Samsung Portable SSD T7 Touch İnceleme

Parmak izi sensörlü SSD, Samsung Portable SSD T7 Touch'ı inceledik.

CHIP Online Notu 90
  • Malzeme kalitesi
  • Parmak izi sensörü
  • Çok hızlı
  • Kompakt yapı
  • IP68 desteği güzel olabilirmiş
  • Fiyat

2 yıl kadar önce Samsung'un kullanıcılar tarafından oldukça iyi karşılanan bir SSD'si olan T5 modelini incelemiştik. Mobil yapısı ve kompakt tasarımıyla hem bizden hem kullanıcılardan iyi puanlar toplayan Portable T5'ten sonra ise Samsung bu kategoride başka bir modeli piyasaya sunmamıştı. Aradan 2 yıl geçti ve sonunda Samsung'dan yeni bir model geldi. Bu kez karşımıza Portable SSD T7 Touch modeliyle çıkan Samsung, bu modelinde ise bir yeniliğe imza atmış ve SSD'yi parmak izi sensörü ile tanıştırmış.

Evet, elimizdeki taşınabilir SSD, parmak izi sensörü ile korumalı yapıda. İlk kez yerleşik bir parmak izi okuyucu donanım ile böylesi bir SSD hazırlayan Samsung, böylece veri korumasını bir üst seviyeye taşımayı amaçlamış. Peki, başarabilmiş mi? Hemen T7 Touch'ı incelemeye başlayalım.

Samsung T7 Touch SSD Tasarım Özellikleri

Samsung T7 Touch SSD Tasarım Özellikleri

T7 Touch, tasarım açısından selef model T5'e çok benziyor, ancak boyut olarak nispeten biraz daha büyük olduğunu, yine nispeten biraz ağır tutulduğunu da söyleyelim. Bahsettiğimiz ağırlık 58 gram bu arada, yani cihaz çok hafif tabii. T5 ise, 51 gramdı, aradaki fark sadece 7 gram. Benzer şey, boyutlar için de geçerli. Totalde baktığımzıda T7 Touch, kredi kartı boyutları ile en kompakt mobil SSD'lerden biri oluyor.

Tasarım açısında değerlendirememiz gereken bir diğer nokta ise malzeme kalitesi. Alüminyum yekpare gövdeden oluşan T7 Touch, kesinlikle fazlasıyla dayanıklı görünüyor. Ancak bunun yanında cihazda bir IP68 sertifikası yer almıyor. Samsung, bu SSD'ye bir de suya dayanıklı yapıda tasarlasa, taçlandırırmış diyebiliriz.

T7 Touch, USB-C portuna sahip. Kutu içeriğinde de USB kablolarını getiriyor. USB-C'den USB-A'ya ve USB-C'den USB-C'ye 2 farklı kabloyu kutuda bulunduran cihaz, böylece hem PC hem laptop'ta kullanım olanağı tanıdığı gibi, bu SSD'yi USB-C'li telefonlara da bağlayabiliyorsunuz tabii ki.

Bunu da söyledikten sonra bir de T7 Touch'ın üzerinde, SSD'yi kabloyla bağladığınızda çevresi LED ışıklarla çevrelenen parmak izi sensörünü görüyoruz ki, bundan az sonra daha detaylı bahsedeceğiz.

Samsung T7 Touch SSD Performansı Nasıl?

Samsung T7 Touch SSD Performansı Nasıl?

Touch T7'nin alametifarikası her ne kadar bu LED ışıkla süslenen parmak izi sensörü gibi görünse de, hayır, sonuçta bu bir SSD ve alametifarikası bizim için ne kadar hızlı çalıştığı olacak. O nedenle hemen teknik özelliklerine ve ardından da cihazı test aşamasına geçiyoruz.

Elimizde 500 GB kapasiteli modeliyle bulunan T7 Touch, ayrıca 1 GB ve 2 GB gibi farklı kapasite bulunabiliyor. İletişim protokolü olarak USB 3.2 Gen.2'yi kullanan disk, içeriğinde elbette daha önce T5 modelinde de olduğu gibi Samsung NAND bellek yongasını kullanıyor. Bunun neticesinde de Samsung'un iddiası diskin veri okuma ve yazma noktalarında yüksek performans gösterdiği yönünde. Öyle ki, 1050 MB/s sıralı okuma, 1000 MB/s sıralı yazma performansı göstereceği söylenen disk, yine Samsung'un deyimine göre özellikle yazma noktasında sisteme göre farklılık gösterebiliyor.

CHIP Test Sistemi

İşlemci: Intel Core i9-9900K
İşlemci Fanı: Dark AquaForce W240 Water Cooling
Anakart: Asus Prime Z390-A
Bellek: HyperX Predator DDR4 RGB 3200 MHz 2x8 GB
Depolama: XPG SX8200 Pro M.2 SSD 1 TB
Depolama: HyperX Fury RGB SSD 240 GB
Ekran Kartı: Asus ROG Strix Radeon RX 5500XT O8G Gaming
Güç Kaynağı: Aerocool KCAS 750W Modular PSU
Monitör: Asus ROG Strix XG32V
Kasa: XPG INVADER
Klavye: Asus ROG Claymore Core
Mouse: Asus ROG Gladius II
Kulaklık: Asus ROG Delta

Elbette biz de Samsung T7 Touch SSD'yi kendi sistemimize taktık ve burada da diski değerlendirdik. Okuma performansıyla her iki senaryoda uyguladığımız CrystalDiskMark testinden 1000 MB/s'nin üzerinde sonuçlar alan T7 Touch, yazma performansı ise 760 MB/s ve 741 MB/s sonuçlar üretti. Bu anlamda elbette performans sonuçlarının sistemden sisteme göre farklılık gösterdiği aşikar, ancak her açıdan daha önce bu türde incelediğimiz diğer modellerden daha yüksek bir performansın ortada olduğu da öyle.

Zira mesela yakın zamanda incelediğimiz benzer modellerden ADATA SD600Q ve HyperX Savage EXO SSD'lerden çok daha yüksek performans sağlıyor T7 Touch. Yine aynı makinemizde ADATA SD600Q, 457 MB/s okuma, 445 MB/s yazma performansı gösterirken, HyperX Savage EXO SSD ise 525 MB/s okuma, yazma noktasında ise sadece 106 MB/s sonuç üretmişti.

Bu anlamda T7 Touch her bakımdan performans anlamında bu iki diskin önünde yer alıyor. Ancak tabii diskler arasında fiyat farkı da var. Bu konudaki değerlendirmemize geleceğiz. Ancak önce şu parmak izi olayından da bahsedelim.

Parmak İzi Sensörüyle Güvenlik Nasıl Sağlanıyor?

Parmak İzi Sensörüyle Güvenlik Nasıl Sağlanıyor?

Evet, T7 Touch, üzerinde bir parmak izi sensörü bulundurmasıyla rakiplerinden ayrılıyor ve farkındalık yaratıyor. Performans açısından da fazlasıyla tatmin edici bulduğumuz T7 Touch, parmak izi yöntemiyle koruma sağlaması açısından da gayet ilgi çekici bir ürün oluyor. Peki, bu parmak izi sensörü nasıl çalışıyor?

Diski ilk kez taktığınızda, içinde Samsung Portable SSD Plus Software adında bir yazılım olduğunu göreceksiniz. Bu yazılımı kuruyor, sonrasında ise kolayca parmak izinizi cihaza tanıtıp hemen tüm disk içeriğini şifreleyebiliyorsunuz.

Böylece diski başka bir bilgisayara ilk kez taktığınızda artık sensöre parmak izinizi okutmadığınız sürece, disk içeriği yalnızca 45 MB olarak görünecek. Tüm içerik ancak sensöre dokunduktan sonra görünür hale gelecek. Oldukça basit ve pratik bir uygulama olan bu yöntemin ayrıca AES 256-bit şifreleme yöntemiyle korunduğunu da belirtelim.

Özetle

Sonuç olarak Samsung Portable SSD T7 Touch, gerek tasarımı gerek performansıyla gayet beğendiğimiz bir ürün oldu. Parmak izi sensörüyle de ekstra işlevsel olduğunu kabul etmek lazım. Bu arada elimizde 500 GB'lık modeli olsa da, 1 TB'lık versiyonunun performansını merak edenler de olabilir aranızda. Onun için içerik ortağımız Techradar'dan bilgi istedik. Zira kendileri bu diskin 1 TB'lık modelini test etmişler. Techradar'ın testlerine göre ise T7 Touch'ın 1 TB'lık modeli testlerde 1032 MB/s sıralı okuma ve 924 MB/s sıralı yazma performansı göstermiş. Bu sonuçlar da diskin 1 TB'lık modelinin de performans bakımından oldukça güçlü olduğunu ortaya koyuyor. Bunu bir kenara not etmekte fayda var.

Peki, T7 Touch fiyatı ne kadar? Elbette bu disk pek ucuz sayılmaz. 500 GB'lık modeliyle 1199 TL fiyat etiketi bulunan disk, muadil modellerden parmak izi sensörü ve performansının yanında fiyatıyla da ayrılıyor. İnceleme süresince bahsettiğimiz ADATA SD600Q ve HyperX Savage EXO SSD nispeten daha uygun fiyatlılar elbette, ancak performans sonuçlarından da bahsettik. Bu bakımdan açıkçası Touch T7 ucuz değil, ancak oldukça çekici bir model olmuş. Bu fiyatlara çıkabilenler için rahatlıkla tavsiye edebiliriz.

Kimler Almalı

Samsung Portable T7 Touch SSD, Taşınabilir disk kategorisinde yüksek performanslı, kompakt ve güvenli bir SSD arayanlar tarafından rahatlıkla tercih edilebilir.

Alternatifleri

Samsung T7 Touch SSD fiyatı yüksek geliyorsa, o halde ADATA SD600Q modelini de değerlendirebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Samsung Portable SSD T7 Touch
Ürün Markası Samsung
CHIP Online Notu
90
Kapasite 500 GB
Arabirim USB 3.2 (Gen.2)
Okuma Hızı 1050 MB/s
Yazma Hızı 1000 MB/s
Garanti 3 yıl
Boyutlar 85 x 57 x 8 mm
Ağırlık 58 gr.
Okuyucu Yorumları