Yeni patent davası Apple'ı korkuttu

Patent davaları daha ne kadar garipleşebilir diyorsanız, Apple'a açılan bu davaya bir göz atın...

Şimdi de "kulaklık" davası!

İsmi pek bilinmese de birçok patenti kendi bünyesinde barından firmalardan biri, Apple'ı, kendilerine ait "takılabilir kulaklık modeli" patentini, kendilerinden hiçbir izin alınmadan kullandığı için üç milyon dolarlık tazminat istemiyle yargıya vermiş durumda.

Merkezi Amerika'nın Delaware eyaletinde bulunan "Intelligent Smart Phone Concepts" isimli firma, Kaliforniyalı telefon yapımcısı Apple'a karşı bu davayı açıncaya kadar birçok teknoloji sitesi tarafından adı sanı duyulmamış bir isimdi. ISPC ise Apple'ın tamamen kendi ellerinde bulunan hakları ihlal ettiğini ve özellikle "Kulaklık modellerinin kullanımı" patentinin kendileri için büyük önem taşıdığını dile getirmiş durumda. Davanın özeti ise, Apple kulaklıklarının, iPhone'lara takılış şeklinin patentinin çiğnenmiş olması. Yani patent davalarının ne kadar garip bir noktaya geldiğinin ispatlanmış olması...

Uzun bir yazı ile mahkemeye verdikleri açıklamada bahsi geçen patent, 2008 yılında Amerikan Patent Ofisi tarafından onaylanmış ve akabinde Varia Mobil'e verilmişti ki onlar da vakti zamanında benzeri bir sebepten ötürü Samsung ve RIM'i dava etmişlerdi. ISPC ise olayın tatlıya bağlanması için üç milyon dolarlık zarar hakkı parası talep ettiği davadan, şimdililik jüriden gelecek olan haberi bekliyor. Pek tabi bu dakikadan sonra yapılacak olan tüm satışların da durdurulması konusunda da bir hayli ısrarcı.

Bu tarzda patent sahibi olan ve vakti geldiği zaman mülki telif haklarının sahibi olduğunu iddia ederek ortaya çıkan firmalara sektörde "patent troll" deniliyor. Herhangi büyük bir beklentisi olmayan bu şirketlerin yegane amacı, dev firmalarda kendilerine yetecek kadar para koparabilmek.

Okuyucu Yorumları