Turkcell'den 4G şovu!

ÖZEL HABER: Turkcell'in gerçekleştirdiği büyük şov Türkiye'de 4G ile neler yapılabileceğini gösterdi

Turkcell'den 4G şovu!

Şahin Ekşioğlu

Turkcell'in 4G etkinliğinden çok özel kareler galerimizde...

Turkcell; CHIP Online'ın da arasında bulunduğu özel bir basın kafilesini taşıyan ve test donanımıyla yüklü otobüsünü, Kartal - Maltepe arasındaki 3.3 km alanda dolaştırarak, LTE şebekesi üzerinden verilebilecek servisleri test etti.

BTK'dan alınan özel izinle gerçekleştirilen testte, otobüs içindeki ekranlarda gerçek zamanlı olarak yapılan, dosya indirme, Youtube'dan video izleme ve tele konferans gibi işlemlerle Turkcell'in 4G/LTE teknolojisini ülkemizde getirdiği noktayı görmüş olduk. 100 Mbps modemlerle yapılan testlerde 60 Mbps hatta üzeri değerlere tanıklık ettik. Ortalama indirme hızı ise 37 Mbps civarındaydı. Bu teknolojinin en güzel tarafı yüksek bant genişliğine ek olarak gecikmenin de çok düşük olması. Bu özellikle oyunseverlerin hoşuna gidebilecek bir özellik. Böylece örneğin şu anda 3G üzerinde mobil durumda 130-200 ms'lik bir gecikme varken 4G/LTE'de bu süre 1/10 oranında düşük olabiliyor.

İşte Turkcell'in 4G şovunda yaşananlar... Haberimizin ikinci sayfasında...

İşte Turkcell'in 4G şovunda yaşananlar...

İşte Turkcell'in 4G şovunda yaşananlar...

Turkcell 2009 yılında Ericsson ile laboratuvar ortamında Türkiye'deki ilk LTE denemelerini gerçekleştirmişti. Bugün sokakta ve mobil olarak gerçekleştirilen testlerde, test güzergahı üzerindeki Turkcell baz istasyonlarına entegre edilen LTE şebekesi deneysel olarak kullanıldı. Test için HD bir video indirilirken, aynı anda başka bir HD video karşı tarafa yollandı. Bu sırada ise başka bir HD video Youtube'dan izlendi. Videolar hızlı şekilde yüklenirken, Youtube videosu da kesintisiz olarak izlenebildi. 4G/LTE teknolojsine ait hızlar, benzer diğer teknolojilerde olduğu gibi konuma ve hücresel verilere göre farklılıklar gösterebiliyor.

LTE'nin sonraki adımı olan LTE Advanced ile 1 GBps'ye kadar hızlara tanıklık edebileceğiz.

Okuyucu Yorumları