Symbian'dan Google'a yeşil ışık

Mobil yazılım devi Symbian, Google ile yapılacak her türlü işbirliğine hazır olduğunu duyurdu.

Symbian'ın Google aşkı

İngiltere merkezli smartphone (akıllı telefon) yazılım üreticisi Symbian, Çarşamba günü yaptığı açıklamada Google ile olan mevcut işbirliğinin daha da geliştirileceğini ifade etti.

Symbian'ın CEO'su Nigel Clifford, Tokyo'da raportörlere yaptığı konuşmasında şunları dile getirdi: "Biz zaten beraber çalışıyorduk ve çalışmaya da devem etmek isteriz. Ortada bir fırsat varsa, biz elbette her zaman işbirliğini geliştirmekten yanayız."

Symbian, mevcut durumda Google Maps, Google Arama Motoru ve Google'ın diğer platformlarını zaten kendi işletim sistemi içerisinde kullanıyordu.

Evimizdeki bilgisayarlara benzeyen yetenekleriyle öne çıkan akıllı telefonların %60'a yakınında bugün Symbian yazılımı kullanılıyor. Ancak Apple'ın iPhone'u veya Google'ın Android yazılımı üzerine kurulu yeni telefon kategorileri bu hakimiyeti zora sokabilir.

Symbian'ın en dişli rakipleri Linux ve Microsoft Windows Mobile işletim sistemi tabanlı telefonlardan oluşuyor, ancak Symbian'a göre oldukça zayıf kalan rakipler, bu işletim sistemleriyle pazarın sadece sırasıyla %12 ve %11'ini elinde bulunduruyor.

Nokia: "Symbian kar amacı gütmemeli"

Nokia:

Symbian'ın %47.9'unu elinde bulunduran iletişim devi Nokia'dan geçtiğimiz ay yapılan açıklamada Symbian'ın hisselerini 410 milyon $'a almalarının mümkün olduğu ve bu şekilde diğer telefon üreticilerine de bu yazılımın kira ödenmeksizin temin edebileceği belirtilmişti.

Aslında Nokia'nın bu konudaki asıl amacı Symbian'ın kar amacı güden bir şirket olmaktan çıkıp karşılıksız hizmet veren bir organizasyon haline gelmesi.

Symbian'a bağlı diğer üreticiler ise şöyle: Sony Ericsson, Motorola Inc., NTT DoCoMo, AT&T Inc., LG Electronics, Samsung Electronics, STMicroelectronics, Texas Instruments ve Vodafone Group Plc.

Symbian yaklaşık 10 yıl kadar önce Londra'da kurulmuştu ve zamanla standartlaşarak günümüzde cep telefonu pazarının lideri konumuna ulaştı.

Okuyucu Yorumları