Blu-ray mi HD DVD mi?

DVD artık miadını doldurdu ve mirası uğruna Blu-ray ile HD DVD arasında kıyasıya bir mücadele yaşanıyor. CHIP, bu yeni optik medya biçiminin sizler için değerlendirdi.

Blu-ray mi HD DVD mi?

Yeni televizyon standardı HDTV (High Definition TV) yani yüksek çözünürlüklü televizyon sayesinde filmler ve diziler çok daha net görüntü ve yüksek ses kalitesi ile oturma odanıza gelecek. Hollywood stüdyoları da yakın bir gelecekte yüksek çözünürlüklü DVD'ler sunmaya hazırlanıyor. Ancak buradaki sorun, şu anda kullanılan disklerin 9 Gigabyte'lık kapasitesinin yüksek kalite için yeterli olmaması. HD biçimindeki 150 dakikalık bir film yaklaşık olarak 10 GB tutuyor. Ayrıca ekstra içerik ve etkileşimli oyunların eklenmesi durumunda alt sınır 12 GB'a çıkıyor.

Tüm bunlara bakarak, yeni bir teknolojinin gerektiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Ancak gelecekte kullanılacak standardın belirlenmesi konusunda, endüstri büyük bir anlaşmazlığa düşmüş durumda. Standardı belirleme uğruna, Toshiba ve ortaklarının desteklediği HD DVD ve diğer tarafta ise Sony ile ortaklarının üzerinde çalıştığı Blu-ray olmak üzere iki optik saklama biçimi söz konusu. Ancak şu anda bir uzlaşma olacak gibi görünmediği için her iki disk tipi ve bunları destekleyen donanımlar önümüzdeki sene piyasaya çıkacak. Bu, film severlerin yeni oynatıcı, kaydedici ve film alırken daha çok dikkat etmesi gerektiği anlamına geliyor. Çünkü söz konusu cihazlar ister istemez her iki biçimi de oynatamayacak ve tabii ki stüdyolar da filmlerini iki optik ortamda birden yayınlamak istemeyecek. Şanssız olan ve yanlış ata oynayanlarsa, ileride kısmen kullanabilecekleri yeni donanımlar için muhtemelen biraz daha fazla para ödemek zorunda kalacak.

DVD takipçisini belirleyecek standartlar savaşı, bir optik diskin rakibini saf dışı bırakması ile sona erecek. Bunun için her iki teknoloji de nüfuzlu çalışma ortaklarının ilgisini çekmeye çalışıyor. Bu noktada Blu-ray burun farkıyla önde gidiyor. Blu-ray'i destekleyenler arasında Sony'nin haricinde donanım üreticilerinden Panasonic, Philips, Samsung, Sharp, Pioneer, TDK, LG Electronics, Dell, HP ve Apple; Electronic Arts ve Vivendi Universal oyun firmaları ve 20th Century Fox, Columbia Tristar, MGM ve Walt Disney Pictures gibi film stüdyoları sayılabilir. Toshiba ise HD DVD için Microsoft ve Intel gibi devleri kendi saflarına çekmiş durumda. Ayrıca Sanyo ve NEC gibi üreticilerin haricinde HBO, New Line Cinema ve Universal Pictures gibi film üreticileri de HD DVD'yi destekliyorlar. Şu ana kadar sadece Paramount Home Entertainment ve Warner Home Video her iki optik saklama biçimini de destekleyeceğini duyurdu.

Gruplar arasındaki en önemli tartışma konularından biri de kullanılması planlanan kopya koruması hakkında. Her iki taraf da AAC sistemini (Advanced Access Content System) yani gelişmiş içerik erişim sistemini kullanmak istiyor. Bu sayede bir diskin kopyalanmasına izin verilip verilmeyeceği veya nasıl kopyalanacağı tam olarak belirlenebiliyor.

Blu-ray korumayı bir adım ileri götürerek, kopyalamaya izin vermiyor. Microsoft'un kurucusu Bill Gates, bu engellemeyi tamamen kullanıcı düşmanlığı olarak adlandırıyor. Nitekim yeni işletim sistemi Windows Vista (2006 sonunda piyasaya sunulacak) sadece HD DVD desteğine sahip olacak. Buna göre Blu ray, kopya korumasını biraz hafifletmeyi düşünebilir. Ancak henüz son söz söylenmiş değil.

Blu-ray mi HD DVD mi?

1- YENİ OPTİK DİSKLER NELER VAAT EDİYOR?

DVD takipçisi biçimler, filmlerin, oyunları n ve diğer verilerin yüksek çözünürlük kalitesinde saklanabilmeleri için çok daha fazla alan sunuyor. Bu, daha iyi görüntü ve ses kalitesi anlamına geliyor. Bir dizinin tüm bölümlerinin veya bir filmin tüm ekstra içeriklerinin tek bir DVD üzerine sığması ise özellikle koleksiyoncuları memnun edecek. Ayrıca bu sayede film arka planda oynamaya devam ederken menüyü açabilir veya görüntü içerisinde ayrı bir görüntü olarak bonus içeriği de ekrana getirebilirsiniz.

2- YENİ TEKNOLOJİ NASIL ÇALIŞIYOR?

Her iki yeni DVD tipi de mavi – mor bir lazer ile yazılıyor. Bu, şu anda kullanılan kırmızı lazerden daha kısa dalga boyuna sahip ve verileri daha sıkışık yazabiliyor. En üstteki koruma katmanı daha ince olduğu ve yazma sırasında lazer daha hassas çalışabildiği için Blu-ray'in saklama kapasitesi daha fazla. Her iki biçimdeki DVD'ler de üst üste yerleştirilmiş katmanlardan oluşuyor. HD DVD'deki her bir katman 15 GB, Blu-ray'de ise 25 GB kapasitesine sahip. Şimdilik her bir yüzey için sadece iki katman kullanılması planlanıyor.

3- BLU-RAY VE HD DVD ARASINDAKİ FARK NEDİR?

HD DVD, şu anda kullandığımız DVD biçimini temel alıyor. Üreticilerin baskı ünitelerini tamamen değiştirmek zorunda kalmamaları ve güncellemenin yeterli olması sayesinde, HD DVD'nin üretim maliyeti daha düşük. Blu-ray ise 25 ile 50 GB ile daha yüksek kapasite sunuyor. Ancak üretim sürecinin tamamen yenilenmesi, hem üreticiler hem de son kullanıcılar için daha pahalı olacağı anlamına geliyor. Blu-ray'in HD DVD'ye kıyasla sahip olduğu kati kopya koruması nedeniyle ev ağı içerisinde kopyalanması da mümkün olmuyor.

4- HANGİ YENİ CİHAZLAR GEREKLİ?

HD DVD veya Blu-ray disklerini oynatabilmek veya kaydedebilmek için istenilen biçimi destekleyen oynatıcı veya kaydedici cihazlar gerekli. Birçok üretici ya Blu-ray ya da HD DVD uyumlu cihazlar üretiyor ama şu ana kadar her iki diski de destekleyen tek cihazı Samsung üretti. Ancak standartlar savaşında sonuca varılmazsa daha başka üreticiler de böyle karma cihazları piyasaya sunabilir. Yüksek çözünürlüklü görüntü kalitesinin keyfini sürmek isteyenlerin tabii ki HDTV televizyon alması gerekiyor.

5- CİHAZLAR NE ZAMAN ÇIKACAK VE FİYATI NE KADAR OLACAK?

PC'ler için sürücüler 2006 ilkbaharında piyasaya sunulacak. Ancak oynatıcı ve kaydedici cihazların piyasaya çıkması önümüzdeki yazı bulacak. Fiyatların minimum 500 Euro'dan başlayacağını tahmin ediyoruz. Blu-ray'in yaygın olarak kullanımına ise 2006 yılında piyasaya çıkacak ve uygun bir sürücü ile donatılmış olan Sony'nin oyun konsolu PlayStation 3 ile başlaması bekleniyor. Blu-ray ve HD DVD biçimindeki filmler ise muhtemelen 2006- nın ilk çeyreğinde raflardaki yerini alacak ve yaklaşık olarak 25 Euro'dan satılacak.

6- DVD'LER YENİ CİHAZLARDA İZLENEBİLECEK Mİ?

Her iki biçim de yeni oynatıcıların klasik DVD'leri de çalıştırabileceğini uzun zaman önce duyurdu. Yani sahip olduğunuz film koleksiyonundaki eski diskleri atmak ve yenilemek zorunda değilsiniz. Teknolojik olarak hem HD DVD hem de Blu-ray disklerde aynı anda kırmızı ve mavi lazer sürümlerinin aynı medyaya yazılabilmesi HD oynatıcınız olmasa bile filmlerinizi alıştığınız kalitede eski cihazınızda izlemenizi mümkün kılıyor. İleride HD teknolojisine geçtiğinizde yüksek çözünürlüklü sürümü de izleyebilirsiniz.

Okuyucu Yorumları