Samsung'tan yeni SoC serisi: ARTIK!

Samsung, Galaxy S4'ün gücünü küçücük bir alana sığdıran yeni yongasını ortaya çıkardı!

Galaxy S4 geri döndü!

Samsung, Nesnelerin İnterneti (IoT - Internet of Things) pazarını hedefleyen yeni yonga-üzerinde-sistemini (SoC) tanıttı. Intel'in Curie serisine rakip olacak olan ARTIK adındaki yeni SoC'nin 3 farklı modeli bulunuyor.

12mm x 12mm boyutlarıyla en küçük model olan ARTIK 1, MIPS tabanlı MicroAPTIV çift çekirdekli işlemci (sırasıyla 250MHz ve 80MHz'te çalışıyorlar), 1MB RAM, 4MB dahili flaş depolama, Bluetooth ve 9 eksenli hareket sensörüyle geliyor. Bu modelin yaklaşık iki katı boyuta sahip ARTIK 5 ise çift çekirdekli ARM Cortex-A7 işlemci (1GHz) ve Mali 400MP2'yle geliyor. Buraya kadar Samsung Galaxy S2'yi andıran SoC'nin geri kalan özellikleri arasında 512MB RAM ve 4GB depolama alanı var.

Serinin en büyük boyuta sahip ARTIK 10, ARM tabanlı sekiz çekirdekli işlemcisiyle, aynı zamanda en güçlüsü. big.LITTLE mimarisine sahip SoC, dört Cortex-A15 işlemci (1,3GHz) ve dört Cortex-A7 işlemci (1GHz) ile geliyor. Bu kez 2013'ün Galaxy S4'ünü andıran SoC, 2GB RAM, 16GB dahili depolama, bir dizi güvenlik işlevi, Bluetooth bağlantısı, Wi-Fi ve Zigbee gibi özelliklere sahip.

ARTIK 1, düşük kaynak gereksinimiyle tanınan Nucleus OS ile gelirken, ARTIK 5 ve ARTIK 10, Fedora tabanlı Linux dağıtımı Yocto 1.6'yla paketli biçimde geliyor. SoC'ler muhtemelen Windows 10'un IoT sürümüyle uyumlu olacaklar.

Okuyucu Yorumları