A'dan Z'ye TikTok: Hızlandırılmış bir kurs misali kısa bir bakış

TikTok , çok hızlı bir şekilde büyüyor. TikTok'un en önemli özelliklerine hızlandırılmış bir kurs misali kısa bir bakış atalım. İşte TikTok hakkında A'dan Z'ye her şey...

A'dan Z'ye TikTok: Hızlandırılmış bir kurs misali kısa bir bakış

Küresel bir güç haline geldiği için artık kimse TikTok‘u geçemiyor. DataReportal 2021‘e göre 689 milyon kişi bu sosyal ağı kullanıyor. Bu arada, Çinli kullanıcılar bu hesaba dahil değil. Orada operatör ByteDance şebekeyi başka bir isim altında kullanıyor. TikTok‘un Çince versiyonu olan Douyin‘ in ortalama 600 milyon kullanıcısı bulunuyor. 2020 yılında Türkiye’de bu sayı 32 milyondan fazlaydı. Statista’ya göre bu rakamın 2026 yılına kadar 49 milyonu açmasının mümkün olduğu tahmin ediliyor.

Dahası, TikTok‘un büyümesinin Facebook, Instagram ve benzeri diğer sosyal medya ağlarını geride bıraktığına dair birkaç istatistik daha sıralanabilir.

Ya da TikTok daha önemli hale gelirken, diğer platformlar artık çocuklar ve gençler arasında pazar paylarını kaybediyor. Bu, Medya Eğitimi Araştırması‘nın en son KIM anketi tarafından belirlenmiş durumda.

TikTok‘un Büyüsü

Ancak bu platformun büyüsünü anlamak söz konusu olduğunda bu tür rakamlar pek kullanışlı değil. TikTok‘u kendi başınıza denemek ve çok sayıda profesyonel olmayan kişi tarafından yapılan bu yeni (kısa) video biçimine katılmak çok daha önemli. Bununla ilgili (ikinci) son bir istatistik: KIM anketine katılan çocukların %91‘i en eğlencelisinin TikTok platform olduğunu belirtti.

Ve içeriği ile her türlü eğlenceyi yaşamak mümkün. Bu arada, sadece gençler için değil, aynı zamanda Z Kuşağı‘ndan yetişkinler için de patformda yer var (sağdaki kutuya bakın). Dans ve şarkıya eşlik eden videoların yanı sıra – TikTok, Musical.ly ile birleşmeyle ortaya çıktı – orada (neredeyse) her şeyi bulmak mümkün. Bazı garip, çılgın ve eğlenceli şeylerin yanı sıra, bazı bilgilendirici materyaller de burada karşınıza çıkıyor. Kısacası asla sıkıcı hale gelmiyor.

Kayıt Olun ve Başlayın

Uygulamayı kendinizin denemesi en iyisi. Bunun için uygulamayı indirin veya tiktok. com adresini ziyaret edin. Hala bir hesabınız yoksa, bir hesap oluşturabilir veya Facebook, Twitter, Apple veya Instagram‘ daki hesaplarınızla giriş yapabilirsiniz.

Geleneksel şekilde giriş yapmak her ne kadar pratik olursa olsun, bir e-posta adresiyle ayrı bir hesap oluşturmak, gizlilik endişeleri açısından daha faydalı olacaktır. Gizlilik açısından diğer sosyal ağlar gibi TikTok da verilerinizi işler ve üçüncü taraflarla paylaşır. Bu, sohbet içeriğinizin yanı sıra GPS verilerinizi, IP adreslerinizi ve yüklü uygulamalar gibi akıllı telefonunuzla ilgili bilgileri de içermekte. TikTok kullanım şartlarına göre hizmete yalnızca en az 13 yaşında olan kullanıcılar için izin veriliyor. Sadece 16 yaşından itibaren sohbet etmeye izin verilmektedir. Tabii ki TikTok kayıt sırasında “doğru bilgi” verilmesini talep etse bile, girilen bilgilerin doğruluğu tartışmaya açık olacak.

Çocuklarınız TikTok kullanmak istiyorsa hesabı birlikte oluşturmanız önerilir. Burada, ayarlarda özel, yani herkese açık olmayan bir hesabın etkinleştirildiğinden emin olmalısınız. Böylece yalnızca onaylı kullanıcılar hesabı takip edebilir ve yüklenen videoları görebilir. Hatta çocuklar için kullanım süresini ebeveynlerin belirleyebileceği bir “Aile Güvenliği Modu” bile bulunmakta. Bununla birlikte, tüm bu teknik seçeneklerden daha iyisi, çocuklarınızla Tik- Tok‘un nasıl kullanılması gerektiği hakkında konuşmaktır. Ve en önemlisi, hangi videoları yüklemelerine izin verilip verilmediği olacaktır. Denetleme algoritması sayesinde çıplak fotoğraflara veya benzeri materyallere denk gelmezler. Ancak çocuklar için mutlaka uygun olmayan içerik ve konuları bulmaları kesinlikle mümkündür. Mesela tehlikeli numaralar ve cesaret testleri gibi. TikTok bu gibi durumlarda otomatik uyarılar gösterse de çocuklarınızla bu konuyu konuşmanız mantıklı olacaktır.

Kolayca Kapılıp Gitme

Bu kadar önsöz ve uyarı yeterli. Sonuç olarak, bunlar diğer tüm sosyal ağlar için eşit ölçüde geçerli. TikTok olası tüm insanları, fikirleri ve etkinlikleri gösterir. Zaten onu bu kadar özel yapan da budur. İlk kez oturum açtığınızda ilgi alanlarınız sorulacak - spor, müzik, seyahat vb. arasından seçim yapabilirsiniz. Daha sonra akışınızda sonsuz sayıda kısadan en kısaya kadar video bulacaksınız - bazıları tamamen saçma, bazıları günlük faydalı ipuçları (hayat tüyoları), bazıları şaşırtıcı ve insanların belirli seslerle veya şarkılarla dans ettiği veya başka çılgınlıklar yaptığı çok sayıda video. Bir sonraki videoya atlamak için yukarı kaydırarak birkaç saniye içerisinde içeriği değiştirebilirsiniz. Böylece renkli bir dünyada gezinebilir, ilginç kullanıcıları takip edebilir, beğeniler (“kalpler”) atabilir, videoları paylaşabilir ve yorumlayabilir veya yorumlara tepki verebilirsiniz. Facebook veya Twitter gibi diğer uygulamaların aksine, yorumlardaki ton çoğunlukla doğal kalmaya devam ediyor.

Bir Bakışta TikTok Uygulaması

  1. En önemli içerikler “Sizin için” başlığı altında, size uygun videolar önerilecek ve “Takip Ediyo rum” altında favorilerinizi bulacaksınız. Canlı videolara sol üstten ulaşabilirsiniz.

  2. Arama özelliği Burada özellikle videoları, sesleri, hash tag‘leri veya kullanıcıları arayabilirsiniz. Bu içeriğin tamamını “Keşfet” özelliğini kullanarak açabilirsiniz.

  3. Beğen, paylaş, yorum yap Bir dinleme atayın, video yapımcılarını takip edin ve diğer kullanıcılarla iletişim kurun.

  4. Müzik ve ses klipleri TikTok müziksiz düşünülemezdi. Bura da, o anda hangi şarkının çaldığını görebilir ve aynı sesle diğer videolara gidebilirsiniz.

  5. Videolar oluşturun Artı sembolüne tek bir tıklama, çok sayıda efektle kendi video stüdyonuzu açmak için yeterlidir.

Yaşlılar Bile TikTok‘u Keşfediyor

TikTok sadece çocuklar ve gençler için mi? Artık durum böyle görünmüyor. Tik- Tok kullanıcılarının yüzde 67‘si 13 ila 24 yaş arasında olmasına rağmen, daha yaşlı kullanıcıların sayısı giderek artmakta. Erkek ve kadın kullanıcı sayıları da benzerdir. Başlangıçta kısa dans ve şarkıya eşlik eden videolar için bir platform olması amaçlanan TikTok, kızları ve genç kadınları cezbetti. Ancak şimdi cinsiyet oranı kendini dengeliyor gibi görünüyor: Kullanıcıların yüzde 56,75‘i kadın, yüzde 43,25‘i erkek.

TikTok Kullanıcılarının Yaş Dağılımı

Sosyal medya platformu gençler arasında popüler - ancak bunlarla sınırlı değil

TİKTOK

Genellikle olumlu geri bildirimler var veya kullanıcıların ipuçlarını paylaşarak birbirlerine yardım ettiği görülüyor.

Bir süre sonra favorileriniz “Takip ediyorum” bölümünde toplanmaya başlayacak. İsterseniz, yeni bir video çevrimiçi olduğunda veya birisi bir canlı video başlattığında hemen bilgilendirileceksiniz. Bunun gibi bir şey de var: Sıfırdan yüz izleyiciye. Ardından, gerçek para karşılığında madeni para veya gül gibi en sevdiğiniz sanal nesneleri gönderebilirsiniz. Video yapımcıları bu şekilde biraz para kazanabilir – tıpkı TikTok gibi. Dahası, belirli kullanıcıları da arayabilirsiniz. Bugünlerde, Dieter Bohlen‘den Miley Cyrus‘a ve Ed Sheeran‘dan Heidi Klum‘a kadar birçok ünlünün TikTok‘ta hareketli olduğu görülüyor. Kylian Mbappé veya Mario Götze gibi futbol yıldızları bile uygulamada ve profesyonel ile özel hayatlarına bir bakış sunuyor. Bununla birlikte, gerçek yıldızlar genellikle sosyal medya dünyasının dışında bilinmiyor - ancak diğer yandan, birçok TV kanalının yalnızca hayal edebileceği bir erişime sahipler. Aşağıda bazılarını görebilirsiniz.

Kendi Videolarınızı Yükleyin

Bu, birçok insanı kendi videolarını yüklemeye motive etmekte çünkü teorik olarak herkes bir yıldız olabilir. Üstelik ihtiyacınız olan tek şey bir telefon. Bir ara deneyin: 15 saniyeden üç dakikaya kadar klipler oluşturabilir ve bunlara sayısız ses klibi ve şarkı ekleyebilirsiniz. Ayrıca, emrinizde çok sayıda efekt de olacak. Yeni bir efekt çıkar çıkmaz toplum tarafından binlerce kez denenmekte.

İlk videolarınızı yalnızca sizin görebileceğiniz şekilde yayınlamalısınız. Biraz pratik yaptıktan sonra, çevreyi arkadaşlarınızı veya tüm TikTok topluluğunu içerecek şekilde genişletebilirsiniz. Ancak herhangi bir videoyu kendiniz oluşturmasanız ve onları “tüketmek” isteseniz bile, TikTok kesinlikle sınırsız içerikle harika bir zevk olmaya devam ediyor.

TİKTOK

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

TikTok’ta canlı yayın nasıl açılır? TikTok'ta yayın açma ve yayın izleme adımları

TikTok da kendi sohbet robotunu geliştiriyor: İşte Tako ve yapabilecekleri

TikTok profil resmi değiştirme nasıl yapılır?

Tiktok'ta kendi sesini ekleme nasıl yapılır?

Tiktok video düzenleme nasıl yapılır?

TikTok’ta video kaydetme nasıl yapılır?

TikTok’ta engel kaldırma ve engelleme nasıl yapılır?

TikTok’ta Düet Nasıl Yapılır? Düet gizlilik ayarları nasıl yapılır?

TikTok’ta video çekerken yakınlaştırma nasıl yapılır? iOS ve Android ayarları