları ile karşı karşıya kalıyor. Bunların en önemlileri, ABD'de tasarım patentleri konusunda Apple'la uzun süredir devam eden hukuki anlaşmazlık. Samsung ayrıca, Çin firması tarafından tutulan 4G patentinin ihlal edildiği iddiasıyla Çin'de Huawei ile yasal bir savaşta da bulunuyor. Samsung bu iki konuda da çeşitli seviyelerde yenilgiler yaşadı. PACid, raporların önerdiği gibi bir patent trolü ise, umarız ki Samsung bu davayı kazanır. Çünkü kaybetmesi, sadece Samsung için değil, endüstrinin geneli için kötü olacaktır.

Okuyucu Yorumları