Android'de uygulama izinleri nasıl çalışıyor?

Cebinize uygulama kurarken karşınıza çıkan uzun izin listeleri hakkındaki tüm gerçekler...

Android'in bilinmeyen yönü!

Android'de bir uygulamayı yüklerken kullanacağı izinleri görürsünüz. Bu izinlere dikkat ederek gizliliğinizi, güvenliğinizi ve telefon faturanızı tehliklelerden korumanız mümkündür. Ancak birçok kullanıcı bu izinlere dikkat etmiyor.

Zararlı uygulamalar, bir güvenlik açığı olmasının dışında sizin izniniz olmadan SMS gönderemezler veya kişisel bilgilerinize ulaşamazlar. Ancak zararlı uygulamaları yüklediğimizi farkına varmayabiliyoruz.

İzinler tam olarak nedir?

Her uygulama, yüklenirken sahip olduğu izinleri listeler. Bu izinleri değiştirmeniz mümkün değildir, izinleri kabul etmiyorsanız uygulamayı yüklememelisiniz. Android uygulamalarının internet erişiminden SD karta yazmaya, konum izlemeden SMS göndermeye hemen hemen her şey için bir izne ihtiyacı vardır.

İzinlerdeki sorun, otomatik güncelleme...

İzinlerdeki sorun, otomatik güncelleme...

İzinlerdeki sorun

İzinler teoride harika olabilirler. Ancak birçok Android kullanıcısı, izinler hakkında bilgiye sahip değil veya izinlere gereken önemi vermiyor. Sorun işte burada baş gösteriyor.

Örneğin Angry Birds, cihazınızın kimliğine ve konumuna erişmek istiyor. Angry Birds, bunu reklam göstermek amacıyla kullansa da kullanıcıları izinleri ciddiye almaması konusunda eğitiyor.

Otomatik güncelleme ve elle güncelleme

Android uygulamaları, kendilerini otomatik olarak güncelleyebiliyorlar. Ancak zaman zaman bu işlemin gerçekleşmediğini görürsünüz ve uygulamanın elle güncellenmesi gerekir. Bunun nedeni, uygulamanın ek izinlere ihtiyaç duymasıdır. Birçok kullanıcı, güncellenen uygulamanın hangi ek izni istediğine dikkat etmiyor. Uygulamayı güncellerken istediği yeni izinlerin yanında bir "Yeni" işareti göreceksiniz.

Uygulama izinlerine bakma, tarama, kaldırma

Uygulama izinlerine bakma, tarama, kaldırma

Uygulama izinlerine bakma

Android, yüklü uygulamalarınızın izinlerine bakmanıza izin veriyor. Bunun için Menü düğmesine, Ayarlar'a, Uygulamalar'a, ardından Uygulamaları Yönet'e dokunun. Listeden yüklü olan uygulamalarınızdan birine dokunun ve ekranı aşağı kaydırın. Uygulamanın kullandığı izinleri göreceksiniz.

Uygulama izinlerini tarama

Android'deki yöntemle uygulama izinlerine bakmak yavaş ve zahmetli olabilir. Bu işi hızlandırmak için aSpotCat gibi bir uygulamayı kullanabilirsiniz. aSpotCat, yüklü uygulamalarınızı tarıyor ve ihtiyaç duyduğu izinlere göre sıralıyor.

Uygulama izinlerini kısıtlama

Android, varsayılan olarak uygulamaların izinlerini kısıtlamaya izin vermiyor. Ancak Android cihazınızı root'ladıysanız, Permissions Denied gibi bir uygulama yükleyebilirsiniz. Bu uygulama, yüklü olan uygulamalarınızın izinlerini ortadan kaldırmanıza izin veriyor. Bir izni kaldırdığınızda birçok uygulama çalışmaya devam edecektir, ancak bazıları izni kullanmak istediğinde hata verebilir ve kapanabilir.

Okuyucu Yorumları